Budyń waniliowy z czekoladą
Przepis na domowy budyń waniliowy z czekoladą
Domowy budyń waniliowy z dodatkiem białej czekolady to smakowa uczta, która przenosi tradycyjny budyń na wyższy poziom. Ten aksamitny deser łączy delikatną wanilię z kremową białą czekoladą, tworząc niezwykłe doznania smakowe. To doskonały sposób na zakończenie posiłku lub słodki przysmak na specjalne okazje. Gorąco polecam!
Spis treści
Budyń waniliowy z czekoladą przepis krok po kroku
Jeśli lubisz proste domowe desery do podania w pucharkach, to konieczni przygotuj taki domowy budyń.
Budyń waniliowy z czekoladą przepis
Składniki
składniki na budyń waniliowy
- 500 ml mleka (w dwóch porcjach)
- 2 żółtka (- z jajek rozmiar L)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru ((może być aromatyzowany wanilią))
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego ((lub ziarenka wyciągnięte z połowy laski wanilii))
- 1 łyżka masła
- 60 g białej czekolady
Instrukcja
- Zagotuj mniej więcej 3/4 mleka – część pozostaw (jeśli używasz laskę wanilii to zagotuj ją razem z mlekiem, a gdy zmięknie, to wyjmij z niej nasionka i dodaj do mleka).500 ml mleka
- W miseczce zmieszaj razem cukier, ekstrakt waniliowy, mąkę i żółtka, dodaj odlane mleko i dokładnie wszystko razem wymieszaj.1 łyżka cukru, 1 łyżka ekstraktu waniliowego, 2 żółtka
- Dodaj mieszankę do gotującego się mleka i energicznie wymieszaj aby budyń się nie przypalił i nie zrobiły się grudki.
- W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę razem z masłem.60 g białej czekolady, 1 łyżka masła
- Dodaj czekoladę do gorącego budyniu i dokładnie wymieszaj.
- Przełóż budyń do przygotowanych miseczek – podaj po lekkim ostudzeniu, albo schowaj do lodówki i podaj na zimno.
Prywatne
Waniliowy budyń z białą czekoladą – uwagi
Moje dzieci (zresztą ja również) bardzo lubią budyń. Zwykle robię go im „z torebki” – bo szybciej i wygodniej. Ale nie wiem, czy wiecie, że możecie samodzielnie przygotować budyń w domu i nie zajmie to Wam wiele więcej czasu. Do tego taki domowy budyń jest o wiele smaczniejszy niż ten z torebki – aromatyzowany różnymi chemicznymi składnikami.
W domu możecie użyć prawdziwej wanilii, ekstraktu waniliowego lub cukru aromatyzowanego wanilią (wystarczy do słoika z cukrem włożyć 1-2 laski wanilii i po około tygodniu będziecie mieć pięknie pachnący cukier – możecie go dodatkowo zmielić razem z tą wanilią :)). Ja do swojego budyniu oprócz wanilii dodałam białą czekoladę – mówię Wam – budyń wyszedł mega pyszny! Spróbujcie koniecznie!
Ps. Wypróbujcie również mój przepis na domowy kisiel a także inne przepisy na pyszne desery.
Polecane przepisy na domowe desery
Wypróbujcie również te przepisy na pyszne domowe desery idealne do podania w pucharkach. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: