Batony ryżowe

Zaktualizowany: 2023 13 września
batony ryżowe

Przepis na ryżowe batoniki z orzechami

Zapraszam dziś na pyszne i proste batony ryżowe zrobione z ryżu preparowanego z masłem orzechowym i miodem. Takie batoniki z ryżem to doskonała przekąska, która dostarczy mnóstwo zdrowej energii przed treningiem, albo w trakcie długiego dnia w pracy czy w szkole. Zobacz mój przepis krok po kroku i sprawdź jak zrobić batoniki z ryżem preparowanym.

batoniki ryżowe z masłem orzechowym

Batony ryżowe przepis z filmem

Jeśli lubisz robić w domu słodkie drobne przekąski idealne do pracy, czy też do szkoły, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

batony ryżowe

Batony ryżowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na fajne domowe batony z ryżu preparowanego.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 2 hours 10 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 2 hours 40 minut
Porcje 24
Kalorie 205 kcal
Składniki

składniki na batoniki z ryżu preparowanego

  • 50 g ryżu ekspandowanego ((u mnie to było jedno opakowanie))
  • 80 g płatków z migdałów ((1 szklanka))
  • 70 g orzechów (posiekanych (1/2 szklanki))
  • 200 g miodu ((około 2/3 szklanki))
  • 150 g masła orzechowego ((trochę ponad 1/2 szklanki) – możesz dać trochę więcej, jeśli batony nie będą się lepić)
  • 50 g nasion chia ((1/4 szklanki))
  • 100 g czekolady (rozpuszczonej – do dekoracji )
Instrukcja
 

Jak zrobić batoniki z ryżem preparowanym

  • Masło orzechowe krótko podgrzej razem z miodem – tylko aby się połączyły i nabrały płynności.
    200 g miodu, 150 g masła orzechowego
  • W misce zmieszaj ryż i bakalie, dodaj masło z miodem i dokładnie wymieszaj.
    50 g ryżu ekspandowanego, 80 g płatków z migdałów, 70 g orzechów, 50 g nasion chia
  • Blaszkę o wymiarach około 22/22 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Wyłóż masę ryżową i dokładnie wylep nią blaszkę i ugnieć.
  • Schłodź w lodówce przez około godzinę.
  • Wyjmij masę razem z papierem do pieczenia i podziel na batoniki.
  • Możesz je dodatkowo zanurzyć na chwilę w rozpuszczonej czekoladzie – batoniki z czekoladą ponownie schłodź w lodówce.
    100 g czekolady
  • Batoniki przechowuj w lodówce.
Film
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1sztukaKalorie: 205kcalWeglowodany: 15.9gBiałko: 5.5gTłuszcz: 12.8gBłonnik: 1.6g
Słowa kluczowe batoniki z ryżu
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
batony z ryżu preparowanego z orzechami

Domowe batony ryżowe – uwagi

Batony ryżowe z orzechami, miodem i masłem orzechowym to świetna przegryzka dla dzieci i dorosłych.

Idealna przekąska do zabrania do szkoły, czy też pracy, ale również do podjedzenia w domu, gdy zachce się „czegoś słodkiego”.

Przepis wypatrzyłam u mojej ukochanej Donny Hay i czym prędzej postanowiłam go wypróbować.

Ryżowe batony wyszły bardzo smaczne – mój mąż miał jedynie zastrzeżenia do nasion chia, bo wchodziły mu w zęby ;)

Ja w przyszłości dodałabym jeszcze więcej miodu i masła orzechowego, bo troszkę za słabo było wszystko ze sobą sklejone i czasami batoniki potrafiły się przełamać.

batony ryżowe

Jak zrobić batoniki z ryżu preparowanego – wskazówki

Wystarczy że najpierw podgrzejecie razem masło orzechowe z miodem i potem wymieszacie je z ryżem preparowanym i dodatkami. Jakie masło orzechowe do batoników? Najlepiej użyć tu masło kremowe, ale możecie również wykorzystać masło z kawałkami orzechów – tylko wtedy pewnie będziecie musieli go użyć trochę więcej.

batony ryżowe

Batoniki ryżowe kcal

Ile kalorii ma batonik ryżowy? Jeśli przygotujecie je dokładnie z przepisu, to jeden taki batonik ma około 200 kalorii. Doskonale doda on energii przed lub po treningu, albo w trakcie pracy czy też w szkole. Spróbujcie koniecznie!

Na blogu znajdziecie kilka innych przepisów Donny Hay – serdecznie zapraszam do ich wypróbowania, bo wszystkie są niezmiernie proste do zrobienia, a do tego pyszne.

Z ryżu preparowanego możecie również przygotować słynne w czasach mojego dzieciństwa szyszki z krówkami :)

Przejdź do przepisu Przejdź do Video Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

Polecane przepisy na słodkie przekąski

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne domowe batoniki albo trufle. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2017 8 listopada