Bezglutenowe babeczki z truskawkami
Przepis na proste babeczki bezglutenowe z truskawkami
Zapraszam Was dziś na pyszne, a jednocześnie bardzo zdrowe babeczki idealne przy różnych dietach. Bo to babeczki bezglutenowe, a na dodatek babeczki wegańskie. Ja swoje babeczki zrobiłam z truskawkami, ale możecie wykorzystać również inne sezonowe owoce.
Spis treści
Bezglutenowe babeczki z truskawkami przepis krok po kroku
Jeśli szukasz pomysłu na prosty wypiek bez glutenu, to koniecznie zrób te smakowite babeczki.
Bezglutenowe babeczki z truskawkami przepis
Składniki
składniki na bezglutenowe wegańskie babeczki z truskawkami
- 2,5 szklanki mąki bezglutenowej ((około 330 g) – więcej o użytej mące znajdziesz we wpisie)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
- 1/3 szklanki syropu klonowego ((lub pół szklanki cukru trzcinowego) – ale dla mnie babeczki były za mało słodkie – możesz dosłodzić do smaku)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 szklanka mleka (roślinnego – użyłam sojowe)
- 100 g musu jabłkowego ((jeśli nie masz, to obierz średnie jabłko, pokrój w kostkę, dodaj około 1/4 szklanki wody i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, rozgnieć jabłko widelcem i ostudź))
- 0,5 szklanki oleju ( kokosowego lub rzepakowego)
- około 300 g truskawek
- około 30 g migdałów (posiekanych lub płatków migdałowych – mniej więcej 1/4 szklanki)
Instrukcja
Jak zrobić wegańskie babeczki bezglutenowe z truskawkami
- W jednej misce zmieszaj suche składniki.2,5 szklanki mąki bezglutenowej, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- W drugiej misce zmieszaj mokre składniki.1/3 szklanki syropu klonowego, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 1 szklanka mleka, 100 g musu jabłkowego, 0,5 szklanki oleju
- Dodaj suche składniki do mokrych i zmiksuj.
- Mniej więcej 1/3 truskawek pokrój w plastry, a resztę truskawek w kostkę.około 300 g truskawek
- Dodaj do ciasta truskawki pokrojone w kostkę oraz prawie całe migdały – zostaw trochę do posypania wierzchu.około 30 g migdałów
- Nałóż ciasto do foremek na babeczki – babeczki nie rosną jakość specjalnie mocno, więc możesz nałożyć "po brzegi".
- Na wierzchu ułóż po dwa plastry truskawek i posyp migdałami.
- Piecz 5 minut w 220 stopniach, po tym czasie obniż temperaturę do 180 stopni i piecz przez kolejne 15 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Wegańskie babeczki bezglutenowe z truskawkami – wskazówki
Dziś zapraszam na bezglutenowe babeczki z truskawkami – specjalnie dla wszystkich moich czytelników zmagających się z różnymi problemami dietetycznymi. Te babeczki nie tylko są bezglutenowe – są również bez laktozy, bez nabiału i bez jajek. Przepis na nie wypatrzyłam u niezrównanej dziewczyny – Mei Yee, którą zaczęłam obserwować na Instagramie. Praktycznie wszystkie jej przepisy są bezglutenowe, bardzo często bez nabiału, dietetyczne i bardzo zdrowe. Jej nieziemskie zdjęcia sprawiają, że ślinię się do monitora i w ogóle nie przeszkadza mi, że w jej przepisach nie ma glutenu (mi – wielbicielce pszenicy). Zajrzyjcie na jej profil i zobaczcie jaką jest skarbnicą przepisów – coś czuję, że dzięki niej w mojej kuchni częściej będą gościć takie przepisy.
Jedyne co mi przeszkadzało w tych babeczkach była ich słodkość. Ja od dłuższego czasu znacznie ograniczam ilość cukru w przepisach, ale okazało się, że te babeczki były dla mnie wręcz za mało słodkie. Dlatego proponuję wam spróbować trochę surowego ciasta i w razie czego dodać do niego trochę słodkości. Co do mąki bezglutenowej to przygotowałam sobie mieszankę różnych mąk bezglutenowych i tą mieszankę wykorzystałam przy pieczeniu babeczek (więcej na ten temat piszę pod zdjęciem).
Ps.
Przy okazji polecam wam inne moje przepisy bezglutenowe – myślę, że znajdziecie tam coś ciekawego dla siebie.
Jaka mąka do bezglutenowych babeczek?
Posłużę się tu teraz trochę podpowiedziami Kingi Paruzel z książki „Fit słodkości” i napiszę trochę o mąkach bezglutenowych – może przyda się to wam teraz i później. Wszystkie mąki możemy podzielić na trzy podstawowe typy – lekkie, średnie i ciężkie.
Lekkie mąki bezglutenowe to np. mąka ziemniaczana/skrobia ziemniaczana (dodana do ciasta przedłuża jego wilgotność), skrobia kukurydziana (w białym kolorze), mąka z tapioki. Taka mąka dodaje lekkości, czasami chrupkości.
Średnie mąki bezglutenowe to np. maka ryżowa z białego ryżu (nadaje chrupkość ciastom – świetna więc do ciast kruchych i kruchych ciasteczek), mąka jaglana, mąka owsiana bezglutenowa, mąka z ciecierzycy, mąka z amarantusa.
Mąki ciężkie (bardzo gęste, wiążą ciasto, ale również powodują, że ciasto mniej wyrasta) – mąka gryczana, mąka z ryżu brązowego, mąka migdałowa, mąka kokosowa, mąka kukurydziana.
Przy wypiekach najlepiej używać mieszanek mąk bezglutenowych – użycie np. samej mąki ciężkiej spowoduje, że ciasto będzie słabiej wyrośnięte i „cięższe”. Najlepiej jest mieszać mąkę średnią lub ciężką z mąką lekką w proporcji 2:1 – np. 2 szklanki mąki ciężkiej na szklankę mąki lekkiej.
Do tych babeczek stworzyłam sobie taką mieszankę – 1 szklanka mąki ryżowej z białego ryżu, 1 szklanka mąki kukurydzianej i do tego 1 szklanka skrobi kukurydzianej – wszystkie typy mąki dokładnie wymieszałam, a potem odmierzyłam ilość potrzebną do babeczek. Przy mieszaniu mąk pamiętajcie również, że każda mąka może ważyć inaczej mimo użycia tej samej szklanki do jej porcjowania – dlatego najlepiej odmierzać je tą samą szklanką.
Na blogu jest już kilka przepisów z wykorzystaniem mąk bezglutenowych (chociaż tam one nie były mieszane) – zapraszam więc do ich wypróbowania :)
A teraz zapraszam po przepis na bezglutenowe babeczki z truskawkami.
Polecane przepisy bezglutenowe i wegańskie
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy idealne przy różnych dietach eliminacyjnych. Tutaj podaję między innymi takie trzy przepisy, a więcej na blogu. Serdecznie zapraszam.
Przepis na bezglutenowe wegańskie babeczki z truskawkami i migdałami. Te wegańskie babeczki z truskawkami to pyszne babeczki nie tylko dla osób na diecie wegańskiej czy też bezglutenowej. Babeczki przygotowałam na mieszance mąk bezglutenowych, a do nich dodałam mleko roślinne, mus jabłkowy oraz olej. Babeczki bez jajek i nabiału to również świetne rozwiązanie dla osób z nietolerancją laktozy. Jak widać te babeczki z truskawkami i migdałami to samo zdrowie! A do tego są nie tylko zdrowe, ale również pyszne! Jeśli szukacie pomysłu na bezglutenowe babeczki, to to jest przepis właśnie dla was! Oczywiście do tych dietetycznych babeczek możecie użyć również inne owoce niż truskawki. Poza sezonem dodajcie do nich pokrojone jabłko, albo dajcie maliny czy też borówki - możecie również użyć owoce mrożone. Zobaczcie mój przepis na bezglutenowe babeczki z truskawkami i sprawdźcie jak zrobić wegańskie babeczki z migdałami i owocami. Przygotujcie takie babeczki bez jajek dla swojej rodziny. Możecie je dać dzieciom do szkoły, albo zabrać do pracy czy też na uczelnię. Polecam wam również wegańskie muffinki z jagodami oraz wegańskie ciasto z kruszonką.
10 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Bezglutenowe babeczki z truskawkami przepis
Wegańskie babeczki z truskawkami
A czy ten proszek do pieczenia bezglutenowy mozna zastapic wieksza iloscia sody?
Można, ale dodaj jej najwyżej 1/4 łyżeczki więcej
Prosiłabym o dopisek do proszku do pieczenia żeby sprawdzić czy ma się bezglutenowy.
Bo użyłam 1 lepszego nie mając świadomości że tam występuje maka i wpadka……
Ok, dziękuję za zwrócenie uwagi
Człowiek się uczy cale życie wypytałam mamy dziecka o to jakie mąki, czy truskawki czy migdały, nie pomyślałam że proszek jest na bazie mąki pszennej.
Babeczki pyszne i nasze urosly były z górka
Tak, łatwo może umknąć taka informacja
Super przepis, polecam!
Dziękuję bardzo :)
Babeczki idealne :) I nawet z truskawkami na które mamy ogromną ochotę :)
Już nie mogę się doczekać truskawkowego wysypu :)