Brownie z jagodowym musem

Zaktualizowany: 2023 7 sierpnia
brownie z jagodowym musem

Przepis na ciasto brownie z jagodami

Zapraszam dziś na niezwykle pyszne i do tego piękne ciasto brownie z jagodowym musem. Tu mocno czekoladowe ciasto po upieczeniu i ostudzeniu posmarowałam lekkim i mocno owocowym musem z jagód i polałam cienką warstwą galaretki. Ciasto wyszło nieziemsko pyszne i każdy był nim zachwycony. Gwarantuję, że Wy również będziecie zachwyceni!

mus jagodowy na czekoladowym cieście

Brownie z jagodowym musem przepis krok po kroku

Jeśli lubicie ciasta czekoladowe i do tego uwielbiacie lekkie musy, to koniecznie spróbujcie tego połączenia smaków!

ciasto czekoladowe z jagodami

Brownie z jagodowym musem przepis

Wypieki Beaty
Przepis na przepyszne ciasto czekoladowe z musem z jagód.
5 z 4 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 30 minut
4 hours
Czas całkowity 5 hours 30 minut
Porcje 24
Składniki

składniki na czekoladowe brownie:

składniki na mus jagodowy

  • 450 g jagód
  • 10 g żelatyny ((1 czubata łyżka stołowa) plus około 4 łyżki wody do żalatyny)
  • sok z 1 cytryny
  • 150 g cukru pudru (- 1 szklanka)
  • 500 ml śmietanki kremówki 36% ((zimnej))
Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto brownie

  • W rondelku zagotuj masło, połamaną czekoladę, wodę i amaretto (możesz użyć też np rum) – zamieszaj, aby czekolada się rozpuściła.
    125 g masła, 200 g gorzkiej czekolady, 100 ml wody, 2 łyżki likieru amaretto
  • Masę zdejmij z kuchenki i ostudź.
  • Białka zmiksuj z cukrem na puszystą gęstą masę – miksuj aż piana będzie lśniąca.
    5 białek, 180 g drobnego cukru
  • Dodaj do białek żółtka i delikatnie wymieszaj.
    5 żółtek
  • Dodaj masę czekoladową i wsyp mąkę – delikatnie wymieszaj wszystko szpatułką.
    40 g mąki pszennej
  • Przełóż masę do przygotowanej foremki o wielkości około 20/40 cm.
  • Piecz w 160 stopniach (termoobieg) przez około 30 minut – po upieczeniu ostudź (w trakcie studzenia ciasto może trochę opaść).

Jak zrobić mus jagodowy do ciasta

  • Jagody zmiksuj z sokiem z cytryny.
    450 g jagód, sok z 1 cytryny
  • Żelatynę zalej wodą aby napęczniała.
    10 g żelatyny
  • Do garnka włóż zmiksowane jagody, dodaj cukier i żelatynę, zamieszaj i gotuj aż cukier się rozpuści. Ostudź owoce.
    150 g cukru pudru
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj ostudzony mus i delikatnie wymieszaj.
    500 ml śmietanki kremówki 36%
  • Mus wyłóż na spód i schłodź w lodówce przez kilka godzin.
  • Możesz dodatkowo na wierzch ciasta wylać galaretkę przygotowaną w połowie ilości wody.
Prywatne
Słowa kluczowe ciasto czekoladowe z jagodami, czekoladowe ciasto z musem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
brownie z jagodowym musem

Czekoladowe ciasto z musem z jagód – uwagi

To brownie z jagodowym musem inspirowane było przepisem z Kwestii Smaku.

Oryginalnie robione było z truskawek, ale że o truskawki już trudno, to wykorzystałam jagody :)

Powiem krótko – obłęd :)

Spód brownie jest megaczekoladowy i jednocześnie delikatny, idealnie pasuje do lekko kwaskowatego musu z jagód.

A mus jagodowy to zupełnie inna historia – można jeść sam łyżkami.

Jak dla mnie to idealne ciasto na lato, mocno owocowe, delikatne, lekkie, nie za słodkie, a do tego podawane na zimno – czego chcieć więcej :)

Z podanej porcji otrzymacie dużą blaszkę ciasta – ja użyłam foremkę 20/40 cm.

Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na ciasta czekoladowe, polecam wam przede wszystkim torcik czekoladowo-jagodowy, albo nieziemskie ciasto czekoladowe z bitą śmietaną i jagodami.

czekoladowe ciasto z musem z jagód
brownie z jagodowym kremem
brownie ciasto z jagodowym musem
brownie z jagodowym musem 10

Polecane przepisy na ciasto z musem

Wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne i puszyste ciasta przygotowane z musem. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2016 1 sierpnia