Przepis na cebularze

Zaktualizowany: 2024 14 lutego
cebularze

Przepis na drożdżowe bułeczki z cebulą i makiem

Przepis na cebularze z cebulą i ziarnami maku to klasyka polskiej kuchni, która zachwyca prostotą i wyrazistym smakiem. Te bułki wypełnione soczystą cebulą i delikatnie chrupiącymi ziarnami maku, są idealną przekąską w ciągu dnia. Ich przygotowanie w domu nie jest trudne, a zapewnia największą świeżość i najlepszy smak. Spróbuj tego przepisu, aby zasmakować w tradycyjnym polskim smaku!

bułki drożdżowe cebularze

Cebularze przepis krok po kroku

Jeśli lubisz domowe pieczywo i wyraziste w smaku przekąski, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

cebularze

Cebularze przepis krok po kroku

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne bułki drożdżowe z farszem ze smażonej cebuli i maku.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 2 hours
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 2 hours 20 minut
Porcje 8
Składniki

składniki na drożdżowe ciasto do cebularzy

składniki na farsz do cebularzy

  • 3 – 4 cebule (duże )
  • 2 łyżki maku
  • sól i pieprz (do smaku)
  • ser (ewentualnie do posypania po wierzchu)
Instrukcja
 

Jak zrobić drożdżowe ciasto do cebularzy

  • Z drożdży, cukru i mleka zrób rozczyn – wszystko razem wymieszaj, aż drożdże się rozpuszczą, a następnie miseczkę przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20-30 minut.
    15 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 100 ml mleka
  • W dużej misce umieść pozostałe składniki ciasta, dodaj rozczyn drożdżowy i zagnieć ciasto.
    250 g mąki pszennej, 1 jajko, 50 g masła, 0,5 łyżeczki soli
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – na około godzinę.
  • Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmij je na blat i ponownie zagnieć.
  • Podziel na 8 części.
  • Każdą utocz w kulkę, a następnie lekko rozwałkuj.
  • Ułóż na wyłożonej papierem blaszce – zachowaj odstępy – i pozostaw do lekkiego wyrośnięcia – około 20 minut.
  • Po wyrośnięciu w środku każdego placka zrób lekkie wgłębienie dnem szklanki.

Jak zrobić farsz do cebularzy

  • Cebule obierz i pokrój w piórka lub w paski.
    3 – 4 cebule
  • Podsmaż ją na patelni, aż zrobi się szklista – ale jej nie przypal.
  • Dodaj mak i dopraw do smaku solą i pieprzem.
    2 łyżki maku, sól i pieprz
  • Nałóż farsz w zagłębienie na bułeczkach – możesz też posypać je po wierzchu startym serem.
  • Piecz cebularze w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (w trybie góra/dół) przez około 20-25 minut.
Prywatne
Słowa kluczowe bułki z cebulą
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
bułeczki z cebulą i makiem

Domowy cebularz z makiem – uwagi

Chciałam Wam dziś zaproponować domowe cebularze. Te bułki z podsmażoną cebulą i makiem to niezła gratka dla wszystkich wielbicieli cebuli. Ja je lubię zjeść od czasu do czasu, ale wcale nie łatwo trafić na te bardzo smaczne. Jakoś mam pecha i zwykle trafiam, na takie mocno przesolone. Dlatego w końcu zrobiłam je sobie sama. Jeśli ktoś z Was również lubi te bułki, to zapraszam.

bułki z cebulą i makiem

Jak zrobić cebularze – wskazówki

Najpierw przygotuj ciasto drożdżowe, bo ono będzie potrzebować trochę czasu do wyrośnięcia. W czasie, gdy ciasto będzie sobie w cieple rosło przygotuj farsz z cebuli. Cebulę obierz i pokrój, podsmaż na patelni aż będzie ładnie szklista, ale tylko delikatnie przyrumieniona. Tak przygotowaną cebulkę nałóż na bułeczki drożdżowe i na koniec posyp po wierzchu makiem. Jeśli lubisz, to możesz bułki posypać dodatkowo odrobiną tartego sera. Bułki możesz jeść jeszcze na ciepło – będą smakowały rewelacyjnie.

Z podanej porcji otrzymasz aż 8 bułeczek!

Zapraszam cię również do wypróbowania innych moich przepisów na bułki oraz na ciasta drożdżowe.

cebularze

A tu moje pierwsze zdjęcia bułek z cebulą z 2014 roku :)

cebularze1
cebularze2
cebularze3

Polecane przepisy na przekąski na słono

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na smakowite przekąski idealne do przegryzienia w ciągu dnia, albo nawet jako przekąski na imprezy. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy, a więcej na blogu.

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2014 8 marca