Beza z truskawkami i bitą śmietaną

Zaktualizowany: 2024 2 marca
beza z truskawkami

Przepis na bezę z truskawkami i bitą śmietaną

Beza z truskawkami i bitą śmietaną to prawdziwa klasyka. Proste, podstawowe składniki sprawiają, że takie ciasto może zrobić praktycznie każdy. Do tego beza Pavlova z truskawkami prezentuje się wręcz zjawiskowo i smakuje równie doskonale. Polecam to ciasto na weekendowy deser, ale również na specjalne okazje. Spróbujcie koniecznie!

beza z truskawkami

 Beza z truskawkami przepis krok po kroku

W sezonie na pyszne słodkie i soczyste polskie truskawki warto chociaż raz zrobić taką rewelacyjną bezę z truskawkami i bitą śmietaną. Jestem przekonana, że zasmakuje każdemu!

beza z truskawkami

Beza z truskawkami i bitą śmietaną przepis

Wypieki Beaty
Przepis na sławną bezę Pavlovej z bitą śmietaną o cytrynowym aromacie oraz z dużą ilością truskawek.
4.30 z 27 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 2 hours
Czas całkowity 2 hours 30 minut
Porcje 12
Składniki

składniki na bezę

składniki na wierzch bezy

Instrukcja
 

Jak zrobić bezę

  • Ubij białka ze szczyptą soli.
    6 białek
  • Dodawaj po łyżce cukier i miksuj, aż się rozpuści, a białka zrobią się gęste i lśniące.
    300 g cukru
  • Dodaj mąkę i ocet – krótko zmiksuj.
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka octu winnego
  • Wyłóż bezę na blaszkę z papierem do pieczenia – zrób krążek o średnicy około 22 cm.
  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni, włóż bezę do piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 110 stopni (termoobieg) – piecz bezę przez około 2 godziny.
  • Po upieczeniu, piekarnik wyłącz, lekko uchyl drzwiczki – bezę pozostaw w piekarniku do zupełnego wystudzenia.

Jak zrobić krem śmietankowy do bezy

  • Ubij śmietanę kremówkę na sztywno, dodaj cukier puder i mascarpone – krótko zmiksuj.
    400 ml śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru, 125 g serka mascarpone
  • Dodaj likier oraz sok z cytryny, wymieszaj.
    1 łyżka soku z cytryny lub limonki, 1 łyżka likieru cytrynowego

Beza z truskawkami wykończenie

  • Nałóż krem na bezę, na wierzchu ułóż truskawki i listki melisy lub mięty.
    300 g truskawek
Prywatne
Słowa kluczowe pavlova z truskawkami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
beza z truskawkami

Beza Pavlova z truskawkami – uwagi

Królowa wśród bez, czyli mega wielka beza z truskawkami i cytrynową bitą śmietaną.

To rewelacyjna propozycja na gorące wiosenno-letnie dni :)

Beza jest krucha z zewnątrz i miękka w środku (sami zobaczcie jak obłędnie wygląda).

Zresztą ona nie tylko obłędnie wygląda, ale również obłędnie smakuje :)

Leciutka, delikatna, nie za słodka z tylko jedną wadą – za szybko się kończy ;)

A poza tym (jak argumentowałam do swojego męża) – nie ma wcale kalorii – bo to przecież białka i truskawki ;)

Do kremu cytrynowego będziecie potrzebować mocno schłodzoną śmietanę kremówkę oraz schłodzony serek mascarpone.

Cytrynowy smaczek dodaje kremowi cytrynowy likier Limoncello. Jeśli go nie macie, to nie problem, możecie dodać trochę soku z cytryny.

Tak podana beza (nie tylko z truskawkami, ale również z innymi owocami), to słynna beza Pavlovej.

Zawsze jest to duża beza z kremem śmietankowym i owocami.

Ciasto jest przepyszne, a wszystkie smaki pięknie się ze sobą komponują.

I jeszcze jedno – upieczenie bezy wcale nie jest takie straszne ;)

ciasto z truskawkami

Jak upiec bezę?

Najpierw dobrze przygotujcie bezę – czyli dobrze zmiksujcie białka z cukrem. Cukier musi się zupełnie rozpuścić.

Gdy nabierzecie odrobinę ubitej piany na palec i potrzecie drugim palcem, to nie będziecie czuć kryształków cukru.

Gdy piana jest już dobrze zrobiona, przekładacie ją na blaszkę z papierem do pieczenia. Ja sobie pomagam odrysowując na papierze talerz. Na powstałe około nakładam bezę.

Wstawiamy bezę do nagrzanego piekarnika i zmniejszamy temperaturę.

Bo tak w zasadzie beza się nie piecze, a suszy.

Jeśli piekarnik będzie miał za wysoką temperaturę, to beza będzie żółta, a nie biała!

Po upieczeniu bezę studzimy i dopiero wtedy nakładamy krem i owoce.

Mam nadzieję, że ta beza z truskawkami wam zasmakuje :)

Ps.

Przetestujcie również inne bezowe przepisy.

Zapraszam również na rewelacyjne ciasto z truskawkami i kruszonką.

beza z truskawkami
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.30 z 27 ocen
Postaw mi kawę
beza z truskawkami

Polecane przepisy na bezy z kremem

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na przepyszne bezy z kremem o różnych smakach. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy

Opublikowano: 2014 6 czerwca

Podziel się przepisem

32 komentarze

  1. 288cf5554ebc7e4daa76560f6e41367f?s=54&d=mm&r=g
    Joanna 2023 1 lipca w 20:02- Odpowiedz

    1 gwiazdka
    Witam. Proszę pani bezy się nie piecze tylko suszy. Beza pokazana na zdjęciach jest na dole wręcz brązowa. Prawidłowo wysuszona beza powinna być biała.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2023 1 lipca w 21:47- Odpowiedz

      Proszę Pani, „piecze” czy „suszy” to w tym przypadku semantyka. Temperatura 110 stopni jest dobrą temperaturą do przygotowania bezy. Beza jest ładnie biała w środku z chrupiącą zewnętrzną warstwą. Do tego stabilna i nie rozwalająca się.

    • bf655904b8853f7bcecb6cdc74165432?s=54&d=mm&r=g
      Kasia 2023 7 lipca w 15:15- Odpowiedz

      5 gwiazdka
      Proszę Pani, suszy to się włosy suszarką ‍♀️ a beze się piecze, w piekarniku

  2. d6a625dcd4406061d0ebbbcb50e4add9?s=54&d=mm&r=g
    Magda 2020 18 sierpnia w 14:39- Odpowiedz

    Piekarnik termoobieg czy góra dół?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 19 sierpnia w 18:41- Odpowiedz

      Ja piekę z termoobiegiem

  3. 91d40334952deab24bb84f3edd502db1?s=54&d=mm&r=g
    Agnieszka 2018 24 sierpnia w 13:27- Odpowiedz

    A czy jak zrobię z tego dwie mniejsze bezy to czas pieczenia jakoś ulega modyfikacji?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 24 sierpnia w 13:30- Odpowiedz

      Możesz trochę skrócić czas pieczenia :)

  4. b699b0de5ca6102e96d8ec3217970eab?s=54&d=mm&r=g
    Beznazwy 2018 21 maja w 11:51- Odpowiedz

    Super ze pani napisała w etapach gdzie dodać ta make i ocet, oczywiście nie dodałam a beze pewnie za chwile będę mogła wyrzucić do kosza bo już jest w piekarniku, gratuluje zmysłu redakcyjnego Masakra.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 21 maja w 13:17- Odpowiedz

      Faktycznie, przegapiłam w opisie etapów o dodaniu tej mąki i octu – dziękuję za zwrócenie uwagi. A co do bezy, dalej może się ona ładnie upiec – nie ma co z góry zakładać, że trzeba będzie ją wyrzucić. Mąka i ocet są po to aby ją dodatkowo usztywnić.

  5. 09506481a227ee7dc96dd7d53942d31d?s=54&d=mm&r=g
    ewa 2016 18 czerwca w 08:46- Odpowiedz

    ocet winny jest konieczny bo nie posiadam takiego ;/?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2016 18 czerwca w 08:50- Odpowiedz

      może być ocet spirytusowy lub sok z cytryny :)

  6. d5053d0cb2ae66c83d502da3785a8523?s=54&d=mm&r=g
    Aneta 2016 12 czerwca w 12:24- Odpowiedz

    A mi wycieka woda z tego ciasta co mogłam zrobić źle?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2016 12 czerwca w 13:06- Odpowiedz

      Hmm, wodę? Pierwsze słyszę. Woda jest w samej bezie, czy też może kremówka się rozpuszcza?

      • d5053d0cb2ae66c83d502da3785a8523?s=54&d=mm&r=g
        Aneta 2016 12 czerwca w 18:57- Odpowiedz

        nie znam się, nigdy w życiu nic nie piekłam, więc to chyba kremówka się rozpuszczała,może dlatego że nie było jej 400 a 500 ml, ale i tak wszystko zjedliśmy, bo było pyszne

        • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
          Beata 2016 12 czerwca w 20:10- Odpowiedz

          Ważne jest, aby ubić dobrze kremówke. To, że było jej trochę więcej nie powinno mieć znaczenia.

  7. 60c4536e1ccd88aeb9615357a4dfee86?s=54&d=mm&r=g
    Magnolia 2016 14 stycznia w 22:11- Odpowiedz

    Bardzo fajnie pokazane jak to zrobić, super się komponuje moim zdaniem do gofrów i innych deserowatych. Także polecam ją samą z dodatkami owoców lub nawet samego soku – w smaku jest super. Ostatnio także kosztuje z rozpuszczoną czekoladą, w smaku absolutna rewelacja. Sama ją też robię tak http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-bita-smietane/ w zasadzie nie ma chyba istotnych różnic. Dziękuję za ten i pozostałe przepisy.

  8. f7437f7530e4ea4b9f1fbb3af39a4656?s=54&d=mm&r=g
    Pavlova 2015 15 sierpnia w 02:44- Odpowiedz

    Przypomina mi to przepis z książki dołaczanej do miksera Kitchen Aid – możnaby podać to źródło.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 15 sierpnia w 18:06- Odpowiedz

      Ty na serio ?
      1. Przepis na bezę jest na tyle uniwersalny i powszechny, że chyba nikt nie myśli – że to ja wymyśliłam bezę.
      2. Nie używam KitchenAida i nie miałam tej książki w rękach
      3. ZAWSZE podaję źródła którymi się inspiruję – spójrz na inne moje przepisy

  9. 769ba24d71f519b90e882a3f49a9bdf3?s=54&d=mm&r=g
    Asia 2015 30 lipca w 09:24- Odpowiedz

    :)

  10. 769ba24d71f519b90e882a3f49a9bdf3?s=54&d=mm&r=g
    Asia 2015 30 lipca w 09:23- Odpowiedz

    Tyle, że moje nie są takie piękne :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 30 lipca w 11:40- Odpowiedz

      Beza zawsze jest piękna :)! Super – dziękuję za zdjęcia :)

  11. 769ba24d71f519b90e882a3f49a9bdf3?s=54&d=mm&r=g
    Asia 2015 30 lipca w 09:21- Odpowiedz

    Zrobiłam raz. Dla teścia. – Bomba.
    Zrobiłam drugi raz. Na dzień Mamy. – Kolejna bomba.
    Zrobiłam dla teściowej na urodziny. – Bomba.
    Teraz jak piekę to nie 1. Przynajmniej 3. Dla mamy, siostry, siebie itd…
    Przepis przekazałam już kilku osobom. Wszyscy zachwyceni.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 30 lipca w 11:39- Odpowiedz

      Super !! Bardzo się cieszę:)

  12. 9bb300df054a0398b90c7ad8ccf4f594?s=54&d=mm&r=g
    Paulina 2015 1 czerwca w 16:29- Odpowiedz

    Jeszcze jedno pytanie-białka z solą należy ubić do sztywności i od tego momentu dodawać cukier?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 1 czerwca w 16:32- Odpowiedz

      Tak, najpierw ubij mocno białka, potem po trochu (wtedy zmniejszam trochę obroty) dodaj cukier, zwiększ obroty, gdy dodasz cały cukier i ubijaj, aż białka będą lśniące (jeśli weźmiesz na palec trochę piany i potrzesz ją między palcami i nie będziesz czuć kryształków cukru, to piana jest gotowa :)).

      • 9bb300df054a0398b90c7ad8ccf4f594?s=54&d=mm&r=g
        Paulina 2015 1 czerwca w 18:42- Odpowiedz

        Bardzo bardzo dziękuję za wskazówki :-)

  13. 9bb300df054a0398b90c7ad8ccf4f594?s=54&d=mm&r=g
    Paulina 2015 1 czerwca w 16:27- Odpowiedz

    Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź ;-)

  14. 9bb300df054a0398b90c7ad8ccf4f594?s=54&d=mm&r=g
    Paulina 2015 1 czerwca w 15:36- Odpowiedz

    Pojutrze zamierzam zrobić bezę pierwszy raz, skorzystam z Twojego przepisu mam nadzieję, że wszystko będzie ok :-) na jakich obrotach powinnam zacząć ubijanie? i czy mają co jakiś czas się zwiększać? Pozdrawiam

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 1 czerwca w 15:50- Odpowiedz

      Białka można ubijać od razu na wysokich obrotach. Przy ubijaniu piany z białek nie musisz się też martwić o to, że ubijesz ją za mocno (musisz uważać przy śmietanie:) )

  15. ?s=54&d=mm&r=g
    Thomas Gain 2014 6 czerwca w 15:56- Odpowiedz

    mniam wygląda to wyśmienicie :)

  16. f0f20a6722e752dc41868613a6caca8a?s=54&d=mm&r=g
    ilovebake.pl 2014 6 czerwca w 08:56- Odpowiedz

    cudowne :) pozdrawiam

  17. ?s=54&d=mm&r=g
    Thomas Gain 2014 6 czerwca w 15:56- Odpowiedz

    mniam wygląda to wyśmienicie :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy

Beza Pavlova przepis

Słyszałeś może o słynnej bezie Pavlovej? Jeśli nie, to mój przepis na bezę musi koniecznie u Ciebie zagościć. Beza Pavlova to upieczona olbrzymia beza, ozdobiona bitą śmietaną lub dowolnym kremem, a także owocami. Beza z truskawkami i bitą śmietaną wygląda pracochłonnie, jednak nic bardziej mylnego. Przygotujesz ją z najzwyklejszych produktów jakie możesz sobie wyobrazić. Głównym składnikiem bezy z kremem są białka. Świetnie sprawdzą się w tej sytuacji białka, które zostały po pieczeniu innego ciasta, albo pączków. Warto było ich nie wyrzucać, takie białka mogą spokojnie postać jakiś czas szczelnie zamknięte w lodówce. Połączenie ciasta bezowego, sporej ilości owoców w postaci truskawek i delikatnego kremu to zestawienie nieziemsko słodkie, ale nieprzesadnie. Beza z truskawkami i  kremem to doskonały deser na wszelkie spotkania rodzinne oraz święta. Beza Pavlova z truskawkami zaskoczy wszystkich gości oraz onieśmieli ich do pokrojenia takiego cuda! Przepyszne ciasto bezowe z mojego przepisu jest z dodatkiem truskawek, jeśli ich nie lubisz, możesz użyć na przykład malin lub innych owoców.

Przepis beza z truskawkami

Wiem, że wiele osób boi się pieczenia bezy. Pojawiają się pytania jak upiec bezę? Jak zrobić krem do bezy? Z moim przepisem upieczesz i zrobisz bezę bez problemów! A jestem przekonana, że taka beza z truskawkami każdemu zasmakuje, a ty zrobisz ogromne wrażenie na gościach i rodzinie!

Tort pavlova

Deser pavlova to bardzo efektowny deser, który mimo wszystko nie jest trudny do zrobienia. Przygotujcie sobie wcześniej bezę, a potem nałóżcie na nią krem i owoce. Proste, podstawowe składniki o dobrej jakości, to gwarancja pysznego deseru. Beza z truskawkami i kremem śmietankowym z limoncello to pyszny i orzeźwiający deser idealny dla każdego.

Spróbuj też mojego przepisu na torcik bezowy z jagodami oraz norweskie ciasto bezowe. Beza jest podstawową częścią jednej i drugiej propozycji. Torcik zbudowany z bez jest przełożony kremem, natomiast w drugim pieczemy bezę razem z ciastem. Te dwa wypieki są wręcz genialne i sprawiają, że ślinka leci na sam ich widok.