Ciasto chałwowiec

Zaktualizowany: 2024 10 kwietnia
chałwowiec

Przepis na ciasto chałwowe bez pieczenia

Dzisiaj polecam się wam ciasto chałwowiec. To bardzo proste i jednocześnie przepyszne ciasto na zimno. Z lekkim kremem z dodatkiem chałwy i biszkoptami nasączonymi kawą. To idealne ciasto na imprezę, ale również na weekend do kawy. Polecam!

ciasto chałwowe

Chałwowiec, czyli ciasto chałwowe przepis krok po kroku

Jeśli lubisz chałwę i ciasta bez pieczenia, to koniecznie wypróbuj to połączenie! Zachwycisz wszystkich tym ciastem.

chałwowiec

Chałwowiec przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne ciasto chałwowe bez pieczenia na herbatnikach i z kremem chałwowym.
4.76 z 41 ocen
Czas przygotowania 30 minut
6 hours
Czas całkowity 6 hours 30 minut
Porcje 24
Składniki

składniki na nasączenie do ciasta

składniki na krem chałwowy do ciasta

dodatkowe składniki do ciasta z chałwą

  • 30 sztuk herbatników (mniej więcej)
  • 1 opakowanie biszkoptów (podłużnych)
Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto z chałwą bez pieczenia

  • Przygotuj poncz z kawy i odstaw do przestudzenia.
    250 ml kawy, 2 łyżeczki cukru, 50 ml amaretto
  • Chałwę pokrusz, dodaj cukier puder oraz serek mascarpone – zmiksuj blenderem na gładką masę – schowaj do lodówki do schłodzenia.
    300 g chałwy waniliowej, 3 łyżki cukru pudru, 500 g serka mascarpone
  • Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj na sztywno, dodaj do masy chałwowej i wymieszaj (odłóż 2-3 czubate łyżki kremu).
    400 ml śmietany kremówki
  • Dno foremki o wielkości około 24/24 cm wyłóż herbatnikami.
    30 sztuk herbatników
  • Na herbatniki wyłóż połowę kremu.
  • Biszkopty zanurzaj w kawie, a następnie układaj na kremie, po ułożeniu warstw biszkoptów wyłóż resztę kremu.
    1 opakowanie biszkoptów
  • Na wierzchu ułóż drugą warstwę herbatników i posmaruj je odłożonym wcześniej kremem.
  • Ciasto schłodź w lodówce.
  • Przed podaniem oprósz dodatkowo kawą rozpuszczalną.
Notatki
Jeśli chcesz dodać do kremu żelatynę to zalej dwie lekko czubate łyżeczki żelatyny zimną wodą – tylko tyle aby zakryła żelatynę – i odstaw ją na kilka minut do napęcznienia.
Podgrzej krótko żelatynę w mikrofalówce (około 10 sekund) lub w kąpieli wodnej – nie grzej jej za długo, bo przegrzana żelatyna traci swoje właściwości!
Do płynnej żelatyny dodaj czubatą łyżkę kremu i dokładnie wymieszaj. Dopiero teraz dodaj żelatynę do reszty kremu i zmiksuj na wysokich obrotach.
Prywatne
Słowa kluczowe ciasto bez pieczenia z kawą, ciasto z chałwą
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
chałwowiec

Ciasto z chałwą bez pieczenia – uwagi

Chałwowiec, czyli ciasto chałwowe bez pieczenia.

Na herbatnikach, z biszkoptami nasączonymi kawą i pysznym kremem na bazie serka mascarpone.

Ja się nie mogłam mu oprzeć – ale to w końcu chałwa – chałwie nigdy nie mówię „nie” :)

Do tego połączenie chałwowego kremu z kawą jest jak dla mnie obłędne – mój mąż to się nawet pytał, czy to tiramisu.

Jednym słowem – jeśli jesteście wielbicielami tiramisu, to to ciasto będzie Wam również bardzo smakować :)

To ciasto chałwowe nie tylko wyśmienicie smakuje, ale również wygląda rewelacyjnie, więc będzie ozdobą każdego stołu.

A że wychodzi go sporo (przygotowałam je w foremce 24/24 cm), to starczy dla wielu osób.

Dobrze go przechowywać w lodówce, bo po dłuższym staniu w temperaturze pokojowej może się lekko rozpływać. Nie wpływa to na jego walory smakowe, ale trudniej go nałożyć ;)

Jeśli z góry wiecie, że ciasto będzie musiało stać długo w cieple, to możecie dodać do kremu 2 łyżeczki żelatyny, aby krem był bardziej stabilny.

Jeśli lubicie chałwowe smaki, to spróbujcie również sernik chałwowy – przepyszny!

ciasto na herbatnikach bez pieczenia
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.76 z 41 ocen
Postaw mi kawę
ciasto z chałwą
chałwowiec bez pieczenia
ciasto chałwowiec
chalwowiec-9

Polecane przepisy na ciasta bez pieczenia

Koniecznie zobacz również inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2016 30 grudnia

Podziel się przepisem

23 komentarze

  1. 2c0d09d4f8746d76a3c5708e2683a34b?s=54&d=mm&r=g
    Patrycja 2024 8 marca w 09:50- Odpowiedz

    Masa wyszła mi dosyć rzadka. Jak ją wyglądałam to była płynna.
    Boje się że się nie zasiądzie

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2024 8 marca w 15:15- Odpowiedz

      Jeśli masa wyszła rzadka, to albo za słabo była ubita kremówka, albo krem się mógł zwarzyć

  2. c69b8b679ef32fccf9504f4761b744df?s=54&d=mm&r=g
    Aga 2022 14 grudnia w 11:48- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Witam ciasto jest super robiłam już kilkakrotnie ale czy można czymś zastąpić kawę i amaeretto? Tym razem muszę mieć wersję dla dzieci

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 14 grudnia w 12:03- Odpowiedz

      Możesz zamiast kawy użyć kakao, a zamiast amaretto użyj więcej wody. Możesz też dodać trochę aromatu migdałowego

      • c69b8b679ef32fccf9504f4761b744df?s=54&d=mm&r=g
        Agnieszka 2022 16 grudnia w 13:10- Odpowiedz

        Dziękuję z całego serca ;)

        • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
          Beata 2022 16 grudnia w 18:27- Odpowiedz

          Nie ma za co :)

  3. 9c94dc768d04dfad2f51bc1ea759458b?s=54&d=mm&r=g
    Julia 2022 19 kwietnia w 15:54- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    super ciasto , super smak. nie lubię piec i uwielbiam ciasta na ciasteczkach czy biszkoptach. Smak chałwy delikatny i wszyscy się zajadali. przepis poszedł dalej :)

  4. be9a6149f996251dace83f8f1573520d?s=54&d=mm&r=g
    Karolina 2021 23 kwietnia w 21:39- Odpowiedz

    Można do kremu dodać żelatynę? Jeśli tak to ile?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 23 kwietnia w 22:17- Odpowiedz

      2-3 łyżeczki wystarczą

  5. 37ac29e349d14d1e261f8d67cc004d2a?s=54&d=mm&r=g
    Katarzyna 2020 12 kwietnia w 12:07- Odpowiedz

    Udało się, krem chałwowy wstawiłam na 3 h do lodówki, a następnie połączyłem z bitą śmietaną krótko mieszając mikserem na najniższych obrotach. Użyłam tez droższego serka mascarpone – Epiu.

  6. 37ac29e349d14d1e261f8d67cc004d2a?s=54&d=mm&r=g
    Katarzyna 2020 10 kwietnia w 19:22- Odpowiedz

    Marzyłam o tym cieście, ale niestety mi się zważyło :(

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 10 kwietnia w 20:44- Odpowiedz

      Włóż krem do lodówki i schłódź. Spróbuj ponownie zmiskować jak będzie zimny

  7. fe836ae5c6b5815d37b1f1da7392379e?s=54&d=mm&r=g
    Angelika 2019 28 grudnia w 10:03- Odpowiedz

    Postanowiłam wypróbować coś nowego na Święta i to był strzał w 10 w rodzinie miłośników chałwy. Zrobiłam tylko małą modyfikację – zamiast kulek dałam na wierzch cząstki orzechów włoskich. Minus tylko jeden – nie wszyscy goście zdążyli spróbować, bo zniknął w ekspresowym tempie. Wszystkiego dobrego w Nowym Roku

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2019 28 grudnia w 11:05- Odpowiedz

      Bardzo się cieszę, że ciasto tak zasmakowało :) wszystkiego najlepszego i spełnienia marzeń w Nowym Roku :)

  8. 10cc6d30f6693e47f934a639fb919905?s=54&d=mm&r=g
    Iza 2018 13 grudnia w 21:52- Odpowiedz

    Co to za kulki na wierzchu ciasta?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 13 grudnia w 22:00- Odpowiedz

      kuleczki Gerard

  9. Przepis na rewelacyjne Ciasto 3-bit - Wypieki Beaty 2017 15 marca w 09:45- Odpowiedz

    […] również ciasto chałwowe – również przygotujecie je bez pieczenia […]

  10. Ciasto Kubanka - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia 2017 14 lutego w 20:43- Odpowiedz

    […] takie przekładane ciasta bez pieczenia, to koniecznie wypróbujcie też przepis na pysznego kawowego chałwowca – palce lizać […]

  11. cf37ea38dca79bea45f2039e6987936e?s=54&d=mm&r=g
    Gosia 2017 1 stycznia w 10:30- Odpowiedz

    Wygląda obłędnie! Nie ma mowy żeby takie ciasto komuś nie smakowało <3

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2017 1 stycznia w 11:00- Odpowiedz

      Też tak uważam – to niemożliwe, aby nie smakowało :D

  12. 06eb9fa7b4ea36c07527427fd0ff2f85?s=54&d=mm&r=g
    Angelika_Monika Candy Pandas 2016 31 grudnia w 18:05- Odpowiedz

    Mimo, że jest kawa to i tak byśmy chętnie zjadły, bo kochamy chałwę <3
    Wszystkiego dobrego, samych najsłodszych chwil w nowym roku :*

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2017 1 stycznia w 11:01- Odpowiedz

      Zawsze można zrezygnować z nasączania kawy i nasączyć herbatą :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy