Burek przepis idealny :)
Przepis na burka, czyli przysmak bałkański
Odkryj tajemnicę smaku kuchni bałkańskiej dzięki przepisowi na burka. Burek to wyjątkowy wypiek przygotowywany na cieście w typie filo, które wypełnione jest różnymi farszami. Zobacz jak zrobić burka z mięsem, albo z nadzieniem twarogowym. A może wolisz go z dodatkiem szpinaku? Wypróbuj wszystkie kombinacje i daj znać w komentarzu, który smakował najbardziej!
Spis treści
Burek przepis krok po kroku
Jeśli masz ochotę zrobić samodzielnie w domu burka jak na wakacjach w Chorwacji, czy w krajach bałkańskich, to koniecznie zobacz ten przepis!
Burek przepis idealny
Składniki
składniki na farsz serowy do burka
składniki na farsz szpinakowy do burka
składniki na farsz mięsny do burka
- 400 g mięsa wieprzowego (mielonego )
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- sól, pieprz, papryka, bazylia, oregano (do smaku)
składniki na ciasto filo do burka
Instrukcja
Jak zrobić farsz serowy do burka
- Twaróg wraz z fetą utłucz tłuczkiem do ziemniaków.400 g twarogu, 200 g fety
- Dodaj dwa wyciśnięte ząbki czosnku, łyżkę jogurtu i wymieszaj. Przypraw solą i pieprzem do smaku.2 ząbki czosnku, 1 łyżka jogurtu, sól i pieprz
Jak zrobić farsz szpinakowy do burka
- Fetę z twarogiem połącz tłuczkiem do ziemniaków.200 g fety, 200 g twarogu
- Szpinak podsmaż w garnku wraz z wyciśniętym czosnkiem .100 g szpinaku, 3 ząbki czosnku
- Dodaj sery i mieszaj doprawiając solą i pieprzem do smakusól i pieprz
Jak zrobić farsz mięsny do burka
- Cebulę kroimy w kostkę i smażymy do złotego koloru.1 cebula
- Dodajemy mięso, wyciśnięty czosnek i przyprawy.400 g mięsa wieprzowego, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz
Jak zrobić domowe ciasto filo do burka
- Mąkę wysypujemy na stolnicę robiąc w niej dołek do którego wbijamy jajko, wsypujemy łyżeczkę soli i dolewamy wodę.500 g maki pszennej typ 500, 1 jajko, 250 ml wody
- Mieszamy wszystko razem do uzyskania jednolitej, trochę klejącej masy. Nie podsypujcie za dużo mąki bo ciasto będzie twarde i mało elastyczne. Oczywiście można wszystko przygotować w mikserze co nam zaoszczędzi sporo czasu :)
- Tak przygotowane ciasto dzielimy na kulki po ok 50-60 gram.
- Pozostawiamy je pod przykryciem aby nie wyschły na 15-20 minut aby ciasto odpoczęło. W oryginalnych przepisach powinniśmy zapewnić ciastu ok 2 godziny przerwy w chłodnym miejscu (14-16 stopni). Ja ponieważ nie mam miejsca gdzie mógłbym dać ciastu spokojnie dojrzeć – ten krok ominąłem co wg mnie nie przeszkodziło w dalszym procesie.
- W czasie oczekiwania na ciasto należy w rondelku rozpuścić masło – będzie nam potrzebne do smarowania placków.0k 300 g masła
Jak zrobić burka krok po kroku
- Każdą kulkę należy rozwałkować na bardzo cienkie placki – im cieńsze tym lepsze. Ponieważ ciasto będzie się kleić należy stolnicę podsypywać mąką ziemniaczaną!(Ciasto nie wchłania mąki ziemniaczanej tak jak zwykłej dzięki czemu jest delikatniejsze i prościej je rozwałkować na bardzo cienkie placki!)
- Placki powinny być bardzo cienkie – im cieńsze tym lepsze. Na zdjęciach możecie zauważyć, że ciasto jest prześwitujące. Jeżeli nie dajecie rady już wałkować można delikatnie rozciągać ciasto w rękach uważając, aby nie popękało za mocno (drobnymi pęknięciami się nie przejmujcie – taka natura tego ciasta :)
- Duży talerz podsypcie mąką, ułóżcie na nim pierwszy placek i posmarujcie dokładnie masłem. To właśnie ono ma odseparować poszczególne warstwy od siebie zapobiegając sklejeniu.
- Po rozwałkowaniu następny placek połóżcie na poprzednim. Nie należy przyciskać połączonych placków (!), ale układać je luźno najlepiej zapewniając powietrze pomiędzy warstwami.
- W ten sposób należy przygotować ok 6-7 placków – to one stworzą nam dół burka. Ostatni placek nie smarujemy już masłem.
- Całość zdejmujemy z talerza i rozciągamy do rozmiaru naszej blachy (można piec w tortownicy albo w dużej patelni żeliwnej bądź ceramicznej – ja piekłem w 32 cm patelni). Rozciągania nie musicie się obawiać bo ciasto ma już odpowiednią ilość warstw aby rozciągnięcie było możliwe. Nie należy wałkować ciasta bo połączymy wszystko w całość i nasza praca pójdzie na marne.
- Blachę smarujemy masłem i wkładamy na nie gotowy spód burka. ciasto należy rozciągnąć na tyle aby utworzyć boki.
- Wykładamy połowę farszu i przygotowujemy następną warstwę ciasta tym razem z ok 4 placków. Powtarzamy układanie placka do formy oraz nakładamy drugą warstwę farszu.
- Pozostałe kulki (ok 5-6) przygotowujemy dokładnie w ten sam sposób i układamy je na górę łącząc krawędzie z pozostałymi plackami.
- Górną warstwę smarujemy pozostałym masłem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni (góra/dół) na 30 minut.
- Burek najlepiej smakuje na ciepło. Nie przeszkadza mu podgrzewanie w mikrofalówce więc na drugi dzień również jest bardzo dobry :)
Prywatne
Domowy burek – uwagi
Poszukiwanie przepisu na domowy wyrób burka miał do tej pory taki sam skutek jak poszukiwanie świętego Grala :(
Aż tu zupełnie niespodziewanie mąż natrafił na trop ciekawego przepisu, zmiksował go z jeszcze innym, dołożył trochę swoich przemyśleń i oto on – burek w całej swej okazałości :)
Nasz burek wyszedł pyszny i bardzo sycący :)
O szczegółach, to się już pod spodem mąż wypowie, bo siedziałam w czasie aktu tworzenia w pracy zupełnie nieświadoma, jakie się cuda w domu dzieją :)
Jak zrobić burka – wskazówki
Powyżej w przepisie macie wszystko dokładnie opisane, ale w skrócie. Najpierw robimy ciasto podobne do naszego ciasta na pierogi.
Ciasto dzielimy na porcje i bardzo cieniutko wałkujemy – aż do przezroczystości!
Warstwy ciasta solidnie smarujemy rozpuszczonym masłem i przekładamy farszem.
Będąc w Chorwacji jedliśmy burek z różnym nadzieniem – najczęściej było to nadzienie twarogowe (na słono) albo mięsne. Jadaliśmy też takie z cebulką i szpinakiem 😀
Burek, jeżeli ktoś nie wie, to przysmak bałkański. Można go kupić w każdej tamtejszej piekarni a dominuje wersja „sa syrom” lub z mięsem.
Nasz pierwszy zrobiliśmy w wersji z twarogiem. Drugi raz był już w wersji mieszanej – zrobiliśmy kilka wersji (ser, ser ze szpinakiem, mięso).
Każdy farsz przypada na jednego dużego burka – jeżeli chcecie robić mieszane to należy zmniejszyć proporcje.
Polecam wam także paszteciki z ciasta filo :D
Polecane przepisy kuchni bałkańskiej
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy z kuchni bałkańskiej. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
25 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Prawdziwy BUREK to metrowy wąż z farszem zwinięty w kształt ślimaka, i tak upieczony. Wszystkie inne formy w kształcie placków przekładańców itp. to są PITY.
Chyba musisz pojechać do Chorwacji ich o tym powiadomić, bo nie wiedzą.
To nie jest prawidłowy przepis na ciasto na byrek . 500 g mąki do ciasta filo – nie tortowa ! Pol łyżeczki soli i zimna woda . Tyle żeby zagnieść ciasto . Potem w folie i do lodówki na 30 min . Po wyjęciu ciasto musi być elastyczne . Dzielimy ciasto na kuleczki wielkości orzecha włoskiego . Każdą kuleczkę wałkujemy do wielkości dłoni . Potem składamy 4 płaty razem i wałkujemy w jeden duży . I to jest jedna warstwa . Jeśli robimy prawdziwy byrek to potrzebna będzie tzw po albańsku pecka albo peca . Czyli długi tak z 60 cm ale cienki wałek . Tych warstw możemy zrobić ile chcemy . Ja zwykle robię 5 . Teraz farsz . Można robić ze swiezymi pomidorami , można z kozim serem i szpinakiem – szpinak blanszujemy , można z mięsem mielonym . Wszystkie są smaczne . Absolutnie nie smarujemy masłem !!!! Tylko dobrą oliwą z oliwek !!!
Przepis fatalny, przepraszam ale fatalny. Temperatura pieczenia za duza, wszystko zaczęło się palić po 10 min, poszukałam na innych stronach jak robią baklave (też filo) i było 140 stopni.. A masło? Dlaczego w przepisie jasno nie pisze ze klarowane? Tak tluste, ze wszystkim nam niedobrze. Tyle czasu i usłyszałam od męża ze trzeba wyrzucić, chyba pierwszy raz w życiu.
Używam zwykłego masła, a nie klarowanego. Co do temperatury, to zawsze robię go w takiej właśnie i jest ok. Ale jak wiadomo piekarniki pieką różnie. I jeszcze nigdy nie wyrzuciłam burka. On ma być tłusty, taka jego uroda.
Jeśli chodzi o burek bałlański to niestety nie zawiera on ani fety ani czosnku ani tym bardziej rzadnych ziół. Fety używaja Grecy. Tradycyjny bałkański burek jest tylko z mięsem. Natomiast wszystkie inne farsze nazywane sa “ pitom”. Jeśli chodzi o burek z miesem to składnikami sa: 1kg miesa wołowego mielonego, 1 cebula, 2-3 ziemniaki, sól i pieprz. Pita ze szpinakiem: 500-600g szpinaku, 250g młodego białego sera, 350-400g twarogu, 2jajka i 5 lyzek jogurtu lub śmietany, sól. Pita z ziemniakami: 1,5 kg ziemniakow, 1 wieksza cebula, sól i większa ilość czarnego pieprzu. Pita z serem: 450g twarogu, 250g młodego białego sera typu “ Krówka”, 200 ml meka, sól.
Dziękuję za informację – te przepisy do farszy się przydadzą. A co do nazewnictwa, to wszędzie gdzie byłam w Chorwacji, to w piekarniach były burki z różnymi nadzieniami. Nigdzie nie widziałam nazwy pita z nadzieniem.
Wow! Przepyszny burek! Wlasnie skończyliśmy sie nim zajadac, choc ciezko bylo przestac, ale brzuchy juz pelne faktycznie jakbysmy sie przeniesli do Chorwacji, dzieki za przepis!
Bardzo się cieszę, że burek zasmakował :)
Mama mojego chłopaka robi go trochę inaczej,ale założę się, że ten z Twojego przepisu też jest niczego sobie. Wersja z serem po prostu wymiata. Jak przyjeżdżam do Chorwacji, to wszyscy wiedzą, że nie żadne steki czy pizze, tylko najzwyklejszy burek, ktory jest przepyszny i dziecinnie prosty w przygotowaniu.
Najbardziej uwielbiam właśnie burka z serem – przeeepyszny :)
[…] zrobiliście burki z mojego przepisu, to z tego ciasta (domowa wersja ciasta filo) możecie zrobić pyszne paszteciki z […]
ooo pozytywnie jestem zaskoczona z początku myślałam że jest to ciasto na słodko sugerując się tym pierwszym zdjęciem .Mam pytanie 45 minut to cały czas z wypiekiem czy zajmuje to więcej czasu? Może to nie wyjść osobie bez zdolności do gotowania ?
CAłość jest stosunkowo prosta ale dość pracochłonna. 30 minut to sam czas pieczenia – przygotowanie oceniam na ~45 minut.
Po powrocie z pracy zrobiłam burka i jak dla mnie świetne połączenie fety i czosnku genialne .Trochę mi się spaliło z wierzchu ale następnym razem będę wiedziała co mam robić
Dzięki :)
świetnie! Cieszę się, że Ci smakowało :)
Mozna go mrozic?
Nie próbowałam, ale myślę, że można :)
Przepis na burek bardzo dobry i łatwy. Przypomniałam sobie wczasy w Chorwacji. Piekłam ten ze serem i wystarczyła mi jedna kostka masła. Mój wspaniały mąż idealnie naciągał płaty ciasta – następny będzie z mięsem.
Właśnie też się ponownie przymierzam, aby go zrobić :)
No proszę, zabrać bazylię z mięsa i taki sam przepis jak od znajomego z Serbii :D
:D
[…] Przepis na burek znaleźliśmy trochę później i możecie go zobaczyć tutaj […]
Zaczytałam się ;D Fajnie wszystko dokładnie opisane z pewnością w najbliższym czasie wypróbuje.Wygląda obłędnie… Gratulacje dla męża
Mam zamiar zrobić wreszcie burka, bo chodzi za mną od, nie żartuję,…27 lat! ;) Trzymajcie kciuki!