Przepis na biszkopt

Zaktualizowany: 2024 22 lutego
biszkopt jasny

Niezawodny przepis na biszkopt z proszkiem do pieczenia

Tradycyjny biszkopt to niezwykle uniwersalne ciasto, które stanowi idealną bazę dla różnego rodzaju tortów i ciast z kremem. To delikatne, puszyste i lekkie ciasto, które świetnie komponuje się z kremami, musami, owocami i innymi dodatkami. Biszkopt wyróżnia się klasycznym smakiem i aromatem, który zadowoli gusta zarówno miłośników słodkości, jak i osób, które wolą lżejsze desery. Bez wątpienia, tradycyjny biszkopt to podstawa każdego udanego tortu czy ciasta z kremem, który zachwyci nie tylko smakiem, ale także estetycznym wyglądem. Dlatego każdy powinien znać i umieć przygotować taki biszkopt w domu. Koniecznie wypróbujcie mój przepis na biszkopt z proszkiem do pieczenia.

przepis na biszkopt biały

Przepis na biszkopt tortowy

Jeśli potrzebujesz przepisu na idealny biszkopt, który możesz podzielić na blaty idealne do tortu, albo lekkiego ciasta z kremem czy też galaretką, to wypróbuj mój niezawodny przepis na biszkopt z proszkiem do pieczenia. Ten biszkopt zawsze się udaje!

biszkopt jasny

Biszkopt – przepis podstawowy

Wypieki Beaty
Przepis na idealny biszkopt, który zawsze wychodzi i nie opada po upieczeniu. To świetny biszkopt do tortów i ciast z kremem i galaretką.
4.47 z 15 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 1 hour
Danie Ciasta
Porcje 15
Wyposażenie
  • Przepis na foremkę do pieczenia o średnicy około 22 cm (wtedy biszkopt można przeciąć na trzy blaty), albo na formę 26 cm – dwa blaty.
Składniki

składniki na biszkopt z proszkiem do pieczenia

  • 4 jajka (rozmiar L)
  • 180 g cukru (niepełna szklanka)
  • 150 g mąki pszennej (przesianej – 1 szklanka)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska – można zrezygnować)
Instrukcja
 

Jak zrobić biszkopt z proszkiem do pieczenia

  • Jajka utrzyj z cukrem na gęstą masę (można tu dodać jakiś aromat) – możesz też rozdzielić białka od żółtek i najpierw ubić białka z cukrem, a potem dodać żółtka.
    4 jajka, 180 g cukru
  • Gdy masa będzie już gęsta i zwarta wyłącz mikser i dodawaj po trochu mąkę z proszkiem do pieczenia.
    150 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Całość mieszaj delikatnie łyżką, albo rózgą (nie używaj już teraz miksera).
  • Masę przełóż do tortownicy – na spodzie papier do pieczenia, a boki suche.
  • Piecz w 170 stopniach (termoobieg) – jeśli pieczesz wyższy biszkopt w formie 22 cm, to piecz biszkopt przez około 40 minut. Jeśli pieczesz niższy w formie 26 cm, to wystarczy około 30 minut.
  • Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest dobrze upieczone – patyczek wsadzony w środek musi być czysty i suchy.
  • Po upieczeniu zostaw jeszcze na chwilę w foremce, a potem wyjmij ciasto na kratkę i zostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Do tego biszkoptu nie dajemy żadnego łuszczu, więc ciasto może być później suchawe – należy go więc dobrze nasączyć – np. osłodzoną herbatą z sokiem z cytryny.
Notatki
Możecie też najpierw ubić same białka, potem dodać do niego cukier i miskować, aż białka będą mocno lśniące. Wtedy dodajcie żółtka i krótko zmieszajcie. Mąkę wymieszajcie już łyżką – nie mikserem.
Prywatne
Słowa kluczowe biszkopt do tortu, idealy biszkopt
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
biszkopt podstawowy standardowy

Najlepszy biszkopt, który zawsze wychodzi – uwagi

Wiele ciast jako podstawę ma użyty biszkopt, dlatego dobrze mieć podstawowy przepis na biszkopt, który się zawsze sprawdza. Ten przepis używała moja mama. Teraz korzystam z niego ja, zawsze mi wychodzi, więc jestem mu wierna. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Jak zrobić idealny biszkopt, który nie opada?

Najważniejsze jest dobre ubicie jajek. Od dłuższego czasu rozdzielam żółtka do białek i najpierw ubijam białka, gdy się spienią dodaję do nich cukier i wtedy miksuję na najwyższych obrotach. Miksuję tak długo, aż białka są białe, lśniące i bardzo gęste. Możecie też nabrać palcem trochę piany i ją rozetrzeć – jeśli nie czuć kryształków cukru, to znaczy, że białka są już dobrze ubite. Wtedy dodaję do nich żółtka i już bardzo delikatnie mieszam – najlepiej robić to łopatką, aby białka nie utraciły swojej puszystości. Drugi bardzo ważny krok przy pieczeniu biszkoptu, to mąka. Mąkę z proszkiem koniecznie trzeba przesiać przez sitko. Dopiero taką przesianą mąkę dodajemy do jajek i bardzo delikatnie mieszamy.

Jak piec biszkopt?

Ciasto na biszkopt przekładam delikatnie do tortownicy (dno wykładam papierem do pieczenia, a boki pozostawiam suche). Nie bez powodu nie smaruję boków tortownicy – biszkopt się do nich przykleja i dzięki temu po upieczeniu nie opada. Biszkopt piekę zawsze na termoobiegu i w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut (zależy jak jest wysoki). W trakcie pieczenia NIE WOLNO otwierać piekarnika! Bo biszkopt opadnie w piekarniku! Dopiero pod koniec pieczenia można go otworzyć i sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt jest dobrze upieczony.

Biszkoptu po upieczeniu nie wyjmujemy od razu z foremki, tylko studzimy na kratce. Dopiero dobrze wystudzony biszkopt wyjmujemy z tortownicy.

biszkopt podstawowy

Co to jest biszkopt rzucany?

Osobiście nie stosuję rzucania biszkoptem po upieczeniu. Nie zauważyłam, żeby to coś specjalnie zmieniało. Ale jeśli wam to pomaga, to proszę bardzo. Wtedy ciasto zaraz po upieczeniu spuszczamy na podłogę z wysokości około 30 cm – nie z metra ;) Ma to na celu uwolnienie powietrza z ciasta i przez to zapobiegniecie opadaniu. Następnie ciasto studzimy i wtedy delikatnie odcinamy brzegi i zdejmujemy rant formy.

Tutaj podaję przepis na biały biszkopt do tortownicy 26 cm (wtedy otrzymujemy ciasto, które możemy przekroić na dwie części, jeśli upieczemy go w foremce 22 cm, będziemy mogli podzielić go na trzy części – wtedy pamiętajcie o wydłużeniu czasu pieczenia!). Biszkopt można też oczywiście upiec w innych foremkach.

Jeśli masz ochotę na biszkopt czekoladowy, to zapraszam na blog.

Polecane przepisy na ciasta biszkoptowe

Jak już macie idealny przepis na biszkopt, to teraz możecie piec i przygotowywać przeróżne ciasta i torty :) Ja tu Wam mogę polecić między innymi takie pyszne przepisy:

Opublikowano: 2012 4 kwietnia

Podziel się przepisem

14 komentarzy

  1. 52d6bec5980a0679d8ff8e67fb01a685?s=54&d=mm&r=g
    Luiza 2023 15 grudnia w 10:08- Odpowiedz

    Czy można zrobić biszkopt bez cukru?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2023 15 grudnia w 10:34- Odpowiedz

      Nie robiłam biszkopta bez cukru, ale może być trudno. Nie wiem czy piana na ksylitolu lub erytrolu będzie stabilna.

  2. d34cb7d927e4da2e2bc358baf024bc40?s=54&d=mm&r=g
    Edyta 2021 26 kwietnia w 21:37- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Witam. Mam pytanie : Chciałabym zrobić podwójna porcję tego biszkoptu, moja tortownica ma 28 cm, czy wtedy czas pieczenia się wydłuża? Jeśli tak to proszę podać, mniej więcej ile minut. Z góry Dziękuję.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 27 kwietnia w 08:41- Odpowiedz

      Przy takiej tortownicy nie musisz wydłużać czasu, ale wiadomo – sprawdź patyczkiem, czy biszkopt się upiekł.

      • d34cb7d927e4da2e2bc358baf024bc40?s=54&d=mm&r=g
        Edyta 2021 27 kwietnia w 09:43- Odpowiedz

        Dziękuję :-)

  3. d34cb7d927e4da2e2bc358baf024bc40?s=54&d=mm&r=g
    Edyta 2020 5 maja w 17:40- Odpowiedz

    Dzień Dobry. Mam pytanko , chciałabym zrobic do biszkoptu krem mascarpone ze śmietanką. Czy biszkopt mam przekrajac na pół czy na gore ten krem położyć. Co wtedy jeśli chcialabym dodac polewe kakaowa na wierzch. Proszę o pomoc. Dziękuję

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 5 maja w 18:00- Odpowiedz

      Tak. Możesz przekroić biszkopt na pół i kremem przełożyć blaty, jak i również posmarować wierzch. Możesz spokojnie polać wierzch polewą czekoladową – jeśli będziesz miała posmarowany wierzch kremem, to poczekaj aż polewa będzie chłodniejsza.

  4. 6c33c8be0b537e2b5a7956406618cc92?s=54&d=mm&r=g
    Ula 2017 11 listopada w 18:17- Odpowiedz

    Biszkopt wyszedł rewelacyjny. Nie jest suchy (dodałam ciut aromatu, więc może dlatego), wyrósł pięknie i nie opadł. Piekłam 10min dłużej, bo po 30min jeszcze był trochę za wilgotny. Generalnie przepis super! Polecam :-)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2017 11 listopada w 20:55- Odpowiedz

      Cieszę się bardzo, że przepis się przydał :)

  5. Sernik na zimno z galaretką - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia 2017 14 lutego w 20:13- Odpowiedz

    […] dzień wcześniej upiec biszkoptowy spód (możecie skorzystać z przepisu na ten biszkopt) i zrobić galaretkę, wtedy wszystko pójdzie sprawniej i szybciej (nie trzeba będzie specjalnie […]

  6. Tort Minionek - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia 2017 14 lutego w 19:57- Odpowiedz

    […] tort w tradycyjnej – dzieciolubnej wersji – czyli biały biszkopt, krem ze śmietany kremówki i frużelina […]

  7. Biszkopt kakaowy - przepis podstawowy - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia 2015 22 grudnia w 11:32- Odpowiedz

    […] Zapraszam również do wypróbowania standardowego biszkoptu. […]

  8. ebd2eff1e4a502c73a4a45343a60fb60?s=54&d=mm&r=g
    kasia 2014 8 grudnia w 13:10- Odpowiedz

    Beatko,
    Ile przyjęłaś gram / ml na szklankę?
    chcę upiec bieszkop w 26cm i podzielić na 3 cześci.
    Korzystałam z Twojego przepisu na biszkopt kakaowy i jest fantastyczny! Tam podałaś przelicznik na inne foremki,
    a tu na en podstawowy też masz?
    licze na Twoje wsparcie:))))

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2014 8 grudnia w 13:23- Odpowiedz

      Przy przepisie na biszkopt czekoladowy jest też przelicznik na różne formy na zwykły biszkopt – zamiast kakao trzeba dodać mąkę ziemniaczaną :) https://wypiekibeaty.com.pl/biszkopt-kakaowy-przepis-podstawowy/ – z reguły liczy się 170 g mąki na szklankę 250 ml.

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy

Przepis na biszkopt który zawsze wychodzi

Przepis na niezawodny puszysty i wysoki biszkopt idealny do tortów i ciast z kremem. Takiego biszkopta robiła przez całe lata moja mama. Jej biszkopt z proszkiem do pieczenia zawsze wychodzi i nigdy nie opada! Jak każdy biszkopt również ten jest z podstawowych składników, ale najważniejsze jest przygotowanie. Ważne jest przesianie mąki razem z proszkiem do pieczenia, tak aby się napuszyła. Druga sprawa - bardzo porządne ubicie jajek z cukrem - aż będą bardzo gęste, prawie białe i znacznie zwiększą swoją objętość. Do tak przygotowanych jajek dodajemy przesianą mąkę i już tylko delikatnie, łopatką mieszamy. Delikatnie, aby nie rozbić piany. To wszystko gwarantuje wysoki i puszysty biszkopt. Taki biszkopt można bez problemu przeciąć na trzy blaty.

Przepis na biszkopta który nie opada

Każdy powinien mieć niezawodny przepis na biszkopty - na białego i na biszkopta kakaowego. Mając te przepisy na biszkopt możecie przygotować mnóstwo pysznych ciast. Praktycznie prawie każdy tort opiera się na biszkopcie, mnóstwo ciast przekładanych i ciast z kremem. Dlatego koniecznie zapiszcie sobie przepis na biszkopta z proszkiem do pieczenia i korzystajcie z niego kiedy tylko możecie. Zobaczcie mój dokładny przepis na biszkopt i sprawdźcie jak zrobić biszkopt.

Biszkopt przepis

Jak zrobić biszkopt rzucany? Taki biszkopt robicie normalnie wg przepisu, za to zaraz po upieczeniu upuszczacie formę z biszkoptem na podłogę - z wysokości około 30 cm. Ma to pomóc w uwolnieniu ewentualnego powietrza z ciasta i zapobiec jego opadaniu. Biszkopt z mojego przepisu nie opada, więc takie rzucanie nie jest potrzebne :) Biszkopt z proszkiem do pieczenia wychodzi zawsze i wszędzie. Koniecznie spróbujcie! A jeśli potrzebujecie trochę cięższego i bardziej wilgotnego biszkopta, to wypróbujcie przepis na maślany biszkopt królowej Wiktorii. Taki biszkopt z masłem jest świetny do tortów z cięższym kremem, albo z ciężką dekoracją. Lepiej on utrzyma taki ciężar niż lekki i puszysty biszkopt. Dodatkowo polecam wam również przepis na biszkopt makowy - z makiem w środku.