Bananowe magdalenki

Zaktualizowany: 2023 30 września
czekoladowe magdalenki

Przepis na bananowe ciastka magdalenki z białą czekoladą

Przygotujcie dziś ze mną nieco odmienioną wersję popularnych ciasteczek magdalenek. Te ciasteczka w kształcie muszelek są zwykle bardziej biszkoptowe, a ja je dziś zrobiłam w wersji bananowej i muszę powiedzieć, że smakowały rewelacyjnie. Spróbujcie koniecznie!

magdalenki czekoladowe

Bananowe magdalenki przepis krok po kroku

Jeśli lubisz lekkie i puszyste ciasteczka, a do tego uwielbiasz bananowe słodkości, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

bananowe magdalenki

Bananowe magdalenki przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i lekkie ciasteczka magdalenki z dodatkiem bananów i białej czekolady.
4.75 z 4 ocen
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 15 minut
Czas całkowity 30 minut
Porcje 12
Kalorie 102 kcal
Składniki

składniki na bananowe magdalenk

  • 1 banan (duży dojrzały )
  • 1 jajko ( rozmiar L)
  • 3 łyżki erytrolu ( lub cukru (użyłam erytrol))
  • 2 łyżki oleju ( – użyłam olej kokosowy (trzeba go wcześniej rozpuścić i lekko ostudzić))
  • 75 g mąki pszennej ((pół szklanki) )
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 50 g białej czekolady
  • 2-3 łyżki śmietany kremówki (u mnie 30%)
  • orzeszki (opcjonalnie – trochę posiekanych do posypania)
Instrukcja
 

Jak zrobić magdalenki bananowe

  • Banana obierz, pokrój w plastry, a następnie rozgnieć widelcem.
    1 banan
  • Dodaj jajko, olej i cukier – wymieszaj.
    1 jajko, 2 łyżki oleju, 3 łyżki erytrolu
  • Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i solą – dodaj do mokrych składników i wymieszaj.
    75 g mąki pszennej, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szczypta soli
  • Formę do magdalenek posmaruj masłem i posyp mąką.
  • Nałóż ciasto.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 13-15 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Czekoladę połam i rozpuść razem z kremówką w kąpieli wodnej.
    50 g białej czekolady, 2-3 łyżki śmietany kremówki
  • Zanurzaj ciasteczka w czekoladzie, poczekaj aż lekko odciekną, posyp orzeszkami i odłóż do zastygnięcia czekolady.
    orzeszki
Notatki
Kaloryczność razem z polewą z czekolady i orzechami.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1sztukaKalorie: 102kcalWeglowodany: 9gBiałko: 2gTłuszcz: 6.6gBłonnik: 0.3g
Słowa kluczowe ciasteczka z bananami, ciastka bananowe
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
czekoladowe magdalenki

Ciastka magdalenki bananowe – uwagi

Magdalenki to słynne francuskie ciasteczka o muszelkowym kształcie (uzyskiwanym przez pieczenie ciasteczek w specjalnej foremce).

Ciastka te są zwykle leciutkie i delikatne – biszkoptowe.

Ja już wcześniej piekłam magdalenki pomarańczowe, a teraz zrobiłam mniej tradycyjną wersję – bananową.

Bananowe magdalenki, to takie ciasto bananowe upieczone w foremkach do ciasteczek :)

Wychodzą idealnie na dwa gryzy, a do tego wyglądają wręcz uroczo.

Ja swoje ciasteczka zanurzyłam dodatkowo w rozpuszczonej białej czekoladzie i posypałam posiekanymi pistacjami.

Jeśli liczycie kalorie, to spokojnie możecie zrezygnować z czekolady.

Z przepisu otrzymacie 12 magdalenek.

Wszystkich wielbicieli bananowych smaków zapraszam do zapoznania się z moimi przepisami z wykorzystaniem bananów :)

Zapraszam również na inne ciasteczka z bloga.

magdalenki z białą czekoladą  magdalenki z czekoladą
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.75 z 4 ocen
Postaw mi kawę
magdalenki z bananami  magdalenki bananowe
magdalenki bananowe  dietetyczne magdalenki

Przepis znalazłam tutaj. 

Polecane przepisy na bananowe wypieki

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na słodkie wypieki z dodatkiem bananów. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2018 28 grudnia

Podziel się przepisem

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy

Przepis na magdalenki bananowe

Przygotuj dziś ze mną słynne francuskie ciasteczka magdalenki w wersji bananowej. Jeśli więc właśnie masz  w domu dojrzałego banana i posiadasz foremkę do magdalenek to upiecz te pyszne ciasteczka. Jeśli nie masz foremki do ciasteczek, to możesz upiec mini oponki, albo ostatecznie babeczki.

Ciastka magdalenki z bananami przepis

Upiecz ciasteczka magdalenki i na koniec oblej je rozpuszczoną czekoladą. Bananowe magdalenki będą jeszcze smaczniejsze :) Zobacz mój przepis na magdalenki i przygotuj je na weekend do kawy lub herbaty. Koniecznie zobacz również inne moje wypieki z bananami.