Blok czekoladowy
Przepis na blok czekoladowy PRL
Zapraszam Was dzisiaj na przysmak mojego dzieciństwa i pewnie dzieciństwa wielu z Was :) Czekoladowy blok z mleka w proszku, z herbatnikami i bakaliami to była dawniej namiastka czekolady, która pojawiała się w wielu domach. A smak takiego bloku z mlekiem w proszku do dziś budzi wspaniałe wspomnienia. Dziś mamy dostęp do czekolad z wielu smakach i z przeróżnymi nadzieniami, ale taki domowy blok z mleka w proszku i kakao zawsze będzie smakował najlepiej. Zobaczcie więc mój przepis krok po kroku i sprawdźcie jak zrobić blok w domu.
Spis treści
Blok czekoladowy przepis krok po kroku
Jeśli czujesz sentyment do słodkości z czasów młodości, to koniecznie przypomnij sobie smak takiego bloku.
Blok czekoladowy przepis
Wyposażenie
- Przepis na długą formę keksową – około 27-30 cm
Składniki
składniki na blok czekoladowy
- 250 g masła
- 1 szklanka cukru (200 g)
- 0,5 szklanki mleka (użyłam 1,5 % – 125 ml)
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 1 opakowanie mleka w proszku (- nie może być granulowane – ok 500 g)
- herbatniki (orzechy, rodzynki inne ulubione bakalie)
Instrukcja
Jak zrobić blok czekoladowy
- Masło, cukier, mleko i kakao gotuj na wolnym ogniu, aż utworzą się bąbelki. Odstaw do ostudzenia.250 g masła, 1 szklanka cukru, 2 łyżki gorzkiego kakao, 0,5 szklanki mleka
- Do przestudzonej masy dodawaj po trochu mleko w proszku i dokładnie mieszaj łyżką. W trakcie dodaj dodatki. Mleko w proszku dodawaj do momentu, aż masa będzie tak gęsta, aby łyżka sama w niej stała (będzie to prawie cała paczka mleka).1 opakowanie mleka w proszku
- Dołóż pokruszone herbatniki, orzechy, rodzynki i dokładnie wymieszaj.herbatniki
- Masę przełóż do przygotowanej foremki (najlepiej wyłożonej folią aluminiową lub spożywczą) i wstaw do lodówki na kilka godzin.
- Po tym czasie możesz już delektować się smakiem :)
Prywatne
Składniki Odżywcze
Czekoladowy blok PRL – uwagi
Taki blok czekoladowy, to jedno ze słodkich wspomnień dzieciństwa. Uwielbiałam, gdy robiła go mama, a potem ja sama. Teraz ogólny dostęp do szerokiej gamy czekolad sprawił, że blok jest trochę zapomniany. Dla wszystkich tych, którzy kiedyś zajadali się tym przysmakiem i tęsknią za smakami dzieciństwa – polecam ten przepis na blok z kakao. A za przepis dziękuję Edytce – wychowawczyni mojego synka z przedszkola :)
Jak zrobić blok czekoladowy z mlekiem w proszku – wskazówki
Ważne jest mleko! Używajcie zawsze mleka w proszku – broń Boże granulowanego. Granulowane zupełnie się nie nadaje – będziecie mieć grudki w bloku czekoladowym i będzie do du….
A co to jest to mleko w proszku?
To przetwór uzyskany z odparowania z mleka prawie całej wody – zostaje wtedy proszek mleczny. I jest on pyszny :) Pamiętam, że w dzieciństwie podjadałam go łyżkami, a potem miałam zaklejoną całą buzię i zęby obklejone tym mlekiem – hihi. Pamiętajcie, aby nie dodawać na raz całego mleka do swojego czekoladowego bloku, tylko go dosypywać – masa ma być gęsta – ja ją mieszałam drewnianą łyżką, bo metalowa się wyginała :)
Jakie dodatki do bloku czekoladowego?
Możecie do masy dodać ulubione dodatki – ja tradycyjnie wrzuciłam sporo połamanych herbatników, a do nich dołożyłam sporo suszonej żurawiny i rodzynek. Jeśli chcecie „na bogato” to dołóżcie jeszcze posiekane orzechy.
Możecie też dać więcej kakao, jeśli chcecie bardziej czekoladowy smak – mój mąż mówi, że „następnym razem daj więcej kakao” – on lubi czekoladę ;)
A może macie ochotę na biały blok czekoladowy?
Jak zrobić biały blok czekoladowy?
Jak go zrobić? Nic prostszego – zrezygnujcie z dodawania do masy gorzkiego kakao. Bez niego blok nie nabierze czekoladowej barwy i smaku. Otrzymacie czysty biały, a w zasadzie trochę bardziej kremowy blok. Będzie też on nieco słodszy od tradycyjnego bloku, więc możecie go na koniec polać po wierzchu rozpuszczoną gorzką czekoladą.
A podróż do czasów dzieciństwa zapewnią Wam również szyszki z ryżu preparowanego – kto zna i uwielbia?
Zapraszam was także do wypróbowania moich przepisów na pyszne desery :D
A tu wcześniejsze zdjęcia bloku:)
Polecane przepisy na słodkości PRL
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na słodkości rodem z czasów dzieciństwa. Tutaj polecam takie trzy klasyczne przepisy: