Bułeczki dynie

Zaktualizowany: 2023 30 sierpnia
bułeczki z dynią

Przepis na efektowe bułeczki wyglądające jak dynie

Zapraszam na niezwykłe bułeczki dynie. Te drożdżowe bułeczki dyniowe nie tylko wyglądają jak dynie, ale mają również w sobie puree z dyni :) Zróbcie niespodziankę swojej rodzinie i na śniadanie podajcie im takie piękne dyniowe bułeczki!

bułki z dynią

Bułeczki jak dynie przepis krok po kroku

Jeśli lubisz piec w domu pyszne domowe pieczywo, to koniecznie wypróbuj ten przepis na te cudne bułki.

bułeczki dynie

Bułeczki dynie przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i efektowe bułeczki wyglądające jak dynie.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 2 hours
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 2 hours 20 minut
Porcje 8
Kalorie 221 kcal
Składniki

składniki na bułeczki dynie

Instrukcja
 

Jak zrobić bułeczki wyglądające jak dynie

  • Drożdże rozkrusz, dodaj cukier – wymieszaj aż drożdże się rozpuszczą – dodaj ciepłą wodę – wymieszaj i odstaw na około 15 minut.
    15 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 160 ml ciepłej wody
  • W dużej misce umieść 450 g mąki, puree z dyni, syrop klonowy i sól.
    220 g puree z dyni, 450-500 g mąki pszennej, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka syropu klonowego
  • Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  • Miskę z ciastem przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.
  • Po godzinie ponownie krótko zagnieć.
  • Blat posyp mąką, wyjmij ciasto i jeśli jest mocno lepkie zagnieć krótko z dodatkową mąką (moje puree było dość wilgotne i musiałam dodać trochę więcej mąki).
  • Ciasto uformuj w kulę, ostrym nożem przekrój na ćwiartki, a następnie na ósemki.
  • Każdy kawałek uformuj w kulę, a następnie obwiń sznurkiem, tak aby utworzyć kształt dyni (moje sznurki miały długość około 75 cm i były takie akurat).
  • Bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny do wyrośnięcia.
  • Piekarnik rozgrzej do 170 stopni (termoobieg).
  • Bułeczki możesz przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem, aby były bardziej rumiane.
  • Piecz bułki przez około 20 minut.
  • Po upieczeniu ostudź, a następnie przetnij nożyczkami sznurek i ostrożnie go wyciągnij – tak aby nie rozerwać bułeczek.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1sztukaKalorie: 221kcalWeglowodany: 47.5gBiałko: 7gTłuszcz: 1gBłonnik: 2.2g
Słowa kluczowe bułki dyniowe, dyniowe bułki
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
bułki dyniowe

Dyniowe bułki wyglądające jak dynie – uwagi

Jak tylko wypatrzyłam te bułeczki dynie u Lauren wiedziałam, że je zrobię :)

One po prostu są taaaaakie urocze.

Przyznajcie, że wyglądają prześlicznie.

Drugą stroną medalu jest wyciąganie potem sznurka – niezła zabawa, ale co najważniejsze – efekt jest tego wart ;)

Moje bułeczki nie wyszły tak pięknie pomarańczowe jak u Lauren – chyba moje puree z dyni miało w sobie za mało naturalnego pomarańczowego barwnika ;)

Potem sobie pomyślałam, że mogłam bułeczki przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem, to byłyby prawdopodobnie bardziej rumiane.

Mimo braku pomarańczowego koloru bułeczki i tak prezentują się doskonale, więc nie będę narzekać wyglądają jak modne ostatnio białe dynie :)

Zapraszam was także do wypróbowania innych przepisów na domowe pieczywo, albo przepisów na ciasta z dynią.

Ps. Na stronie Lauren możecie podejrzeć jak zawiązać bułeczki – są zdjęcia.

Puree możesz zrobić wg mojego przepisu na puree z dyni.

bułeczki dyniowe
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę
bułeczki dynie

Polecane przepisy na domowe bułki

Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne domowe bułki idealne na kanapki i nie tylko. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2018 5 października

Podziel się przepisem

10 komentarzy

  1. b7a39e67e3cc905da0f9bb203fd77d97?s=54&d=mm&r=g
    Agnieszka 2018 16 października w 10:43- Odpowiedz

    Czy mogę zrobić ciasto wieczorem i dać je i tu pytanie przed czy po wyrośnięciu do lodówki? chcę żeby było gotowe na rano :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 16 października w 10:49- Odpowiedz

      W takim przypadku ciasto włóż do lodówki przed wyrośnięciem – rano wyjmij go aby się ociepliło i wyrosło.

      • b7a39e67e3cc905da0f9bb203fd77d97?s=54&d=mm&r=g
        Agnieszka 2018 16 października w 13:14- Odpowiedz

        thx, zrobię w piątek wieczorem a w sobotę rano podam cieplutkie :)

        • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
          Beata 2018 16 października w 13:50- Odpowiedz

          Super – pamiętaj, że jeśli masz „mokre” puree to możesz potrzebować więcej mąki do bułeczek.

  2. 866deb4d0b5717218955aabbc185a039?s=54&d=mm&r=g
    Kasia 2018 15 października w 14:58- Odpowiedz

    Przepiękne! Napatrzeć się nie mogę :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 15 października w 16:46- Odpowiedz

      Dziękuję bardzo Kasia :)

  3. 06eb9fa7b4ea36c07527427fd0ff2f85?s=54&d=mm&r=g
    Candy Pandas 2018 7 października w 14:01- Odpowiedz

    Próbowałyśmy zrobić takie dyńki w ubiegłym roku ale coś się nie udały, bo ciasto było za luźne :D

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 7 października w 14:03- Odpowiedz

      Ja się moimi trochę upaprałam, ale dało się je obwinąć :)

  4. 930a96cab184fea7af00cc253191f154?s=54&d=mm&r=g
    Magda 2018 5 października w 22:31- Odpowiedz

    Jestem w szoku. Pomysł rewelacja. Nigdy bym nie wpadła na to żeby je zrobić właśnie w taki sposób. U mnie zrobiły by furorę.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 6 października w 13:42- Odpowiedz

      Tak prosto, a efekt wow gwarantowany :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy