Przepis na biszkopt
Niezawodny przepis na biszkopt z proszkiem do pieczenia
Tradycyjny biszkopt to niezwykle uniwersalne ciasto, które stanowi idealną bazę dla różnego rodzaju tortów i ciast z kremem. To delikatne, puszyste i lekkie ciasto, które świetnie komponuje się z kremami, musami, owocami i innymi dodatkami. Biszkopt wyróżnia się klasycznym smakiem i aromatem, który zadowoli gusta zarówno miłośników słodkości, jak i osób, które wolą lżejsze desery. Bez wątpienia, tradycyjny biszkopt to podstawa każdego udanego tortu czy ciasta z kremem, który zachwyci nie tylko smakiem, ale także estetycznym wyglądem. Dlatego każdy powinien znać i umieć przygotować taki biszkopt w domu. Koniecznie wypróbujcie mój przepis na biszkopt z proszkiem do pieczenia.
Spis treści
Przepis na biszkopt tortowy
Jeśli potrzebujesz przepisu na idealny biszkopt, który możesz podzielić na blaty idealne do tortu, albo lekkiego ciasta z kremem czy też galaretką, to wypróbuj mój niezawodny przepis na biszkopt z proszkiem do pieczenia. Ten biszkopt zawsze się udaje!
Biszkopt – przepis podstawowy
Wyposażenie
- Przepis na foremkę do pieczenia o średnicy około 22 cm (wtedy biszkopt można przeciąć na trzy blaty), albo na formę 26 cm – dwa blaty.
Składniki
składniki na biszkopt z proszkiem do pieczenia
- 4 jajka (rozmiar L)
- 180 g cukru (niepełna szklanka)
- 150 g mąki pszennej (przesianej – 1 szklanka)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska – można zrezygnować)
Instrukcja
Jak zrobić biszkopt z proszkiem do pieczenia
- Jajka utrzyj z cukrem na gęstą masę (można tu dodać jakiś aromat) – możesz też rozdzielić białka od żółtek i najpierw ubić białka z cukrem, a potem dodać żółtka.4 jajka, 180 g cukru
- Gdy masa będzie już gęsta i zwarta wyłącz mikser i dodawaj po trochu mąkę z proszkiem do pieczenia.150 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Całość mieszaj delikatnie łyżką, albo rózgą (nie używaj już teraz miksera).
- Masę przełóż do tortownicy – na spodzie papier do pieczenia, a boki suche.
- Piecz w 170 stopniach (termoobieg) – jeśli pieczesz wyższy biszkopt w formie 22 cm, to piecz biszkopt przez około 40 minut. Jeśli pieczesz niższy w formie 26 cm, to wystarczy około 30 minut.
- Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest dobrze upieczone – patyczek wsadzony w środek musi być czysty i suchy.
- Po upieczeniu zostaw jeszcze na chwilę w foremce, a potem wyjmij ciasto na kratkę i zostaw do całkowitego ostudzenia.
- Do tego biszkoptu nie dajemy żadnego łuszczu, więc ciasto może być później suchawe – należy go więc dobrze nasączyć – np. osłodzoną herbatą z sokiem z cytryny.
Notatki
Prywatne
Najlepszy biszkopt, który zawsze wychodzi – uwagi
Wiele ciast jako podstawę ma użyty biszkopt, dlatego dobrze mieć podstawowy przepis na biszkopt, który się zawsze sprawdza. Ten przepis używała moja mama. Teraz korzystam z niego ja, zawsze mi wychodzi, więc jestem mu wierna. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.
Jak zrobić idealny biszkopt, który nie opada?
Najważniejsze jest dobre ubicie jajek. Od dłuższego czasu rozdzielam żółtka do białek i najpierw ubijam białka, gdy się spienią dodaję do nich cukier i wtedy miksuję na najwyższych obrotach. Miksuję tak długo, aż białka są białe, lśniące i bardzo gęste. Możecie też nabrać palcem trochę piany i ją rozetrzeć – jeśli nie czuć kryształków cukru, to znaczy, że białka są już dobrze ubite. Wtedy dodaję do nich żółtka i już bardzo delikatnie mieszam – najlepiej robić to łopatką, aby białka nie utraciły swojej puszystości. Drugi bardzo ważny krok przy pieczeniu biszkoptu, to mąka. Mąkę z proszkiem koniecznie trzeba przesiać przez sitko. Dopiero taką przesianą mąkę dodajemy do jajek i bardzo delikatnie mieszamy.
Jak piec biszkopt?
Ciasto na biszkopt przekładam delikatnie do tortownicy (dno wykładam papierem do pieczenia, a boki pozostawiam suche). Nie bez powodu nie smaruję boków tortownicy – biszkopt się do nich przykleja i dzięki temu po upieczeniu nie opada. Biszkopt piekę zawsze na termoobiegu i w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut (zależy jak jest wysoki). W trakcie pieczenia NIE WOLNO otwierać piekarnika! Bo biszkopt opadnie w piekarniku! Dopiero pod koniec pieczenia można go otworzyć i sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt jest dobrze upieczony.
Biszkoptu po upieczeniu nie wyjmujemy od razu z foremki, tylko studzimy na kratce. Dopiero dobrze wystudzony biszkopt wyjmujemy z tortownicy.
Co to jest biszkopt rzucany?
Osobiście nie stosuję rzucania biszkoptem po upieczeniu. Nie zauważyłam, żeby to coś specjalnie zmieniało. Ale jeśli wam to pomaga, to proszę bardzo. Wtedy ciasto zaraz po upieczeniu spuszczamy na podłogę z wysokości około 30 cm – nie z metra ;) Ma to na celu uwolnienie powietrza z ciasta i przez to zapobiegniecie opadaniu. Następnie ciasto studzimy i wtedy delikatnie odcinamy brzegi i zdejmujemy rant formy.
Tutaj podaję przepis na biały biszkopt do tortownicy 26 cm (wtedy otrzymujemy ciasto, które możemy przekroić na dwie części, jeśli upieczemy go w foremce 22 cm, będziemy mogli podzielić go na trzy części – wtedy pamiętajcie o wydłużeniu czasu pieczenia!). Biszkopt można też oczywiście upiec w innych foremkach.
Jeśli masz ochotę na biszkopt czekoladowy, to zapraszam na blog.
Polecane przepisy na ciasta biszkoptowe
Jak już macie idealny przepis na biszkopt, to teraz możecie piec i przygotowywać przeróżne ciasta i torty :) Ja tu Wam mogę polecić między innymi takie pyszne przepisy:
14 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Czy można zrobić biszkopt bez cukru?
Nie robiłam biszkopta bez cukru, ale może być trudno. Nie wiem czy piana na ksylitolu lub erytrolu będzie stabilna.
Witam. Mam pytanie : Chciałabym zrobić podwójna porcję tego biszkoptu, moja tortownica ma 28 cm, czy wtedy czas pieczenia się wydłuża? Jeśli tak to proszę podać, mniej więcej ile minut. Z góry Dziękuję.
Przy takiej tortownicy nie musisz wydłużać czasu, ale wiadomo – sprawdź patyczkiem, czy biszkopt się upiekł.
Dziękuję :-)
Dzień Dobry. Mam pytanko , chciałabym zrobic do biszkoptu krem mascarpone ze śmietanką. Czy biszkopt mam przekrajac na pół czy na gore ten krem położyć. Co wtedy jeśli chcialabym dodac polewe kakaowa na wierzch. Proszę o pomoc. Dziękuję
Tak. Możesz przekroić biszkopt na pół i kremem przełożyć blaty, jak i również posmarować wierzch. Możesz spokojnie polać wierzch polewą czekoladową – jeśli będziesz miała posmarowany wierzch kremem, to poczekaj aż polewa będzie chłodniejsza.
Biszkopt wyszedł rewelacyjny. Nie jest suchy (dodałam ciut aromatu, więc może dlatego), wyrósł pięknie i nie opadł. Piekłam 10min dłużej, bo po 30min jeszcze był trochę za wilgotny. Generalnie przepis super! Polecam :-)
Cieszę się bardzo, że przepis się przydał :)
[…] dzień wcześniej upiec biszkoptowy spód (możecie skorzystać z przepisu na ten biszkopt) i zrobić galaretkę, wtedy wszystko pójdzie sprawniej i szybciej (nie trzeba będzie specjalnie […]
[…] tort w tradycyjnej – dzieciolubnej wersji – czyli biały biszkopt, krem ze śmietany kremówki i frużelina […]
[…] Zapraszam również do wypróbowania standardowego biszkoptu. […]
Beatko,
Ile przyjęłaś gram / ml na szklankę?
chcę upiec bieszkop w 26cm i podzielić na 3 cześci.
Korzystałam z Twojego przepisu na biszkopt kakaowy i jest fantastyczny! Tam podałaś przelicznik na inne foremki,
a tu na en podstawowy też masz?
licze na Twoje wsparcie:))))
Przy przepisie na biszkopt czekoladowy jest też przelicznik na różne formy na zwykły biszkopt – zamiast kakao trzeba dodać mąkę ziemniaczaną :) https://wypiekibeaty.com.pl/biszkopt-kakaowy-przepis-podstawowy/ – z reguły liczy się 170 g mąki na szklankę 250 ml.