Biszkopt czekoladowy z mąką ziemniaczaną

Zaktualizowany: 2024 5 lutego
biszkopt kakaowy

Przepis na czekoladowy biszkopt do tortu i nie tylko

Przygotuj dziś ze mną idealny i sprawdzony biszkopt czekoladowy, który zawsze się udaje! Ten biszkopt z 4 jajek wychodzi na tyle wysoki, że możesz go przekroić na trzy blaty! Do tego jego przygotowanie jest bardzo proste i szybkie – zobacz mój przepis ze zdjęciami krok po kroku i przekonaj się sam. Jeśli do tej pory nie wiedziałaś/eś jak zrobić biszkopt czekoladowy, albo Ci nie wychodziły, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

Czekoladowy biszkopt film z przygotowania

Zobacz mój krótki filmik, na którym pokazuję jak ja przygotowuję biszkopt czekoladowy idealny do tortów i nie tylko.

Biszkopt czekoladowy przepis krok po kroku

Jeśli szukasz przepisu na świetny biszkopt do tortu, albo do różnych ciast przekładanych, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

biszkopt kakaowy

Biszkopt czekoladowy przepis

Wypieki Beaty
Przepis na biszkopt czekoladowy z mąką ziemniaczaną – idealny jako podstawa tortów.
4.29 z 7 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 1 hour 10 minut
Danie Ciasta
Porcje 12
Kalorie 275 kcal
Wyposażenie
  • Foremka do pieczenia o średnicy ok 22 cm.
Składniki

składniki na biszkopt czekoladowy

Instrukcja
 

Jak zrobić biszkopt czekoladowy krok po kroku

  • Białka zmiksuj na sztywną pianę, dodaj cukier.
    4 białka, 200 g cukru
    miksowanie białek z cukrem na czekoladowy biszkopt
  • Miksuj aż piana będzie bardzo gęsta, biała i lśniąca.
    miksowanie białek na czekoladowy biszkopt
  • W tym czasie obydwie mąki i kakao przesiej przez sito.
    70 g mąki pszennej, 70 g mąki ziemniaczanej, 2 łyżki kakao
    dodawanie przesianej mąki z kakao do ciasta na biszkopt czekoladowy
  • Do ubitych białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.
    4 żółtka
    dodawanie żółtek do piany z białek na biszkopt czekoladowy
  • Dodaj mąką i wymieszaj na najniższych obrotach miksera, albo zmieszaj łyżką.
    dodawanie przesianej mąki z kakao do ciasta na biszkopt czekoladowy
  • Przełóż ciasto do tortownicy o średnicy 22 cm (dno wyłożone papierem do pieczenia, boki suche).
    nakładanie ciasta na biszkopt czekoladowy do foremki
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (tryb góra/dół) przez około 40 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
Film
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 275kcalWeglowodany: 51gBiałko: 7gTłuszcz: 5g
Słowa kluczowe biszkopt do tortu, biszkopt z kakao, czekoladowy biszkopt
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciemny biszkopt

Biszkopt czekoladowy do tortu – uwagi

Jako że dużo piekę biszkoptów, to postanowiłam przetestować przepis na biszkopt czekoladowy z Kwestii Smaku.

Na blogu jest już przepis na biszkopt kakaowy i do tej pory ciasto piekłam tylko z niego.

Ten przepis różni się tym, że tutaj oprócz gorzkiego kakao dodajemy również mąkę ziemniaczaną.

Biszkopt z tego przepisu wychodzi delikatniejszy, ale za to trochę wyższy.

Jeśli więc macie problem z biszkoptem kakaowym, to spróbujcie upiec ten czekoladowy biszkopt.

Z całym sumieniem mogę polecić ten biszkopt czekoladowy :)

biszkopt czekoladowy

Jak zrobić czekoladowy biszkopt z kakao – wskazówki

Podstawą biszkoptu czekoladowego są dobrze zmiksowane białka. Białka miksujemy z cukrem długo – aż zrobią się białe i bardzo gęste. Możecie zrobić dodatkowy test – weźcie na palec odrobinę ubitych białek i potrzyjcie drugim palcem. Jeśli czujecie kryształki cukru, to miksujcie jeszcze trochę – aż białka będą gładkie, bez kryształków cukru.

Wtedy dodajcie do białek żółtka i delikatnie je połączcie – możecie to zrobić ręcznie, albo na niskich obrotach miksera – ale nie miksujcie za długo, aby nie rozbić piany.

Obydwie mąki i kakao przesiejcie przez sitko – dzięki temu mąki się napowietrzą i przy okazji pozbędziecie się ewentualnych grudek. Tak przepiane suche składniki dodajcie do piany i delikatnie i krótko wymieszajcie.

Jakie kakao do biszkopta czekoladowego?

Do biszkopta dodajemy gorzkie kakao. Może być zwykłe lub niskotłuszczowe. Nie dodajemy takiego kakao do picia, bo zupełnie się tu nie nadaje. To kakao tylko z nazwy i składa się głównie z cukru ;)

biszkopt-czekoladowy-7

Jak piec biszkopt czekoladowy, aby nie opadł?

Po pierwsze – przygotujcie odpowiednio foremkę do pieczenia.

Jak przygotować foremkę do pieczenia biszkptu?

Dno możecie wyłożyć papierem do pieczenia, albo posmarować masłem i posypać bułką tartą.

Za to boki (ścianki) foremki zostawiacie suche – bez papieru i bez smarowania.

Biszkopt w trakcie pieczenia przyklei się do ścianek i dzięki temu potem nie opadnie po upieczeniu.

Po drugie – pieczenie biszkopta.

Jak upiec czekoladowy biszkopt?

Biszkopt pieczemy w 180 stopniach (tryb góra/dół) albo w 170 stopniach (termoobieg) przez około 40 minut – do suchego patyczka. W trakcie pieczenia NIE otwieracie piekarnika! Dopiero po wyznaczonym czasie możecie otworzyć piekarnik i sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt jest upieczony. Wtedy wyjmujecie go z piekarnika i studzicie. Niektórzy lubią biszkopt rzucany.

biszkopt-czekoladowy

Co to takiego biszkopt rzucany?

Biszkopt po upieczeniu opuszczasz z wysokości około 30-50 cm na podłogę. Ma to na celu „wyduszenie” nadmiaru powietrza z ciasta i przez to zapobiegnięcie jego opadnięciu. Ja ogólnie nie widzę różnicy i nie rzucam biszkoptem.

Ogólnie po ostudzeniu biszkopt delikatnie opadnie, albo bardzo delikatnie – bardziej do równego poziomu, ale bez zapadnięcia na środku.

Biszkopt czekoladowy na tort najlepiej upiec z dzień wcześniej, po ostudzeniu owinąć w folię spożywczą i odstawić na całą noc.

Taki „odstany” biszkopt kroi się dużo lepiej na blaty i mniej się rwie podczas przekrajania.

Biszkopt można spokojnie przekroić na trzy krążki – co zresztą widać na zdjęciach.

Ciasto jest suchawe, więc nasączanie jest raczej konieczne – przynajmniej jak dla mnie ;)

Polecam wam także czekoladowy biszkopt królowej Wiktorii – w tym biszkopcie używamy dodatkowo masło przez co jest mniej suchy. Do tego jest bardziej zwarty, więc świetnie się sprawdzi jako podstawa tortów, które mają utrzymać ciężkie dekoracje. Spróbujcie koniecznie!

Ps.

Przy okazji polecam Wam mój e-book „Czekoladowe wypieki Beaty” gdzie znajdziecie pyszne przepisy na czekoladowe słodkości, które każdy z Was zrobi sam w domu bez większych problemów. E-book możecie kupić w moim sklepie – serdecznie zapraszam.

Przejdź do przepisu Przejdź do Video Drukuj Przepis
4.29 z 7 ocen
Postaw mi kawę
biszkopt czekoladowy

Polecane przepisy z biszkoptem czekoladowym

Koniecznie zobacz moje przepisy na pyszne ciasta przekładane kremem, których podstawą jest biszkopt czekoladowy. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2016 12 listopada

Podziel się przepisem

4 komentarze

  1. Czekoladowy tort z dinozaurem - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia 2017 22 kwietnia w 07:07- Odpowiedz

    […] miał więc być mega czekoladowy – najpierw czekoladowy biszkopt , a na nim masa czekoladowego kremu, zwieńczenie tortu to duża ilość czekoladowego ganache, […]

  2. Biszkopt kakaowy - przepis podstawowy - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia 2017 15 marca w 09:35- Odpowiedz

    […] blogu jest również drugi przepis na biszkopt czekoladowy – spróbujcie również tą wersję […]

  3. Tort Bob Budowniczy - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia 2017 4 marca w 08:53- Odpowiedz

    […] Czekoladowy biszkopt przełożony kremem śmietankowym na bazie serka mascarpone pokryliśmy masą cukrową. […]

  4. Biszkopt - przepis podstawowy - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia 2017 14 lutego w 19:13- Odpowiedz

    […] Zajrzyjcie również po przepis na biszkopt czekoladowy. […]

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy