Budyń jaglany kokosowo-pomarańczowy
Przepis na budyń jaglany kokosowy z pomarańczami
Budyń jaglany kokosowo-pomarańczowy na mleczku kokosowym to orzeźwiająca i egzotyczna propozycja dla miłośników zdrowych i smacznych deserów. Jaglana kasza w połączeniu z kremowym mleczkiem kokosowym tworzy delikatną konsystencję, a dodatek świeżej pomarańczy intensywnego i aromatycznego smaku. To danie nie tylko zaspokoi Twoje łaknienie na coś słodkiego, ale również dostarczy cennych składników odżywczych. Budyń jaglany kokosowo-pomarańczowy na mleczku kokosowym to doskonała propozycja dla tych, którzy pragną połączenia zdrowia i przyjemności smakowej w jednym deserze. Odkryj nowy wymiar smaku i ciesz się lekkością tego przepisu!
Spis treści
Budyń jaglany kokosowo-pomarańczowy przepis krok po kroku
Jeśli szukasz pomysłów na smaczne i zdrowe bezglutenowe śniadanie, to koniecznie przygotuj ten budyń z kaszy jaglanej.
Budyń jaglany kokosowo-pomarańczowy przepis
Składniki
składniki na bezglutenowy budyń jaglany
- 100 g kaszy jaglanej ((1/2 szklanki) )
- 500 ml mleczka kokosowego (dobrego tłustego )
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 pomarańcza (większa )
- miód do smaku ( – około 2 łyżeczki)
Instrukcja
Jak zrobić budyń jaglano-kokosowy
- Kaszę zalej zimną wodą i dostaw na 8 godzin – najlepiej na noc.100 g kaszy jaglanej
- Po tym czasie wodę zlej, a kaszę dokładnie opłucz pod strumieniem wody.
- Przełóż kaszę do rondelka, wlej mleczko kokosowe oraz dodaj sól.500 ml mleczka kokosowego, 0,5 łyżeczki soli
- Gotuj na małym ogniu przez około 20-30 minut – uważaj, aby ci mleko nie wykipiało (jak mi ;)).
- Mieszaj często, aby kasza nie przywarła.
- Pomarańczę obierz i pokrój w kotkę.1 pomarańcza
- Do gotowej jaglanki dodaj pomarańczę i porządnie zmiksuj – tak aby całość była gładka (mój blender nie do końca sobie z tym dobrze poradził).
- Dodaj do smaku miód i wymieszaj.miód do smaku
- Przelej budyń do miseczek – na początku budyń jest lekko rzadki, ale wraz z ostyganiem będzie gęstniał.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Wegański bezglutenowy budyń jaglany – uwagi
Przepis na ten budyń jaglany kokosowo-pomarańczowy wirusowo rozprzestrzenia się ostatnio po Instagramie. A to za sprawą Dominiki Wójcik (Jarzynova). Jej budyń, tak się spodobał, że każdy go teraz robi i każdy się nim zachwyca. W końcu ta ilość pochwał i mnie przekonała. Też sobie zrobiłam ten budyń i chociaż nie jestem ogromną wielbicielką kaszy jaglanej, to mi zasmakował. Myślę, że ogromną rolę odegrało tu mleczko kokosowe.
Ja uwielbiam wszystko co kokosowe i ta kasza ugotowana na mleczku jest po prostu boska. Wciągnęłabym ją i bez tych pomarańczy!
Na blogu znajdziecie również przepis na budyń jaglany z jabłkami oraz przepis na jaglankę kokosową – zapraszam.
Ps. Do budyniu użyjcie dobre mleczko kokosowe (nie napój kokosowy), takie w puszce lub w kartoniku (ja użyłam mleczko w kartoniku Real Thai – uwielbiam go).
Jak zrobić budyń jaglany kokosowo-pomarańczowy – wskazówki
W tym przepisie kasza jaglana jest moczona przez 8 godzin – zapobiega to gorzkiemu posmakowi. Jeśli nie macie na to czasu, a macie ogromną ochotę na ten budyń, to najpierw kaszę płuczcie na sicie pod bieżącą wodą, aż będzie czysta i nie będzie się pienić. Następnie przelejcie ją wrzącą wodą i dopiero wtedy przełóżcie do rondelka.
Dalej możecie postępować zgodnie z przepisem.
Polecane przepisy na desery bezglutenowe
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na słodkości bez glutenu. Na blogu jest ich ciekawy wybór, a ja tu polecam między innymi takie trzy przepisy:
Zrób dziś ze mną wegański i do tego bezglutenowy budyń zrobiony na kaszy jaglanej i mleczku kokosowym. Taki budyń z kaszy jaglanej doskonale smakuje w połączeniu ze świeżą pomarańczą. Budyń jaglany sprawdzi się idealnie zarówno na zdrowe i smakowite śniadanie jak i na deser. Sprawdź mój dokładny przepis opisany krok po kroku na wegański budyń bez glutenu i przygotuj go jak najszybciej!
12 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Przepis na wegański budyń
Witam, czy budyń ma by ćgotowany pod przykryciem?
Nie gotowałam pod przykryciem, tylko na małym ogniu
Piękny!
Dziękuję bardzo
Takie budynie to totalnie nasze klimaty <3
Pyszny i jeszcze jak pięknie u Ciebie wygląda :) Pozdrawiam :)
Dziękuję bardzo :)
Budyń z kaszy jaglanej to świetna alternatywa dla sklepowych produktów instant :) Na plus dodatek miodu zamiast cukru!
No właśnie – i zdrowo i pysznie :)
Przepiękne zdjęcia :) a budyń na pewno obłędny :)
Dziękuję bardzo :)