Burek przepis idealny :)

Zaktualizowany: 2023 30 maja
burek

Przepis na burka, czyli przysmak bałkański

Odkryj tajemnicę smaku kuchni bałkańskiej dzięki przepisowi na burka. Burek to wyjątkowy wypiek przygotowywany na cieście w typie filo, które wypełnione jest różnymi farszami. Zobacz jak zrobić burka z mięsem, albo z nadzieniem twarogowym. A może wolisz go z dodatkiem szpinaku? Wypróbuj wszystkie kombinacje i daj znać w komentarzu, który smakował najbardziej!

burek przepis na przymak z chorwacji

Burek przepis krok po kroku

Jeśli masz ochotę zrobić samodzielnie w domu burka jak na wakacjach w Chorwacji, czy w krajach bałkańskich, to koniecznie zobacz ten przepis!

burek

Burek przepis idealny

Wypieki Beaty
Przepis na rewelacyjny burek, czyli przekąskę z ciasta filo z nadzieniem.
4.43 z 33 ocen
Czas przygotowania 2 hours
Czas wykonania 30 minut
30 minut
Czas całkowity 3 hours
Porcje 8
Składniki

składniki na farsz serowy do burka

  • 400 g twarogu (półtłustego)
  • 200 g fety
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz ( do smaku)
  • 1 łyżka jogurtu (( aby wygodnie połączyć składniki))

składniki na farsz szpinakowy do burka

  • 100 g szpinaku (użyłam mrożony)
  • 200 g fety
  • 200 g twarogu ( półtłustego)
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

składniki na farsz mięsny do burka

  • 400 g mięsa wieprzowego (mielonego )
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, papryka, bazylia, oregano (do smaku)

składniki na ciasto filo do burka

  • 500 g maki pszennej typ 500 ((to wg mnie dość ważne a nigdzie nikt o tym nie pisze – użycie mąki 650 dla pierwszego burka nie wyszło na dobre. Drugie ciasto było zdecydowanie bardziej elastyczne i posłuszne przy dalszej obróbce})
  • 250 ml wody (ciepłej )
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko (rozmiar L)
  • 0k 300 g masła
Instrukcja
 

Jak zrobić farsz serowy do burka

  • Twaróg wraz z fetą utłucz tłuczkiem do ziemniaków.
    400 g twarogu, 200 g fety
  • Dodaj dwa wyciśnięte ząbki czosnku, łyżkę jogurtu i wymieszaj. Przypraw solą i pieprzem do smaku.
    2 ząbki czosnku, 1 łyżka jogurtu, sól i pieprz

Jak zrobić farsz szpinakowy do burka

  • Fetę z twarogiem połącz tłuczkiem do ziemniaków.
    200 g fety, 200 g twarogu
  • Szpinak podsmaż w garnku wraz z wyciśniętym czosnkiem .
    100 g szpinaku, 3 ząbki czosnku
  • Dodaj sery i mieszaj doprawiając solą i pieprzem do smaku
    sól i pieprz

Jak zrobić farsz mięsny do burka

  • Cebulę kroimy w kostkę i smażymy do złotego koloru.
    1 cebula
  • Dodajemy mięso, wyciśnięty czosnek i przyprawy.
    400 g mięsa wieprzowego, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz

Jak zrobić domowe ciasto filo do burka

  • Mąkę wysypujemy na stolnicę robiąc w niej dołek do którego wbijamy jajko, wsypujemy łyżeczkę soli i dolewamy wodę.
    500 g maki pszennej typ 500, 1 jajko, 250 ml wody
  • Mieszamy wszystko razem do uzyskania jednolitej, trochę klejącej masy. Nie podsypujcie za dużo mąki bo ciasto będzie twarde i mało elastyczne. Oczywiście można wszystko przygotować w mikserze co nam zaoszczędzi sporo czasu :)
  • Tak przygotowane ciasto dzielimy na kulki po ok 50-60 gram.
  • Pozostawiamy je pod przykryciem aby nie wyschły na 15-20 minut aby ciasto odpoczęło. W oryginalnych przepisach powinniśmy zapewnić ciastu ok 2 godziny przerwy w chłodnym miejscu (14-16 stopni). Ja ponieważ nie mam miejsca gdzie mógłbym dać ciastu spokojnie dojrzeć – ten krok ominąłem co wg mnie nie przeszkodziło w dalszym procesie.
  • W czasie oczekiwania na ciasto należy w rondelku rozpuścić masło – będzie nam potrzebne do smarowania placków.
    0k 300 g masła

Jak zrobić burka krok po kroku

  • Każdą kulkę należy rozwałkować na bardzo cienkie placki – im cieńsze tym lepsze. Ponieważ ciasto będzie się kleić należy stolnicę podsypywać mąką ziemniaczaną!(Ciasto nie wchłania mąki ziemniaczanej tak jak zwykłej dzięki czemu jest delikatniejsze i prościej je rozwałkować na bardzo cienkie placki!)
  • Placki powinny być bardzo cienkie – im cieńsze tym lepsze. Na zdjęciach możecie zauważyć, że ciasto jest prześwitujące. Jeżeli nie dajecie rady już wałkować można delikatnie rozciągać ciasto w rękach uważając, aby nie popękało za mocno (drobnymi pęknięciami się nie przejmujcie – taka natura tego ciasta :)
  • Duży talerz podsypcie mąką, ułóżcie na nim pierwszy placek i posmarujcie dokładnie masłem. To właśnie ono ma odseparować poszczególne warstwy od siebie zapobiegając sklejeniu.
  • Po rozwałkowaniu następny placek połóżcie na poprzednim. Nie należy przyciskać połączonych placków (!), ale układać je luźno najlepiej zapewniając powietrze pomiędzy warstwami.
  • W ten sposób należy przygotować ok 6-7 placków – to one stworzą nam dół burka. Ostatni placek nie smarujemy już masłem.
  • Całość zdejmujemy z talerza i rozciągamy do rozmiaru naszej blachy (można piec w tortownicy albo w dużej patelni żeliwnej bądź ceramicznej – ja piekłem w 32 cm patelni). Rozciągania nie musicie się obawiać bo ciasto ma już odpowiednią ilość warstw aby rozciągnięcie było możliwe. Nie należy wałkować ciasta bo połączymy wszystko w całość i nasza praca pójdzie na marne.
  • Blachę smarujemy masłem i wkładamy na nie gotowy spód burka. ciasto należy rozciągnąć na tyle aby utworzyć boki.
  • Wykładamy połowę farszu i przygotowujemy następną warstwę ciasta tym razem z ok 4 placków. Powtarzamy układanie placka do formy oraz nakładamy drugą warstwę farszu.
  • Pozostałe kulki (ok 5-6) przygotowujemy dokładnie w ten sam sposób i układamy je na górę łącząc krawędzie z pozostałymi plackami.
  • Górną warstwę smarujemy pozostałym masłem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni (góra/dół) na 30 minut.
  • Burek najlepiej smakuje na ciepło. Nie przeszkadza mu podgrzewanie w mikrofalówce więc na drugi dzień również jest bardzo dobry :)
Prywatne
Słowa kluczowe ciasto filo, mięso, szpinak, twaróg
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Domowy burek – uwagi

Poszukiwanie przepisu na domowy wyrób burka miał do tej pory taki sam skutek jak poszukiwanie świętego Grala :(

Aż tu zupełnie niespodziewanie mąż natrafił na trop ciekawego przepisu, zmiksował go z jeszcze innym, dołożył trochę swoich przemyśleń i oto on – burek w całej swej okazałości :)

Nasz burek wyszedł pyszny i bardzo sycący :)

O szczegółach, to się już pod spodem mąż wypowie, bo siedziałam w czasie aktu tworzenia w pracy zupełnie nieświadoma, jakie się cuda w domu dzieją :)

Jak zrobić burka – wskazówki

Powyżej w przepisie macie wszystko dokładnie opisane, ale w skrócie. Najpierw robimy ciasto podobne do naszego ciasta na pierogi.

Ciasto dzielimy na porcje i bardzo cieniutko wałkujemy – aż do przezroczystości!

Warstwy ciasta solidnie smarujemy rozpuszczonym masłem i przekładamy farszem.

Będąc w Chorwacji jedliśmy burek z różnym nadzieniem – najczęściej było to nadzienie twarogowe (na słono) albo mięsne. Jadaliśmy też takie z cebulką i szpinakiem 😀

Burek, jeżeli ktoś nie wie, to przysmak bałkański. Można go kupić w każdej tamtejszej piekarni a dominuje wersja „sa syrom” lub z mięsem.

Nasz pierwszy zrobiliśmy w wersji z twarogiem. Drugi raz był już w wersji mieszanej – zrobiliśmy kilka wersji (ser, ser ze szpinakiem, mięso).

Każdy farsz przypada na jednego dużego burka – jeżeli chcecie robić mieszane to należy zmniejszyć proporcje.

Polecam wam także paszteciki z ciasta filo :D

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.43 z 33 ocen
Postaw mi kawę

burek z serem lub miesem
burek ciasto filo
burek

Polecane przepisy kuchni bałkańskiej

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy z kuchni bałkańskiej. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:

Opublikowano: 2013 8 maja

Podziel się przepisem

25 komentarzy

  1. da5c48dd2ef6b6396b5f895e9bea3199?s=54&d=mm&r=g
    Maurycy 2023 5 lutego w 23:41- Odpowiedz

    Prawdziwy BUREK to metrowy wąż z farszem zwinięty w kształt ślimaka, i tak upieczony. Wszystkie inne formy w kształcie placków przekładańców itp. to są PITY.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2023 6 lutego w 07:58- Odpowiedz

      Chyba musisz pojechać do Chorwacji ich o tym powiadomić, bo nie wiedzą.

  2. c4f237e82cf53672702cf7771c986581?s=54&d=mm&r=g
    Nina 2021 17 sierpnia w 21:06- Odpowiedz

    1 gwiazdka
    To nie jest prawidłowy przepis na ciasto na byrek . 500 g mąki do ciasta filo – nie tortowa ! Pol łyżeczki soli i zimna woda . Tyle żeby zagnieść ciasto . Potem w folie i do lodówki na 30 min . Po wyjęciu ciasto musi być elastyczne . Dzielimy ciasto na kuleczki wielkości orzecha włoskiego . Każdą kuleczkę wałkujemy do wielkości dłoni . Potem składamy 4 płaty razem i wałkujemy w jeden duży . I to jest jedna warstwa . Jeśli robimy prawdziwy byrek to potrzebna będzie tzw po albańsku pecka albo peca . Czyli długi tak z 60 cm ale cienki wałek . Tych warstw możemy zrobić ile chcemy . Ja zwykle robię 5 . Teraz farsz . Można robić ze swiezymi pomidorami , można z kozim serem i szpinakiem – szpinak blanszujemy , można z mięsem mielonym . Wszystkie są smaczne . Absolutnie nie smarujemy masłem !!!! Tylko dobrą oliwą z oliwek !!!

  3. dcbd708aa00d365f171b5c346b767f29?s=54&d=mm&r=g
    Monika 2021 16 lipca w 17:51- Odpowiedz

    1 gwiazdka
    Przepis fatalny, przepraszam ale fatalny. Temperatura pieczenia za duza, wszystko zaczęło się palić po 10 min, poszukałam na innych stronach jak robią baklave (też filo) i było 140 stopni.. A masło? Dlaczego w przepisie jasno nie pisze ze klarowane? Tak tluste, ze wszystkim nam niedobrze. Tyle czasu i usłyszałam od męża ze trzeba wyrzucić, chyba pierwszy raz w życiu.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 16 lipca w 18:02- Odpowiedz

      Używam zwykłego masła, a nie klarowanego. Co do temperatury, to zawsze robię go w takiej właśnie i jest ok. Ale jak wiadomo piekarniki pieką różnie. I jeszcze nigdy nie wyrzuciłam burka. On ma być tłusty, taka jego uroda.

  4. faec4c7b9b3787f8c9f53d8f65a6b5da?s=54&d=mm&r=g
    Agnieszka 2021 4 lutego w 18:29- Odpowiedz

    Jeśli chodzi o burek bałlański to niestety nie zawiera on ani fety ani czosnku ani tym bardziej rzadnych ziół. Fety używaja Grecy. Tradycyjny bałkański burek jest tylko z mięsem. Natomiast wszystkie inne farsze nazywane sa “ pitom”. Jeśli chodzi o burek z miesem to składnikami sa: 1kg miesa wołowego mielonego, 1 cebula, 2-3 ziemniaki, sól i pieprz. Pita ze szpinakiem: 500-600g szpinaku, 250g młodego białego sera, 350-400g twarogu, 2jajka i 5 lyzek jogurtu lub śmietany, sól. Pita z ziemniakami: 1,5 kg ziemniakow, 1 wieksza cebula, sól i większa ilość czarnego pieprzu. Pita z serem: 450g twarogu, 250g młodego białego sera typu “ Krówka”, 200 ml meka, sól.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 4 lutego w 18:39- Odpowiedz

      Dziękuję za informację – te przepisy do farszy się przydadzą. A co do nazewnictwa, to wszędzie gdzie byłam w Chorwacji, to w piekarniach były burki z różnymi nadzieniami. Nigdzie nie widziałam nazwy pita z nadzieniem.

  5. e20734adfb0e2800b0d900f65e6ba819?s=54&d=mm&r=g
    Kamila 2020 27 czerwca w 21:39- Odpowiedz

    Wow! Przepyszny burek! Wlasnie skończyliśmy sie nim zajadac, choc ciezko bylo przestac, ale brzuchy juz pelne faktycznie jakbysmy sie przeniesli do Chorwacji, dzieki za przepis!

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 29 czerwca w 09:34- Odpowiedz

      Bardzo się cieszę, że burek zasmakował :)

  6. 5f6e90bf6d6cd5b3f38a42fedf48641d?s=54&d=mm&r=g
    Kasia 2018 5 maja w 13:58- Odpowiedz

    Mama mojego chłopaka robi go trochę inaczej,ale założę się, że ten z Twojego przepisu też jest niczego sobie. Wersja z serem po prostu wymiata. Jak przyjeżdżam do Chorwacji, to wszyscy wiedzą, że nie żadne steki czy pizze, tylko najzwyklejszy burek, ktory jest przepyszny i dziecinnie prosty w przygotowaniu.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 7 maja w 08:42- Odpowiedz

      Najbardziej uwielbiam właśnie burka z serem – przeeepyszny :)

  7. Paszteciki z ciasta filo - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia 2015 14 października w 06:58- Odpowiedz

    […] zrobiliście burki z mojego przepisu, to z tego ciasta (domowa wersja ciasta filo) możecie zrobić pyszne paszteciki z […]

  8. 65e5c91bfe7d018bc8800d9f09a50884?s=54&d=mm&r=g
    SprawdzamTO 2014 26 sierpnia w 10:48- Odpowiedz

    ooo pozytywnie jestem zaskoczona z początku myślałam że jest to ciasto na słodko sugerując się tym pierwszym zdjęciem .Mam pytanie 45 minut to cały czas z wypiekiem czy zajmuje to więcej czasu? Może to nie wyjść osobie bez zdolności do gotowania ?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2014 26 sierpnia w 21:46- Odpowiedz

      CAłość jest stosunkowo prosta ale dość pracochłonna. 30 minut to sam czas pieczenia – przygotowanie oceniam na ~45 minut.

      • 65e5c91bfe7d018bc8800d9f09a50884?s=54&d=mm&r=g
        SprawdzamTO 2014 27 sierpnia w 14:49- Odpowiedz

        Po powrocie z pracy zrobiłam burka i jak dla mnie świetne połączenie fety i czosnku genialne .Trochę mi się spaliło z wierzchu ale następnym razem będę wiedziała co mam robić

        Dzięki :)

        • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
          Beata 2014 27 sierpnia w 18:27- Odpowiedz

          świetnie! Cieszę się, że Ci smakowało :)

  9. 4457d79dd0874a8e58d0ec52846d7608?s=54&d=mm&r=g
    karolina 2014 5 czerwca w 12:19- Odpowiedz

    Mozna go mrozic?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2014 5 czerwca w 14:58- Odpowiedz

      Nie próbowałam, ale myślę, że można :)

  10. b8a6e591a973ab8f869f77ce373d3cc5?s=54&d=mm&r=g
    Agnieszka 2013 29 grudnia w 21:11- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Przepis na burek bardzo dobry i łatwy. Przypomniałam sobie wczasy w Chorwacji. Piekłam ten ze serem i wystarczyła mi jedna kostka masła. Mój wspaniały mąż idealnie naciągał płaty ciasta – następny będzie z mięsem.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2013 29 grudnia w 21:25- Odpowiedz

      Właśnie też się ponownie przymierzam, aby go zrobić :)

  11. ff1b1f22c6e12916048d9d0e1f0abf7e?s=54&d=mm&r=g
    Śliski 2013 4 sierpnia w 23:08- Odpowiedz

    No proszę, zabrać bazylię z mięsa i taki sam przepis jak od znajomego z Serbii :D

  12. Tarta z białym serem i szpinakiem - Wypieki Beaty 2013 18 czerwca w 22:17- Odpowiedz

    […] Przepis na burek znaleźliśmy trochę później i możecie go zobaczyć tutaj […]

  13. 675a0caf7f6c24bc8addb3ec5a92fc36?s=54&d=mm&r=g
    agap2409 2013 8 maja w 10:40- Odpowiedz

    Zaczytałam się ;D Fajnie wszystko dokładnie opisane z pewnością w najbliższym czasie wypróbuje.Wygląda obłędnie… Gratulacje dla męża

  14. ?s=54&d=mm&r=g
    Agnys Skalska 2016 4 lipca w 08:35- Odpowiedz

    Mam zamiar zrobić wreszcie burka, bo chodzi za mną od, nie żartuję,…27 lat! ;) Trzymajcie kciuki!

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy