Beza z truskawkami i bitą śmietaną
Przepis na bezę z truskawkami i bitą śmietaną
Beza z truskawkami i bitą śmietaną to prawdziwa klasyka. Proste, podstawowe składniki sprawiają, że takie ciasto może zrobić praktycznie każdy. Do tego beza Pavlova z truskawkami prezentuje się wręcz zjawiskowo i smakuje równie doskonale. Polecam to ciasto na weekendowy deser, ale również na specjalne okazje. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Beza z truskawkami przepis krok po kroku
W sezonie na pyszne słodkie i soczyste polskie truskawki warto chociaż raz zrobić taką rewelacyjną bezę z truskawkami i bitą śmietaną. Jestem przekonana, że zasmakuje każdemu!
Beza z truskawkami i bitą śmietaną przepis
Składniki
składniki na bezę
- 6 białek (z jajek rozmiar L)
- 300 g cukru (1,5 szklanki)
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu winnego
składniki na wierzch bezy
- 400 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej)
- 125 g serka mascarpone (zimnego)
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka likieru cytrynowego ((Limoncello))
- 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
- 300 g truskawek (pokrojonych na mniejsze kawałki)
- mięta (lub melisa do dekoracji)
Instrukcja
Jak zrobić bezę
- Ubij białka ze szczyptą soli.6 białek
- Dodawaj po łyżce cukier i miksuj, aż się rozpuści, a białka zrobią się gęste i lśniące.300 g cukru
- Dodaj mąkę i ocet – krótko zmiksuj.1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka octu winnego
- Wyłóż bezę na blaszkę z papierem do pieczenia – zrób krążek o średnicy około 22 cm.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni, włóż bezę do piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 110 stopni (termoobieg) – piecz bezę przez około 2 godziny.
- Po upieczeniu, piekarnik wyłącz, lekko uchyl drzwiczki – bezę pozostaw w piekarniku do zupełnego wystudzenia.
Jak zrobić krem śmietankowy do bezy
- Ubij śmietanę kremówkę na sztywno, dodaj cukier puder i mascarpone – krótko zmiksuj.400 ml śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru, 125 g serka mascarpone
- Dodaj likier oraz sok z cytryny, wymieszaj.1 łyżka soku z cytryny lub limonki, 1 łyżka likieru cytrynowego
Beza z truskawkami wykończenie
- Nałóż krem na bezę, na wierzchu ułóż truskawki i listki melisy lub mięty.300 g truskawek
Prywatne
Beza Pavlova z truskawkami – uwagi
Królowa wśród bez, czyli mega wielka beza z truskawkami i cytrynową bitą śmietaną.
To rewelacyjna propozycja na gorące wiosenno-letnie dni :)
Beza jest krucha z zewnątrz i miękka w środku (sami zobaczcie jak obłędnie wygląda).
Zresztą ona nie tylko obłędnie wygląda, ale również obłędnie smakuje :)
Leciutka, delikatna, nie za słodka z tylko jedną wadą – za szybko się kończy ;)
A poza tym (jak argumentowałam do swojego męża) – nie ma wcale kalorii – bo to przecież białka i truskawki ;)
Do kremu cytrynowego będziecie potrzebować mocno schłodzoną śmietanę kremówkę oraz schłodzony serek mascarpone.
Cytrynowy smaczek dodaje kremowi cytrynowy likier Limoncello. Jeśli go nie macie, to nie problem, możecie dodać trochę soku z cytryny.
Tak podana beza (nie tylko z truskawkami, ale również z innymi owocami), to słynna beza Pavlovej.
Zawsze jest to duża beza z kremem śmietankowym i owocami.
Ciasto jest przepyszne, a wszystkie smaki pięknie się ze sobą komponują.
I jeszcze jedno – upieczenie bezy wcale nie jest takie straszne ;)
Jak upiec bezę?
Najpierw dobrze przygotujcie bezę – czyli dobrze zmiksujcie białka z cukrem. Cukier musi się zupełnie rozpuścić.
Gdy nabierzecie odrobinę ubitej piany na palec i potrzecie drugim palcem, to nie będziecie czuć kryształków cukru.
Gdy piana jest już dobrze zrobiona, przekładacie ją na blaszkę z papierem do pieczenia. Ja sobie pomagam odrysowując na papierze talerz. Na powstałe około nakładam bezę.
Wstawiamy bezę do nagrzanego piekarnika i zmniejszamy temperaturę.
Bo tak w zasadzie beza się nie piecze, a suszy.
Jeśli piekarnik będzie miał za wysoką temperaturę, to beza będzie żółta, a nie biała!
Po upieczeniu bezę studzimy i dopiero wtedy nakładamy krem i owoce.
Mam nadzieję, że ta beza z truskawkami wam zasmakuje :)
Ps.
Przetestujcie również inne bezowe przepisy.
Zapraszam również na rewelacyjne ciasto z truskawkami i kruszonką.
Polecane przepisy na bezy z kremem
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na przepyszne bezy z kremem o różnych smakach. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy
Słyszałeś może o słynnej bezie Pavlovej? Jeśli nie, to mój przepis na bezę musi koniecznie u Ciebie zagościć. Beza Pavlova to upieczona olbrzymia beza, ozdobiona bitą śmietaną lub dowolnym kremem, a także owocami. Beza z truskawkami i bitą śmietaną wygląda pracochłonnie, jednak nic bardziej mylnego. Przygotujesz ją z najzwyklejszych produktów jakie możesz sobie wyobrazić. Głównym składnikiem bezy z kremem są białka. Świetnie sprawdzą się w tej sytuacji białka, które zostały po pieczeniu innego ciasta, albo pączków. Warto było ich nie wyrzucać, takie białka mogą spokojnie postać jakiś czas szczelnie zamknięte w lodówce. Połączenie ciasta bezowego, sporej ilości owoców w postaci truskawek i delikatnego kremu to zestawienie nieziemsko słodkie, ale nieprzesadnie. Beza z truskawkami i kremem to doskonały deser na wszelkie spotkania rodzinne oraz święta. Beza Pavlova z truskawkami zaskoczy wszystkich gości oraz onieśmieli ich do pokrojenia takiego cuda! Przepyszne ciasto bezowe z mojego przepisu jest z dodatkiem truskawek, jeśli ich nie lubisz, możesz użyć na przykład malin lub innych owoców. Wiem, że wiele osób boi się pieczenia bezy. Pojawiają się pytania jak upiec bezę? Jak zrobić krem do bezy? Z moim przepisem upieczesz i zrobisz bezę bez problemów! A jestem przekonana, że taka beza z truskawkami każdemu zasmakuje, a ty zrobisz ogromne wrażenie na gościach i rodzinie! Deser pavlova to bardzo efektowny deser, który mimo wszystko nie jest trudny do zrobienia. Przygotujcie sobie wcześniej bezę, a potem nałóżcie na nią krem i owoce. Proste, podstawowe składniki o dobrej jakości, to gwarancja pysznego deseru. Beza z truskawkami i kremem śmietankowym z limoncello to pyszny i orzeźwiający deser idealny dla każdego. Spróbuj też mojego przepisu na torcik bezowy z jagodami oraz norweskie ciasto bezowe. Beza jest podstawową częścią jednej i drugiej propozycji. Torcik zbudowany z bez jest przełożony kremem, natomiast w drugim pieczemy bezę razem z ciastem. Te dwa wypieki są wręcz genialne i sprawiają, że ślinka leci na sam ich widok.
32 komentarze
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Beza Pavlova przepis
Przepis beza z truskawkami
Tort pavlova
Witam. Proszę pani bezy się nie piecze tylko suszy. Beza pokazana na zdjęciach jest na dole wręcz brązowa. Prawidłowo wysuszona beza powinna być biała.
Proszę Pani, „piecze” czy „suszy” to w tym przypadku semantyka. Temperatura 110 stopni jest dobrą temperaturą do przygotowania bezy. Beza jest ładnie biała w środku z chrupiącą zewnętrzną warstwą. Do tego stabilna i nie rozwalająca się.
Proszę Pani, suszy to się włosy suszarką ♀️ a beze się piecze, w piekarniku
Piekarnik termoobieg czy góra dół?
Ja piekę z termoobiegiem
A czy jak zrobię z tego dwie mniejsze bezy to czas pieczenia jakoś ulega modyfikacji?
Możesz trochę skrócić czas pieczenia :)
Super ze pani napisała w etapach gdzie dodać ta make i ocet, oczywiście nie dodałam a beze pewnie za chwile będę mogła wyrzucić do kosza bo już jest w piekarniku, gratuluje zmysłu redakcyjnego Masakra.
Faktycznie, przegapiłam w opisie etapów o dodaniu tej mąki i octu – dziękuję za zwrócenie uwagi. A co do bezy, dalej może się ona ładnie upiec – nie ma co z góry zakładać, że trzeba będzie ją wyrzucić. Mąka i ocet są po to aby ją dodatkowo usztywnić.
ocet winny jest konieczny bo nie posiadam takiego ;/?
może być ocet spirytusowy lub sok z cytryny :)
A mi wycieka woda z tego ciasta co mogłam zrobić źle?
Hmm, wodę? Pierwsze słyszę. Woda jest w samej bezie, czy też może kremówka się rozpuszcza?
nie znam się, nigdy w życiu nic nie piekłam, więc to chyba kremówka się rozpuszczała,może dlatego że nie było jej 400 a 500 ml, ale i tak wszystko zjedliśmy, bo było pyszne
Ważne jest, aby ubić dobrze kremówke. To, że było jej trochę więcej nie powinno mieć znaczenia.
Bardzo fajnie pokazane jak to zrobić, super się komponuje moim zdaniem do gofrów i innych deserowatych. Także polecam ją samą z dodatkami owoców lub nawet samego soku – w smaku jest super. Ostatnio także kosztuje z rozpuszczoną czekoladą, w smaku absolutna rewelacja. Sama ją też robię tak http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-bita-smietane/ w zasadzie nie ma chyba istotnych różnic. Dziękuję za ten i pozostałe przepisy.
Przypomina mi to przepis z książki dołaczanej do miksera Kitchen Aid – możnaby podać to źródło.
Ty na serio ?
1. Przepis na bezę jest na tyle uniwersalny i powszechny, że chyba nikt nie myśli – że to ja wymyśliłam bezę.
2. Nie używam KitchenAida i nie miałam tej książki w rękach
3. ZAWSZE podaję źródła którymi się inspiruję – spójrz na inne moje przepisy
:)
Tyle, że moje nie są takie piękne :)
Beza zawsze jest piękna :)! Super – dziękuję za zdjęcia :)
Zrobiłam raz. Dla teścia. – Bomba.
Zrobiłam drugi raz. Na dzień Mamy. – Kolejna bomba.
Zrobiłam dla teściowej na urodziny. – Bomba.
Teraz jak piekę to nie 1. Przynajmniej 3. Dla mamy, siostry, siebie itd…
Przepis przekazałam już kilku osobom. Wszyscy zachwyceni.
Super !! Bardzo się cieszę:)
Jeszcze jedno pytanie-białka z solą należy ubić do sztywności i od tego momentu dodawać cukier?
Tak, najpierw ubij mocno białka, potem po trochu (wtedy zmniejszam trochę obroty) dodaj cukier, zwiększ obroty, gdy dodasz cały cukier i ubijaj, aż białka będą lśniące (jeśli weźmiesz na palec trochę piany i potrzesz ją między palcami i nie będziesz czuć kryształków cukru, to piana jest gotowa :)).
Bardzo bardzo dziękuję za wskazówki :-)
Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź ;-)
Pojutrze zamierzam zrobić bezę pierwszy raz, skorzystam z Twojego przepisu mam nadzieję, że wszystko będzie ok :-) na jakich obrotach powinnam zacząć ubijanie? i czy mają co jakiś czas się zwiększać? Pozdrawiam
Białka można ubijać od razu na wysokich obrotach. Przy ubijaniu piany z białek nie musisz się też martwić o to, że ubijesz ją za mocno (musisz uważać przy śmietanie:) )
mniam wygląda to wyśmienicie :)
cudowne :) pozdrawiam
mniam wygląda to wyśmienicie :)