Beziki w czekoladzie
Przepis na małe bezy w czekoladzie i posypce cukrowej
Przepis na małe beziki w czekoladzie to połączenie delikatnych i słodkich ciasteczek bezowych z chrupiącą czekoladą, które zachwyci miłośników słodyczy. Te małe łakocie są doskonałym wyborem na drobny deser lub elegancką przekąskę na przyjęcia. Ich delikatna konsystencja i intensywny smak czekolady sprawiają, że rozpływają się w ustach, pozostawiając niezapomniane wrażenia smakowe. Spróbuj tego przepisu i zachwyć wszystkich ich wyjątkowym smakiem.
Spis treści
Beziki w czekoladzie przepis krok po kroku
Jeśli lubisz słodkie i chrupiące bezy, to koniecznie zrób takie zanurzone w czekoladzie.
Beziki w czekoladzie przepis
Składniki
składniki na beziki z czekoladzie
- 3 białka (rozmiar L)
- 100 g cukru (0,5 szklanki)
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 150 g gorzkiej czekolady
- około 50 ml śmietany kremówki
- wiórki kokosowe (, migdały, orzechy, kolorowe posypki do obsypania)
Instrukcja
Jak zrobić beziki w czekoladzie
- Ubij białka ze szczyptą soli, dodaj partiami cukier i ubijaj aż białka będą gęste i lśniące.3 białka, 100 g cukru
- Dodaj mąkę ziemniaczaną i zmiksuj.1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- Przełóż masę do worka cukierniczego (albo np. worka strunowego), odetnij koniec i wyciskaj małe beziki – o średnicy około 3 cm.
- Piecz w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 90 stopni przez około 1,5 godziny (bez termoobiegu – 100 stopni – jeśli pieczesz bez termoobiegu, to co jakiś czas zamieniaj blachy miejscem).
- Po upieczeniu wystudź – najlepiej jakby „odpoczęły” przez noc.
- Czekoladę rozdrobnij i rozpuść razem ze śmietaną (w kąpieli wodnej).150 g gorzkiej czekolady, około 50 ml śmietany kremówki
- Do małych miseczek wsyp dodatki, którymi będziesz oblepiać czekoladę.wiórki kokosowe
- Beziki pojedynczo zanurzaj w czekoladzie, a następnie w miseczce z dodatkami.
- Gotowe bezy odkładaj na blachę z papierem do pieczenia – do czasu aż czekolada zastygnie.
Prywatne
Bezy w czekoladzie – uwagi
Te małe bezy w czekoladzie zrobiły furorę u moich dzieci – szczególnie te z dodatkiem kolorowej posypki – zniknęły zanim zdążyłam się zorientować. Same bezy są słodkie, wiec do ich maczania użyłam gorzkiej czekolady rozpuszczonej z dodatkiem odrobiny śmietany kremówki. Na koniec beziki obtoczyłam w wiórkach kokosowych, rozdrobnionych migdałach i w kolorowej posypce. Możecie też wykorzystać rozdrobnione orzechy, albo posypki w innych kształtach i kolorach. Mi z trzech białek wyszły dwie blachy bezików.
Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na bezy – polecam wam bezę pavlovą z kremem i truskawkami – jest przepyszna!
Polecane przepisy na bezy
Wszystkich wielbicieli bez i ciast bezowych zachęcam do wypróbowania innych moich przepisów na te słodkości. Na blogu jest ich ogromny wybór, więc każdy na pewno znajdzie przepis idealny dla siebie. Ja tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
2 komentarze
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
te małe beziki zrobiły furorę nie tylko u dzieci :) były naprawdę pyszne!
śliczniutkie!