Brownie z ciasteczkami

 

brownie z ciasteczkami

 

Raz na jakiś czas mam ogromną ochotę na porządne brownie.

Takie mocno czekoladowe, ciężkie i smakowite.

Ostatnio wypatrzyłam u Marty przepis na brownie z oreo i stwierdziłam, że taka wersja może bardzo zasmakować moim dzieciom 🙂

Ciacho upiekłam i akurat była u nas kilka dni siostrzenica mojego męża – brownie znikało samo.

Upiekłam drugą porcję do szkoły do córki na słodki kiermasz i jak poszłam kupić kawałek, to nawet okruszków nie było.

Tak dobre jest to brownie z oreo 🙂

Możecie oczywiście użyć również inne ciasteczka – np. Neo z Lidla, lub inne markizy przekładane kremem.

A potem upieczcie jeszcze inne ciasta brownie z mojego bloga – np. z chałwą, z nutellą, albo zdrowszą wersję brownie.

 

brownie z oreo  brownie z ciasteczkami oreo
 

ciasto czekoladowe z ciasteczkami  ciasto czekoladowe z oreo
 

brownie z markizami  brownie z ciasteczkami
 

Przepis do druku

 

Brownie z ciasteczkami
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę o wielkości około 24/24 cm
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 16
Składniki
  • 200 g masła
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 200 g (1 szklanka) cukru - użyłam trzcinowy
  • 5 dużych jajek - użyłam rozmiar L
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • szczypta soli
  • około 12 ciasteczek oreo
Wykonanie
  1. Masło rozpuść razem z połamaną czekoladą - ja rozpuszczam je razem w mikrofalówce - lekko ostudź.
  2. Jajka zmiksuj z cukrem na gęstą i puszystą masę.
  3. Dodaj do jajek rozpuszczoną czekoladę.
  4. Mąkę wymieszaj z gorzkim kakao i szczyptą soli - dodaj do masy i delikatnie wymieszaj.
  5. Formę do pieczenia o wielkości około 24/24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  6. Przelej ciasto, na wierzch połóż połamane ciasteczka.
  7. Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 20-25 minut - do suchego patyczka.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 452 Tłuszcze: 28 g Węglowodany: 44 g Błonnik: 0,9 g Białka: 6 g

Przepis podaję z moimi małymi zmianami.