Bananowa odrywana drożdżówka

Zaktualizowany: 2023 2 listopada
bananowa odrywana drożdżówka

Przepis na odrywaną drożdżówkę bananową

Dziś u mnie smakowita i fajnie słodka bananowa odrywana drożdżówka. To ciasto to puszyste ciasto drożdżowe zrobione z rozgniecionymi bananami i przełożone cukrem cynamonowym. Tak otrzymałam połączenie miękkiego, drożdżowego ciasta i intensywnego smaku bananów, tworzące pyszny wypiek, który rozpływa się w ustach. To doskonała przekąska na każdą okazję! Polecam

bananowa odrywana drożdżówka 2

Bananowa odrywana drożdżówka przepis krok po kroku

Jeśli lubisz ciasta bananowe i drożdżówki, to koniecznie wypróbuj to niezwykłe połączenie smaków.

bananowa odrywana drożdżówka

Bananowa odrywana drożdżówka przepis

Wypieki Beaty
Obłędnie pachnące bananowe ciasto drożdżowe w wersji do odrywania.
4.69 z 19 ocen
Czas przygotowania 50 minut
Czas wykonania 35 minut
2 hours
Czas całkowity 3 hours 25 minut
Porcje 12
Składniki

składniki na rozczyn drożdżowy:

składniki na bananowe ciasto drożdżowe

składniki na przełożenie do odrywanej drożdżówki

  • 50 g masła (rozpuszczonego)
  • 100 g cukru trzcinowego (- pół szklanki)
  • 2 łyżeczki cynamonu (mielonego )
Instrukcja
 

Jak zrobić bananową drożdżówkę do odrywania

  • Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i mąką, zalej ciepłym mlekiem, zamieszaj, przykryj i odstaw na chwilę do wyrośnięcia.
    15 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka mąki pszennej, 50 ml mleka
  • W dużej misie umieść prawie całą mąkę, rozgniecione banany, sól, jajko i przestudzone rozpuszczone masło.
    ok 500 g mąki pszennej, 3 banany, 1 szczypta soli, 1 jajko, 50 g masła
  • Dodaj gotowy rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto – w razie potrzeby dodaj mąki – ciasto ma być gęste.
  • Miskę z ciastem przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Po około godzinie ponownie zagnieć ciasto, wyjmij je na wysypany mąką blat i jeśli trzeba to daj trochę mąki i ponownie zagnieć.
  • Rozwałkuj ciasto na prostokąt o wielkości około 50 cm na 30 cm.
  • Posmaruj wierzch rozpuszczonym masłem i posyp obficie cukrem zmieszanym z cynamonem.
    50 g masła, 100 g cukru trzcinowego, 2 łyżeczki cynamonu
  • Dłuższy bok podziel na 6 mniej więcej równych części i potnij na paski (powinny wyjść paski o długości 30 cm i szerokości około 10 cm).
  • Ułóż paski jeden na drugim i ponownie potnij całość na 6 kawałków.
  • Formę keksową o długości 27-30 cm wysmaruj tłuszczem, albo wyłóż papierem do pieczenia i ułóż w niej kawałki pokrojonego ciasta.
  • Przykryj foremkę ręcznikiem i odstaw na około pół godziny do wyrośnięcia.
  • Po tym czasie upiecz w piekarniku nagrzany do 180 stopni (w trybie góra dół) przez około 30-35 minut.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Możesz też ciasto dodatkowo polać lukrem przygotowanym ze zmieszania cukru pudru z odrobiną mleka.
Prywatne
Słowa kluczowe drożdżówka bananowa
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
bananowa odrywana drożdżówka 4

Odrywana drożdżówka bananowa – uwagi

Odrywana drożdżówka już od jakiegoś czasu „chodziła” za mną – no cóż – uwielbiam ciasta drożdżowe :) Jako że znowu banany w moim domu przeszły w fazę czarnego koloru na skórce i nikt ich nadal nie chciał zjeść, to wymyśliłam, że dodam je do ciasta drożdżowego i upiekę je właśnie w wersji „odrywanej”. Wcześniej robiłam już dyniową drożdżówkę, więc wiedziałam, że dodawanie zmiksowanych owoców/warzyw do ciasta drożdżowego zdaje egzamin, więc uznałam, że również banany się sprawdzą. Na szczęście – nie myliłam się.

bananowa odrywana drożdżówka 5

Jak przygotować odrywaną drożdżówkę bananową – wskazówki

Banany są mocno wyczuwalne, a przy pieczeniu obłędnie pachną. Jako że banany są słodkie, to do ciasta nie dawałam już dodatkowego cukru. Kawałki ciasta do przełożenia posmarowałam masłem i posypałam cukrem trzcinowym zmieszanym z cynamonem. Wszystkie smaki znakomicie się połączyły i uzupełniły. Gorąco Wam polecam tą bananową odrywaną drożdżówkę.

bananowa odrywana drożdżówka 7
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.69 z 19 ocen
Postaw mi kawę
banana pull over cake

Polecane przepisy na ciasta drożdżowe

Koniecznie wypróbujcie również te przepisy na pyszne ciasta drożdżowe pieczone z różnymi dodatkami i o różnych smakach. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2016 22 stycznia

Podziel się przepisem

3 komentarze

  1. 8cd964f00ad5a57312c244b56192e16a?s=54&d=mm&r=g
    Monika 2020 22 września w 09:52- Odpowiedz

    Zrobiłam wczoraj to ciasto i jest mega!
    Co prawda zamiast kroić na kawałki po wysmarowaniu masłem i posypaniu cukrem zwinęłam w rulonik i włożyłam w keksówkę. Wyrosło jak szalone – druga wysokość keksówki ponad. Polecam ;)

  2. 7f4960e7f035489486dfa100068a2ec9?s=54&d=mm&r=g
    Justyna 2018 17 lutego w 12:50- Odpowiedz

    Czy oby wymiary surowego ciasta są prawidłowe?
    50/60/30cm? A może jednak pominąć zero ? Bo pół metrowe ciasto o wysokości trzydziestu centymetrów nie wyjdzie z ponad pół kilograma mąki

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 17 lutego w 14:35- Odpowiedz

      A skąd te wymiary? Ciasto jest na keksówkę o długości do 30cm
      W przepisie było 50/60 cm na 30 cm. Zmieniłam na 50 na 30 :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy

Odrywana drożdżówka bananowa przepis

Przepis na odrywaną drożdżówkę bananową to pyszny przepis, z którego warto skorzystać. Jeśli jesteś wielbicielem słodkich ciast drożdżowych, to pokochasz tą bananową drożdżówkę. To bananowe ciasto drożdżowe nie ma w sobie praktycznie wcale białego cukru. Całość słodyczy w cieście pochodzi od rozgniecionych bananów. Odrywana drożdżówka to świetny sposób na ciasto drożdżowe. Kawałki ciasta drożdżowego posmarowane masłem i posypane cukrem trzcinowym i cynamonem układa się pionowo i tak piecze. Wtedy po upieczeniu ciasta z bananami nie trzeba kroić - wystarczy odrywać sobie kawałki bananowego ciasta drożdżowego i zajadać ze smakiem :)

Przepis na ciasto drożdżowe z bananami

Bananowa odrywana drożdżówka jest niezwykle aromatyczna. Już podczas pieczenia w kuchni rozchodzi się obezwładniający zapach bananów. Aż ślinka cieknie! Spróbujcie tą bananową drożdżówkę jeszcze na ciepło - nie będziecie mogli przestać jeść! Wypróbujcie więc mój dokładny przepis krok po kroku i upieczcie taką bananową odrywaną drożdżówkę dla całej rodziny.

Polecam wam także inne pyszne drożdżówki z bloga, znajdziecie tu między innymi dwukolorową brioszkę, drożdżową babkę wielkanocną, chałkę zaplataną, ślimaczki cytrynowe z makiem, odrywany makowiec czy też drożdżówkę ze śliwkami i kokosem.