Budyń jaglany kokosowo-pomarańczowy

Zaktualizowany: 2024 27 stycznia
budyń jaglany z pomarańczami

Przepis na budyń jaglany kokosowy z pomarańczami

Budyń jaglany kokosowo-pomarańczowy na mleczku kokosowym to orzeźwiająca i egzotyczna propozycja dla miłośników zdrowych i smacznych deserów. Jaglana kasza w połączeniu z kremowym mleczkiem kokosowym tworzy delikatną konsystencję, a dodatek świeżej pomarańczy intensywnego i aromatycznego smaku. To danie nie tylko zaspokoi Twoje łaknienie na coś słodkiego, ale również dostarczy cennych składników odżywczych. Budyń jaglany kokosowo-pomarańczowy na mleczku kokosowym to doskonała propozycja dla tych, którzy pragną połączenia zdrowia i przyjemności smakowej w jednym deserze. Odkryj nowy wymiar smaku i ciesz się lekkością tego przepisu!

budyń jaglany z pomarańczami

Budyń jaglany kokosowo-pomarańczowy przepis krok po kroku

Jeśli szukasz pomysłów na smaczne i zdrowe bezglutenowe śniadanie, to koniecznie przygotuj ten budyń z kaszy jaglanej.

budyń jaglano-kokosowy z pomarańczą

Budyń jaglany kokosowo-pomarańczowy przepis

Wypieki Beaty
Przepis na smaczny budyń z kaszy jaglanej z dodatkiem mleczka kokosowego i pomarańczy.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 10 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 40 minut
Porcje 4
Kalorie 358 kcal
Składniki

składniki na bezglutenowy budyń jaglany

  • 100 g kaszy jaglanej ((1/2 szklanki) )
  • 500 ml mleczka kokosowego (dobrego tłustego )
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 pomarańcza (większa )
  • miód do smaku ( – około 2 łyżeczki)
Instrukcja
 

Jak zrobić budyń jaglano-kokosowy

  • Kaszę zalej zimną wodą i dostaw na 8 godzin – najlepiej na noc.
    100 g kaszy jaglanej
  • Po tym czasie wodę zlej, a kaszę dokładnie opłucz pod strumieniem wody.
  • Przełóż kaszę do rondelka, wlej mleczko kokosowe oraz dodaj sól.
    500 ml mleczka kokosowego, 0,5 łyżeczki soli
  • Gotuj na małym ogniu przez około 20-30 minut – uważaj, aby ci mleko nie wykipiało (jak mi ;)).
  • Mieszaj często, aby kasza nie przywarła.
  • Pomarańczę obierz i pokrój w kotkę.
    1 pomarańcza
  • Do gotowej jaglanki dodaj pomarańczę i porządnie zmiksuj – tak aby całość była gładka (mój blender nie do końca sobie z tym dobrze poradził).
  • Dodaj do smaku miód i wymieszaj.
    miód do smaku
  • Przelej budyń do miseczek – na początku budyń jest lekko rzadki, ale wraz z ostyganiem będzie gęstniał.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1porcjaKalorie: 358kcalWeglowodany: 30gBiałko: 5gTłuszcz: 25gBłonnik: 1.9g
Słowa kluczowe bezglutenowy budyń
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
wegański budyń jaglany

Wegański bezglutenowy budyń jaglany – uwagi

Przepis na ten budyń jaglany kokosowo-pomarańczowy wirusowo rozprzestrzenia się ostatnio po Instagramie. A to za sprawą Dominiki Wójcik (Jarzynova). Jej budyń, tak się spodobał, że każdy go teraz robi i każdy się nim zachwyca. W końcu ta ilość pochwał i mnie przekonała. Też sobie zrobiłam ten budyń i chociaż nie jestem ogromną wielbicielką kaszy jaglanej, to mi zasmakował. Myślę, że ogromną rolę odegrało tu mleczko kokosowe.

Ja uwielbiam wszystko co kokosowe i ta kasza ugotowana na mleczku jest po prostu boska. Wciągnęłabym ją i bez tych pomarańczy!

Na blogu znajdziecie również przepis na budyń jaglany z jabłkami oraz przepis na jaglankę kokosową – zapraszam.

Ps. Do budyniu użyjcie dobre mleczko kokosowe (nie napój kokosowy), takie w puszce lub w kartoniku (ja użyłam mleczko w kartoniku Real Thai – uwielbiam go).

budyń jaglany kokokosowo-pomarańczowy

Jak zrobić budyń jaglany kokosowo-pomarańczowy – wskazówki

W tym przepisie kasza jaglana jest moczona przez 8 godzin – zapobiega to gorzkiemu posmakowi. Jeśli nie macie na to czasu, a macie ogromną ochotę na ten budyń, to najpierw kaszę płuczcie na sicie pod bieżącą wodą, aż będzie czysta i nie będzie się pienić. Następnie przelejcie ją wrzącą wodą i dopiero wtedy przełóżcie do rondelka.

Dalej możecie postępować zgodnie z przepisem.

budyń jaglany pomarańczowy
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
Postaw mi kawę
kokosowy budyń jaglany  pomarańczowy budyń jaglany

Polecane przepisy na desery bezglutenowe

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na słodkości bez glutenu. Na blogu jest ich ciekawy wybór, a ja tu polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2019 11 marca

Podziel się przepisem

12 komentarzy

  1. 5ff7aa80a2ffc60d3e6bca5313f1939c?s=54&d=mm&r=g
    Aneta 2020 6 stycznia w 17:44- Odpowiedz

    Witam, czy budyń ma by ćgotowany pod przykryciem?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 8 stycznia w 12:47- Odpowiedz

      Nie gotowałam pod przykryciem, tylko na małym ogniu

  2. 8900bdcff475d2f01a01514042607d64?s=54&d=mm&r=g
    Opalanka 2019 17 marca w 20:41- Odpowiedz

    Piękny!

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2019 17 marca w 22:32- Odpowiedz

      Dziękuję bardzo

  3. 06eb9fa7b4ea36c07527427fd0ff2f85?s=54&d=mm&r=g
    Candy Pandas 2019 13 marca w 16:56- Odpowiedz

    Takie budynie to totalnie nasze klimaty <3

  4. d98e264f9d23003c31dfb994e1c3e1d9?s=54&d=mm&r=g
    Marta 2019 13 marca w 12:30- Odpowiedz

    Pyszny i jeszcze jak pięknie u Ciebie wygląda :) Pozdrawiam :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2019 13 marca w 14:03- Odpowiedz

      Dziękuję bardzo :)

  5. 2c088a817f2c3ac8c3e56d97a9cc7ae2?s=54&d=mm&r=g
    Dietetyk Na Walizkach 2019 11 marca w 16:32- Odpowiedz

    Budyń z kaszy jaglanej to świetna alternatywa dla sklepowych produktów instant :) Na plus dodatek miodu zamiast cukru!

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2019 11 marca w 18:01- Odpowiedz

      No właśnie – i zdrowo i pysznie :)

  6. 10e509c2837c97d7fc12800c358a0233?s=54&d=mm&r=g
    DomowySmakJedzenia 2019 11 marca w 09:57- Odpowiedz

    Przepiękne zdjęcia :) a budyń na pewno obłędny :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2019 11 marca w 13:28- Odpowiedz

      Dziękuję bardzo :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy

Przepis na wegański budyń

Zrób dziś ze mną wegański i do tego bezglutenowy budyń zrobiony  na kaszy jaglanej i mleczku kokosowym. Taki budyń z kaszy jaglanej doskonale smakuje w połączeniu ze świeżą pomarańczą. Budyń jaglany sprawdzi się idealnie zarówno na zdrowe i smakowite śniadanie jak i na deser. Sprawdź mój dokładny przepis opisany krok po kroku na wegański budyń bez glutenu i przygotuj go jak najszybciej!