Chai tea – mrożona i ciepła
Przepis na masala tea – w wersji mrożonej i na ciepło
Zapraszam dziś na Chai tea, czyli bardzo aromatyczną herbatę, która doskonale orzeźwiaj w gorące letnie dni, ale również wspaniale rozgrzewa zimą. Przygotujcie ją albo na zimno, albo na ciepło, aby cieszyć się jej niezwykłym smakiem przez cały rok!
Spis treści
Chai tea przepis krok po kroku
Już dziś przygotujcie sobie Chai tea i popijajcie ją na zimno w upalne letnie dni, albo na gorąco w zimowe wieczory.
Chai tea przepis
Składniki
składniki na chai tea
- 12 ziaren kardamonu ((tych jakby saszetek))
- 8 kulek czarnego pieprzu
- 8 goździków (całych )
- ok 19 cm imbiru ( świeżego – pokrojonego w plasterki)
- 4 laski cynamonu
- 2 gwiazdki anyżu
- 1 laska wanilii
- 1 szczypta gałki muszkatołowej (mielonej )
- 2 łyżki cukru (trzcinowego (lub do smaku))
- 1 litr wody
- 4 torebki czarnej herbaty
Instrukcja
Jak zrobić chai tea
- Wodę zagotuj z wszystkimi przyprawami – bez herbaty.12 ziaren kardamonu, 8 kulek czarnego pieprzu, 8 goździków, ok 19 cm imbiru, 4 laski cynamonu, 2 gwiazdki anyżu, 1 laska wanilii, 1 szczypta gałki muszkatołowej, 1 litr wody, 2 łyżki cukru
- Po zagotowaniu gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut.
- Po tym czasie dodaj herbatę i gotuj przez kolejne 5 minut.4 torebki czarnej herbaty
- Odstaw całość do przestudzenia, a następnie przelej przez sito, aby pozbyć się przypraw.
- Podawaj na ciepło lub na zimno – mniej więcej 1:1 z mlekiem :)
Prywatne
Składniki Odżywcze
Indyjska herbata mrożona – masala chai – uwagi
Chai tea, to bardzo aromatyczna, pełna przypraw herbata.
Można ją pić na gorąco – wtedy rozgrzewa jak nic, albo w wersji mrożonej – z zimnym mlekiem i lodem :)
Ja ze względu na porę roku piję ją teraz na zimno, ale jak przyjdą chłody to możecie się rozgrzać pyszną chai tea latte z gorącym mlekiem – mleko wtedy dodatkowo spieńcie spieniaczem do mleka, aby uzyskać pyszną mleczną piankę :)
Ja w domu przygotowałam większą ilość chai tea i trzymam ją w lodówce. Kiedy tylko najdzie mnie ochota na coś orzeźwiającego mogę nalać jej sobie trochę do szklanki, dodać lód i zimne mleko i gotowe :D
Jeśli lubicie takie intensywne (a nawet lekko pikantne od dodatku imbiru) smaki, to koniecznie wypróbujcie chai tea.
Ja na pewno przygotuję nową porcję zimą – musi smakować rewelacyjnie, gdy za oknem pada śnieg :D
Wtedy zakupię całe goździki, bo teraz nie miałam i użyłam mielone – przez to moja chai tea wygląda trochę mętnie ;)
A na upały polecam też pyszne frappuccino :)
Przepis znalazłam tutaj.
Polecane przepisy na mrożone napoje
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na mrożone napoje idealne na upalne dni. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
2 komentarze
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Anyż i gałka to nie nasze smaki :)
A ja właśnie lubię odrobinę anyżku :) jak byłam mała, to jadłam te czarne anyżkowe słodycze :D