Brownie z twarogiem
Przepis na pyszne brownie z sernikiem
Zapraszam dziś na przepyszne ciasto brownie z twarogiem. Mocno czekoladowe ciasto brownie z połączeniu z lekką masą sernikową tworzy wyjątkowo smakowite ciasto i gwarantuję, że nikt się mu nie oprze. Jeśli więc lubicie ciasta czekoladowe i serniki, to koniecznie upieczcie to brownie!
Spis treści
Brownie z twarogiem przepis krok po kroku
Na pyszny słodki deser, albo przekąskę w ciągu dnia polecam to rewelacyjne ciasto brownie z masą sernikową.
Brownie z twarogiem przepis
Wyposażenie
- Przepis na foremkę o wielkości max 20/20 cm.
Składniki
składniki na ciasto brownie
- 100 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- 200 g cukru ((1 szklanka) )
- 2 jajka (- użyłam rozmiar L)
- 75 g mąki pszennej ((pół szklanki) )
Instrukcja
Jak zrobić brownie z sernikiem
- Masło, połamaną czekoladę oraz cukier przełóż do rondelka i rozpuść razem.100 g masła, 100 g gorzkiej czekolady, 200 g cukru
- Dodaj do garnka mąkę i energicznie wymieszaj.75 g mąki pszennej
- Wbij jajka i szybko zmieszaj.2 jajka
- Odłóż około pół szklanki ciasta, a resztę przełóż do foremki o wielkości około 20/20 cm.
- Twaróg zmieszaj z cukrem i jajkiem, a następnie wyłóż na ciasto czekoladowe.250 g twarogu na serniki, 70 g cukru, 1 jajko
- Łyżeczką nałóż odłożone ciasto czekoladowe.
- Końcówką noża przemieszaj delikatnie masy.
- Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 30 minut.
- Po upieczeniu przestudź.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Ciasto brownie z sernikiem – uwagi
Och, ależ pyszne było to brownie z twarogiem.
Jak ono znikało w oczach.
Jeśli lubicie takie połączenia ciasta czekoladowego z sernikiem, to od razu dobrze wam radzę – róbcie z podwójnej porcji.
Inaczej zaraz będziecie musieli piec nową porcję ;)
Brownie jest tu takie jakie powinno – mocno czekoladowe i aż obklejające zęby.
A sernik idealnie współgra smakiem i konsystencją z ciastem czekoladowym.
Jednym słowem – IDEAŁ ❤❤
Koniecznie musicie je zrobić, koniecznie :)
Jak zrobić brownie z twarogiem – wskazówki
Do jego przygotowania nie potrzebujecie miksera. Wystarczy garnek, miska i łyżka.
W garnku rozpuszczacie razem masło, czekoladę i cukier. Dodajecie mąkę i mieszacie.
Twaróg mieszacie z jajkiem i cukrem i nakładacie na czekoladowe ciasto.
Jaki twaróg tu użyć?
Ja wykorzystałam mielony twaróg na serniki – taki z wiaderka.
Jeśli macie taki w kostce, to porządnie rozgniećcie go widelcem i wtedy zmieszajcie z cukrem i jajkiem.
Wypróbujcie przepis i dajcie mi znać, jak wam smakowało to ciasto.
A potem musicie upiec inne moje ciasta czekoladowe z przepisów na moim blogu – serdecznie zapraszam.
Polecane przepisy na brownie
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne ciasta brownie w różnych wersjach. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy: