Bułki dyniowe
Przepis na pszenne bułki z dynią
Przygotuj razem ze mną pyszne dyniowe bułki na drożdżach. Te bułki pszenne sprawdzą się idealnie na śniadanie, albo na kanapki do pracy czy też do szkoły. Dodajcie do nich pestki dyni, to będę jeszcze lepsze!
Spis treści
Przepis na pszenne bułki dyniowe krok po kroku
Jeśli lubisz lekko chrupiące z wierzchu bułki z miękkim środkiem, to zrób takie bułki z pestkami dyni na wierzchu.
Bułki dyniowe przepis
Składniki
składniki na zaczyn drożdżowy do bułek
- 25 g drożdży (świeżych )
- 1 łyżeczka cukru
- 50 ml mleka (letniego )
- 2 łyżki mąki pszennej
składniki na ciasto na bułki dyniowe
- 400 g mąki pszennej ((użyłam 300 g zwykłej i 100 g pełnoziarnistej))
- 150 g puree z dyni (- odsączonego jeśli jest wilgotny)
- 1 jajko (rozmiar L)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka masła (rozpuszczonego )
- trochę wody (- ewentualnie – do nadania konsystencji ciastu)
- ziarna dyni (do posypania)
Instrukcja
Jak zrobić zaczyn drożdżowy do bułek
- Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem, mąką i zalej mlekiem – wymieszaj, przykryj i odstaw na chwilę.25 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 50 ml mleka, 2 łyżki mąki pszennej
Jak zrobić dyniowe ciasto na bułki:
- Wszystkie składniki ciasta umieść w dużej misce, dodaj rozczyn drożdżowy i zagnieć ciasto.400 g mąki pszennej, 150 g puree z dyni, 1 jajko, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka masła
- Ciasto ma być gęste, ale w razie konieczności dodaj porcjami trochę wody.trochę wody
- Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.
- Po godzinie wyłóż ciasto na wysypany mąką blat i lekko go zagnieć.
- Podziel na 6-8 części i z każdej utocz kulkę.
- Ułóż bułeczki na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, przykryj ściereczką i odstaw na kolejne pół godziny.
- Przed pieczeniem bułeczki skrop wodą i posyp pestkami dyni.ziarna dyni
- Piecz przez 15 minut w temperaturze 195 stopni (funkcja grzania góra-dół).
- Po 15 minutach przestaw piekarnik na termoobieg i temperaturę 180 stopni i podpiecz bułki kolejne 10 minut – aż będą rumianie.
- Po upieczeniu bułki ostudź na kratce.
Prywatne
Bułki z puree z dyni i pestkami dyni – uwagi
W kategorii pieczywo domowe mam dla Was kolejną propozycję – pszenne bułki dyniowe.
Lekkie, puszyste, miękkie (nawet na drugi dzień), a do tego bardzo smaczne.
Do ich wykonania będziecie potrzebować puree z dyni.
Aby je otrzymać z dyni usuwacie środek, tniecie ją na mniejsze kawałki (bez obierania skórki) i albo gotujecie do miękkości, albo pieczecie w 190 stopniach przez około godzinę.
Potem usuwacie skórkę, a miąższ miksujecie lub rozgniatacie tłuczkiem do ziemniaków.
Puree z dyni dodajecie potem do ciasta drożdżowego (skutecznie zapobiega on wysuszani bułeczek i świetnie wpływa na smak ciasta).
Z podanej przeze mnie porcji otrzymacie 6-8 sporych bułeczek (ja upiekłam 4 duże bułki i dwa paluchy).
Wypróbuj również inne przepisy na domowe pieczywo.
Przepis znalazłam na blogu Shiral kucharzy – podaję wersję po moich zmianach.
Polecane przepisy na pieczywo z dynią
Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na rewelacyjne domowe pieczywo zrobione z puree z dyni. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
3 komentarze
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Czy można dowiedzieć sie czy pure z dyni można gdzieś kupić. a w sezonie zrobiła bym, tylko proszę o przepis co i jak ,bo ja zielona :) a może da sie bez pure zrobić bułeczki :) :)
Może w jakiś sklepach z amerykańską żywnością można by było kupić puszkę pure – nigdy nie szukałam, to nie mam pewności. Jeśli w sklepie nie ma świeżej dyni, to możesz kupić mrożoną (najczęściej jest pokrojona w kostkę) i ją ugotować, a następnie ugnieść tłuczkiem do ziemniaków – w smaku pewnie będzie trochę gorsza od świeżej, ale na pewno „da radę” :) Możesz spróbować zrobić bułeczki bez pure, ale wtedy dodaj do ciasto trochę letniej wody, aby nie było za gęste i twarde – możesz też wypróbować któryś z pozostałych przepisów na bułki :)
wyglądają milion razy lepiej, niż te z piekarni!