Bułeczki z serem
Przepis na puszyste drożdżówki z twarogiem
Zapraszam dziś na bułeczki z serem. Takie puszyste domowe drożdżówki nadziane twarogiem to idealny deser do kawy, czy herbaty. Ale to również doskonała przekąska, którą możecie zabrać ze sobą do pracy, czy też spakować dzieciom do szkoły. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Spis treści
Bułeczki z serem przepis krok po kroku
Jeśli chcesz się dowiedzieć jak zrobić bułeczki z białym serem, to koniecznie zobacz ten przepis!
Bułeczki z serem białym przepis
Składniki
składniki na ciasto drożdżowe do bułeczek
- 50 g świeżych drożdży ( + 1 łyżeczka cukru)
- 220 ml mleka (ciepłego – niepełna szklanka)
- 500 g mąki pszennej ((3 i 1/4 szklanki) )
- 100 g cukru ((pół szklanki) )
- 2 jajka ( – użyłam rozmiar L)
- 50 ml oleju
składniki na nadzienie z białego sera do bułeczek
- 500 g twarogu ((użyłam tłusty sernikowy w wiaderku))
- 1 jajko (rozmiar L)
- 50 g cukru ((1/4 szklanki) – lub do smaku)
- 1 łyżka cukru waniliowego (lub kilka kropel aromatu waniliowego)
Instrukcja
Jak zrobić drożdżowe bułeczki z serem białym
- Drożdże rozkrusz, dodaj do nich łyżeczkę cukru i zalej ciepłym (ale nie gorącym) mlekiem – zamieszaj, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.50 g świeżych drożdży, 220 ml mleka
- W dużej misie umieść mąkę, cukier, jajka oraz olej.500 g mąki pszennej, 100 g cukru, 2 jajka, 50 ml oleju
- Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób gładkie ciasto.
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Po około godzinie ciasto ponownie krótko zagnieć.
- Blat posyp mąką i wyjmij ciasto, zagnieć, podziel mniej więcej na dwie równe części.
- Rozwałkuj jedną z nich na placek o grubości około pół cm.
- Składniki farszu twarogowego zmieszaj razem, posmaruj połową rozwałkowane ciasto.500 g twarogu, 1 jajko, 50 g cukru, 1 łyżka cukru waniliowego
- Ciasto złóż od góry do środka, a potem od dołu tak aby zakryć część górną (podobnie jak składa się kartkę papieru na list).
- Potnij tak złożone ciasto na 8 kawałków.
- Przełóż bułeczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia – zachowaj odstępy – bo bułeczki urosną.
- Drugi kawałek ciasta rozwałkuj jak pierwszy, posmaruj nadzieniem, złóż i potnij.
- Blachy z bułeczkami przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut.
- Piekarnik rozgrzej do 170 stopni (tryb termoobieg), piecz bułeczki około 20-25 minut – aż będą rumiane.
- Po upieczeniu ostudź.
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Drożdżówki z twarogiem – uwagi
Chyba wszyscy lubią takie drożdżowe bułeczki z serem, co?
Drożdżówki zawsze kojarzą się mi z dzieciństwem.
Pamiętam, że moja ciocia była mistrzynią ciast drożdżowych.
Zawsze lubiłam do niej jeździć, bo często robiła właśnie pyszne drożdżówki.
Ta miłość do ciast drożdżowych została ze mną na zawsze.
Teraz ja robię swoim dzieciom i mężowi różne bułeczki drożdżowe i ciasta na drożdżach.
Bułki drożdżowe z twarogiem, to taka klasyka.
Delikatne, puszyste ciasto drożdżowe przekładane jest warstwą twarogowego nadzienia.
Pysznie i prosto.
A bułeczki z twarogiem same znikają.
Z podanego przepisu otrzymacie około 16 drożdżowych bułeczek – wystarczy dla każdego.
Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na ciasta drożdżowe – na pewno znajdziecie, coś, co wam zasmakuje :D
Polecane przepisy na bułeczki drożdżowe
Wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne drożdżówki. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
2 komentarze
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Wspaniałe, pyszne <3
super :)