Blok czekoladowy

Zaktualizowany: 2024 2 marca
blok czekoladowy nowy 9

Przepis na blok czekoladowy PRL

Zapraszam Was dzisiaj na przysmak mojego dzieciństwa i pewnie dzieciństwa wielu z Was :) Czekoladowy blok z mleka w proszku, z herbatnikami i bakaliami to była dawniej namiastka czekolady, która pojawiała się w wielu domach. A smak takiego bloku z mlekiem w proszku do dziś budzi wspaniałe wspomnienia. Dziś mamy dostęp do czekolad z wielu smakach i z przeróżnymi nadzieniami, ale taki domowy blok z mleka w proszku i kakao zawsze będzie smakował najlepiej. Zobaczcie więc mój przepis krok po kroku i sprawdźcie jak zrobić blok w domu.

blok z kakao i mlekiem w proszku

Blok czekoladowy przepis krok po kroku

Jeśli czujesz sentyment do słodkości z czasów młodości, to koniecznie przypomnij sobie smak takiego bloku.

blok czekoladowy nowy facebook

Blok czekoladowy przepis

Wypieki Beaty
Przepis na blok czekoladowy z PRL z mleka w proszku, pokruszonych herbatników i bakalii.
4.17 z 31 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 4 hours
Czas całkowity 4 hours 30 minut
Danie Deser
Porcje 11
Kalorie 504 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na długą formę keksową – około 27-30 cm
Składniki

składniki na blok czekoladowy

Instrukcja
 

Jak zrobić blok czekoladowy

  • Masło, cukier, mleko i kakao gotuj na wolnym ogniu, aż utworzą się bąbelki. Odstaw do ostudzenia.
    250 g masła, 1 szklanka cukru, 2 łyżki gorzkiego kakao, 0,5 szklanki mleka
  • Do przestudzonej masy dodawaj po trochu mleko w proszku i dokładnie mieszaj łyżką. W trakcie dodaj dodatki. Mleko w proszku dodawaj do momentu, aż masa będzie tak gęsta, aby łyżka sama w niej stała (będzie to prawie cała paczka mleka).
    1 opakowanie mleka w proszku
  • Dołóż pokruszone herbatniki, orzechy, rodzynki i dokładnie wymieszaj.
    herbatniki
  • Masę przełóż do przygotowanej foremki (najlepiej wyłożonej folią aluminiową lub spożywczą) i wstaw do lodówki na kilka godzin.
  • Po tym czasie możesz już delektować się smakiem :)
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 504kcalWeglowodany: 36gBiałko: 13gTłuszcz: 35gBłonnik: 1g
Słowa kluczowe blok z herbatnikami, czekoladowy blok
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
blok czekoladowy z herbatnikami

Czekoladowy blok PRL – uwagi

Taki blok czekoladowy, to jedno ze słodkich wspomnień dzieciństwa. Uwielbiałam, gdy robiła go mama, a potem ja sama. Teraz ogólny dostęp do szerokiej gamy czekolad sprawił, że blok jest trochę zapomniany. Dla wszystkich tych, którzy kiedyś zajadali się tym przysmakiem i tęsknią za smakami dzieciństwa – polecam ten przepis na blok z kakao. A za przepis dziękuję Edytce – wychowawczyni mojego synka z przedszkola :)

blok czekoladowy

Jak zrobić blok czekoladowy z mlekiem w proszku – wskazówki

Ważne jest mleko! Używajcie zawsze mleka w proszku – broń Boże granulowanego. Granulowane zupełnie się nie nadaje – będziecie mieć grudki w bloku czekoladowym i będzie do du….

A co to jest to mleko w proszku?

To przetwór uzyskany z odparowania z mleka prawie całej wody – zostaje wtedy proszek mleczny. I jest on pyszny :) Pamiętam, że w dzieciństwie podjadałam go łyżkami, a potem miałam zaklejoną całą buzię i zęby obklejone tym mlekiem – hihi. Pamiętajcie, aby nie dodawać na raz całego mleka do swojego czekoladowego bloku, tylko go dosypywać – masa ma być gęsta – ja ją mieszałam drewnianą łyżką, bo metalowa się wyginała :)

Jakie dodatki do bloku czekoladowego?

Możecie do masy dodać ulubione dodatki – ja tradycyjnie wrzuciłam sporo połamanych herbatników, a do nich dołożyłam sporo suszonej żurawiny i rodzynek. Jeśli chcecie „na bogato” to dołóżcie jeszcze posiekane orzechy.

Możecie też dać więcej kakao, jeśli chcecie bardziej czekoladowy smak – mój mąż mówi, że „następnym razem daj więcej kakao” – on lubi czekoladę ;)

A może macie ochotę na biały blok czekoladowy?

blok z mleka w proszku

Jak zrobić biały blok czekoladowy?

Jak go zrobić? Nic prostszego – zrezygnujcie z dodawania do masy gorzkiego kakao. Bez niego blok nie nabierze czekoladowej barwy i smaku. Otrzymacie czysty biały, a w zasadzie trochę bardziej kremowy blok. Będzie też on nieco słodszy od tradycyjnego bloku, więc możecie go na koniec polać po wierzchu rozpuszczoną gorzką czekoladą. 

A podróż do czasów dzieciństwa zapewnią Wam również szyszki z ryżu preparowanego – kto zna i uwielbia?

Zapraszam was także do wypróbowania moich przepisów na pyszne desery :D

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.17 z 31 ocen
Postaw mi kawę

A tu wcześniejsze zdjęcia bloku:)

blok czekoladowy bez pieczenia
blok czekoladowy jak w PRL
blok czekoladowy jk za dawnych lat
najlepszy blok czekoladowy

Polecane przepisy na słodkości PRL

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na słodkości rodem z czasów dzieciństwa. Tutaj polecam takie trzy klasyczne przepisy:

Opublikowano: 2013 18 lutego

Podziel się przepisem

39 komentarzy

  1. 33fd2a337769a92fa1691872145cd31e?s=54&d=mm&r=g
    Renata 2020 21 czerwca w 23:45- Odpowiedz

    Wszyscy wspominają blok kakaowy, a mnie smakował ten drugi, jasny, bez kakao tylko z orzechami arachidowymi, herbatnikami i kruszonymi wafelkami śmietankowymi. Całość miała kolor lekko kremowy, czy karmelowy. Smak, no cóż, zatarł się w pamięci, ale na pewno to nie był stricte waniliowy. Może ktoś pamięta, chętnie odtworzę.
    Pozdrawiam Renata

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 22 czerwca w 10:43- Odpowiedz

      Muszę przyznać, że u mnie w domu nigdy nie robiliśmy tej białej wersji – ale warto to nadrobić :)

  2. bcdfd91c73a3fba97b7fc4ee8f4c892a?s=54&d=mm&r=g
    Delektujemy 2020 7 maja w 15:24- Odpowiedz

    Pycha, ale u mnie też za pierwszym razem wyszedł strasznie gęsty blok. Drugim razem dałam mniej mleka w proszku (400g) i było dużo lepiej.

  3. 57c917fcf585059b69ff73e41683667a?s=54&d=mm&r=g
    Ania 2019 28 października w 23:09- Odpowiedz

    Hej, zastanawiam się czy wszystko zrobiłam dobrze, bo przekładając wyrobiony blok do blaszki ewidentnie ciekł z niego tłuszcz :) Jak się schłodziło to na wierzchu widać zastygnięty, biały tłuszcz. Nie ma go az tak dużo bo zdążyłam odlać jak był w płynnej formie, no ale jest.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2019 29 października w 09:50- Odpowiedz

      Przyznaję szczerze, że nigdy mi się nic takiego nie zdarzyło. W takim przypadku dodałabym trochę więcej mleka w proszku, aby związać ten tłuszcz.

  4. 8bb0bf648249782d6e3aeb67f27f2c2c?s=54&d=mm&r=g
    Michał 2019 6 czerwca w 10:12- Odpowiedz

    Bardzo dziękuję Pani za ten przepis! Niedawno dostałem w pracy awans, a mamy taką tradycję, że z takich okazji przynosimy jakieś słodkości. Pani blok czekoladowy zrobił niesamowite wrażenie, wszyscy pytali mnie o przepis :D Oczywiście poleciłem im Pani bloga!

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2019 6 czerwca w 13:43- Odpowiedz

      Bardzo mi miło :) dziękuję bardzo i serdecznie pozdrawiam, Beata

  5. ab9bce554b2febf131b2e93315da4774?s=54&d=mm&r=g
    Aga 2019 31 stycznia w 09:15- Odpowiedz

    Drogie Panie Jak długo utrzymuje się w lodówce taki blok?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2019 31 stycznia w 17:23- Odpowiedz

      Góra dwa dni – wyżerają a tak na poważnie, to owinięty sobie długo poleży

  6. 97a11985cf662294695a4f1272be5f6c?s=54&d=mm&r=g
    Anita 2017 7 października w 19:11- Odpowiedz

    Witam!
    Nie można dodać 500g mleka w proszku bo już przy 400g nie da się pomieszać – nawet drewniana łyżką. A po dodaniu herbatników masa nie daje się za nic uformować w wałek – jest po prostu zbyt gęsta :/ dała się jedynie wcisnąć i ubić w foremce:)
    smak ok. Ale ilość mleka w proszku chyba powinna być inna :):):) pozdrawiam

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2017 8 października w 12:29- Odpowiedz

      Aniu tak ja napisałam w przepisie – OKOŁO 500 g mleka – i dodawane porcjami do uzyskania odpowiedniej konsystencji :)

  7. 3c6119db0801840548a372484c050a4e?s=54&d=mm&r=g
    Emilia Jaworska 2017 21 września w 12:10- Odpowiedz

    Jakie mleko w proszku używacie dziewczyny do bloku ?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2017 21 września w 17:26- Odpowiedz

      Ja najczęściej kupuję mleko w proszku Mlekowity, ale miałam też Łaciaste – ważne aby nie było granulowane :)

  8. Szyszki z ryżu preparowanego - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia 2017 15 marca w 09:41- Odpowiedz

    […] jeśli szukacie również inne smaki z dzieciństwa, to przypominam przepis na blok czekoladowy z mleka w proszku – przeeeepyszny […]

  9. 9cce3b918d85066961498ef78a0076bc?s=54&d=mm&r=g
    Iwona Żuk 2016 27 października w 17:59- Odpowiedz

    W dawnych czasach taki blok robiło się na ceresie. Był „lepszy” do tego celu niż masło, bo sztywniał mocno, po rozpuszczeniu. Teraz robiłam dając masło pół na pół z olejem kokosowym -też tężeje ładnie w zwykłej temperaturze.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2016 28 października w 09:02- Odpowiedz

      :)

  10. 3dbef553459d3b9522c66fa29c144ea0?s=54&d=mm&r=g
    Iwona 2016 25 sierpnia w 02:58- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Będę robić pierwszy raz , powiedz mi czy kakao ma być słodzone ? I czy jest różnica czy masło czy margaryna ?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2016 25 sierpnia w 09:20- Odpowiedz

      kakao ma być gorzkie – słodkie to w zasadzie tylko do napoju się używa :)
      Użyj masła, margaryna ma kiepski smak do takich wyrobów.

      • 9cce3b918d85066961498ef78a0076bc?s=54&d=mm&r=g
        Iwona Żuk 2016 27 października w 18:06- Odpowiedz

        Ja bym do napoju też gorzkiego kakao używała. Bo to słodkie (jakieś tam nekłiki, czy puchatki) to cała tablica mendelejewa. Lepiej zwykły proszek kakaowy wziąć i posłodzić do smaku.

  11. Domowe wafle czekoladowo-orzechowo-kajmakowe - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia 2016 25 lipca w 10:58- Odpowiedz

    […] Blok czekoladowy jak za dawnych lat :) 2 641 views […]

  12. 3deb68b6327bc431e2c8e8486c82e706?s=54&d=mm&r=g
    Basia 2016 12 kwietnia w 14:29- Odpowiedz

    Wyszedł megaaaaaaaaaa pyszny. Zrobiłam z samymi pokruszonymi herbatnikami. Polecam przepis :)

  13. 478e05342643b4078b0d8db84f228af9?s=54&d=mm&r=g
    Sylwia 2016 2 kwietnia w 10:38- Odpowiedz

    Świetny przepis! Dodałam pokruszone herbatniki, daktyle i orzechy włoskie. Zrobiłam też małą część białego bloku bez kakao :) Naprawdę smaczne!

  14. f9f15283c964f816b800645b241603f6?s=54&d=mm&r=g
    Anna 2016 12 marca w 20:15- Odpowiedz

    Dodałam odrobinkę więcej cukru(użyłam pudru)
    oraz więcej kakao
    Przepyszne
    Kiedyś mama robiła, dzięki za przypomnienie i miłego łasuchowania :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2016 12 marca w 20:17- Odpowiedz

      Bardzo się cieszę Aniu, że blok przywołał wspomnienia :) Pozdrawiam serdecznie, Beata

  15. 54a81b0f51a02205c2b7d09d1f952df2?s=54&d=mm&r=g
    Ania 2016 5 stycznia w 10:15- Odpowiedz

    zrobiłam dziś blok, stoi w lodówce ale wyszedł mi strasznie gęsty, ledwo wmieszałam tam trochę herbatników i przełożyłam na blaszkę… czyżby za dużo mleka w proszku? czy ktoś miał podobny problem?

    • bbe375a343c867c09d8fef9bbd44af9c?s=54&d=mm&r=g
      papryka 2016 19 kwietnia w 21:07- Odpowiedz

      Mi też tak wyszlo … za gęsto i mało herbatników..

      • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
        Beata 2016 19 kwietnia w 22:09- Odpowiedz

        Pewnie dałaś za dużo mleka w proszku – najlepiej dosypywać go po trochu, aż uzyskasz dobrą konsystencję. Co do herbatników, to każdy daje ile lubi, ja wolę bakalie zamiast ciastek :)

        • 54a81b0f51a02205c2b7d09d1f952df2?s=54&d=mm&r=g
          Ania 2016 21 kwietnia w 15:15- Odpowiedz

          no właśnie, ja się troche zasugerowalam przepisem i wsypalam całe opakowanie…po zastygnieciu ledwo nóż wchodzil..

          • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
            Beata 2016 21 kwietnia w 15:22

            Dzięki za info. Zmieniłam trochę przepis aby uniknąć takich pomyłek :)

  16. ?s=54&d=mm&r=g
    Łucja Brachmańska 2015 30 marca w 15:32- Odpowiedz

    Zrobiłam – faktycznie pyszny. Dla nas następnym razem dodam mniej cukru, więcej kakao i żurawinę.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 30 marca w 18:54- Odpowiedz

      Cieszę się, że smakowało.
      W bloku najfajniejsze jest to, że można go robić w różnych kombinacjach bez ryzyka, że się nie uda :)

  17. ?s=54&d=mm&r=g
    Bartek Lofek 2015 9 lutego w 19:31- Odpowiedz

    Proponuję jeszcze dorzucić ryż dmuchany

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 9 lutego w 20:38- Odpowiedz

      najfajniejsze w bloku jest to, że można dodawać różne dodatki :)

  18. 060ae5ad0457afc7251fddcc3af49b08?s=54&d=mm&r=g
    Adam 2013 30 listopada w 22:50- Odpowiedz

    Bez dodatku pokruszonych herbatników? U nas w domu i u wszystkich znajomych dodawało się kilka paczek pokruszonych herbatników – i mieszało się razem z mlekiem w proszku.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2013 1 grudnia w 16:51- Odpowiedz

      Przecież są wymienione herbatniki w przepisie :). Ich ilość, to już indywidualna sprawa i jak kto lubi ;)

  19. e5f1f8aa3e4a17e92197ce75196b2daf?s=54&d=mm&r=g
    KucharzyTRzech 2013 19 lutego w 12:33- Odpowiedz

    Cudownie wygląda!!

  20. 27deb68e9c56358472f43b59be3cf47e?s=54&d=mm&r=g
    Magda 2013 18 lutego w 13:01- Odpowiedz

    Ha, jaki wspomnieniowy przepis. Musze zrobić moim dzieciom. Mleko w proszku. Wieki nie miałam pod ręką…

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy