Chleb bazyliowy

Zaktualizowany: 2023 8 sierpnia
przepis na chleb na drożdżach

Przepis na chleb z pesto z bazylii

Zapraszam dziś na pyszny domowy chleb bazyliowy. Ten chleb to puszysty chleb pszenny przygotowany na drożdżach, który zawinięty jest z aromatycznym domowym pesto z bazylii. Po upieczeniu chlebek jest niezwykle pyszny i idealnie nadaje się na kanapki. Spróbujcie koniecznie!

chleb bazyliowy

Chleb bazyliowy przepis krok po kroku

Jeśli lubicie domowe pieczywo i pieczecie w domu chleb, to koniecznie zróbcie taki bazyliowy chleb.

chleb z bazylią

Chleb bazyliowy przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny drożdżowy chleb z bazyliowym pesto.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 40 minut
1 hour 30 minut
Czas całkowity 2 hours 40 minut
Porcje 1 bochenek
Składniki

składniki na ciasto na chleb

składniki na pesto z bazylii

  • 1 doniczka bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 szklanki startego parmezanu (- fajnie się też sprawdzają nieaktywne płatki drożdżowe :))
  • 3-4 łyżki oliwy
  • sól i pieprz ( do smaku)

dodatkowe składniki do chleba

  • 3 łyżki parmezanu (do posypania po wierzchu)
Instrukcja
 

Jak zrobić pesto bazyliowe:

  • Zmiksuj lub utrzyj w moździerzu bazylię razem z czosnkiem, dodaj parmezan i po trochu oliwę.
    1 doniczka bazylii, 2 ząbki czosnku, 0,5 szklanki startego parmezanu, 3-4 łyżki oliwy
  • Dopraw do smaku solą i pieprzem.
    sól i pieprz

Jak zrobić ciasto na chleb

  • Rozpuść drożdże w ćwiartce szklanki wody, dodaj cukier i wymieszaj – odstaw na chwilę do "ruszenia".
    20 g świeżych drożdży, 60 ml ciepłej wody, 1 łyżeczka cukru
  • W dużej misce zmieszaj obydwie mąki i sól, dodaj rozczyn drożdżowy oraz szklankę ciepłej wody – wyrób ciasto.
    1,5 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej, 1 łyżeczka soli, 250 ml wody
  • Miskę z ciastem przykryj i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
  • Po tym czasie ciasto ponownie zagnieć, a następnie rozwałkuj na placek.
  • Wyłóż na ciasto pesto i je równomiernie rozsmaruj.
  • Ciasto zwiń wzdłuż dłuższego boku kilkakrotnie (podobnie jak roladę) – możesz też teraz rozciąć rulon wzdłuż na pół a następnie obydwie części zapleć wokół siebie.
  • Zwinięty chleb przełóż do foremki, albo połóż na blaszce, posyp parmezanem, przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny do wyrośnięcia.
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 40 minut.
  • Po upieczeniu chleb bazyliowy ostudź na kratce.
Prywatne
Słowa kluczowe chleb drożdżowy, chleb z pesto
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
bazyliowy chleb z pesto

Chleb z pesto z bazylii – uwagi

Na stronie Baked by Rachel wypatrzyłam ciekawy przepis na chleb bazyliowy.

Jest on o tyle wyjątkowy, że użyto tu mnóstwo domowego pesto z bazylii (a nie samych liści bazylii lub bazylii suszonej).

Możecie oczywiście uprościć sobie zadanie i użyć gotowe pesto bazyliowe, ale takie domowe jest o wiele lepsze.

Poza tym ten sam przepis na pesto możecie wykorzystać jako dodatek do makaronu – uwielbiam to połączenie. Makaron z pesto bazyliowym to u mnie zawsze świetny pomysł na szybki obiad. 

W oryginale chleb jest zaplatany razem z pesto, jednak ja z tego zrezygnowałam i tylko kilkakrotnie złożyłam rozwałkowany placek.

Bazyliowy chleb na drożdżach możecie upiec w długiej keksówce – nawet takiej 30 cm, ale ciasto jest na tyle ścisłe, że spokojnie może być pieczone bez foremki.

Nie muszę mówić, że dzięki pesto chleb pachnie nieziemsko i również tak smakuje – nawet mój syn się do niego „dorwał” i zjadał z samym masłem i pomidorem :)

Jeśli lubicie domowe pieczywo, to zobaczcie również inne moje przepisy na chleb.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

Polecane przepisy na chleb domowy

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne domowe chleby. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2014 18 sierpnia