Zaktualizowany: 2023 8 sierpniaOpublikowano: 2014 18 sierpnia
przepis na chleb na drożdżach

Przepis na chleb z pesto z bazylii

Zapraszam dziś na pyszny domowy chleb bazyliowy. Ten chleb to puszysty chleb pszenny przygotowany na drożdżach, który zawinięty jest z aromatycznym domowym pesto z bazylii. Po upieczeniu chlebek jest niezwykle pyszny i idealnie nadaje się na kanapki. Spróbujcie koniecznie!

chleb bazyliowy

Chleb bazyliowy przepis krok po kroku

Jeśli lubicie domowe pieczywo i pieczecie w domu chleb, to koniecznie zróbcie taki bazyliowy chleb.

chleb z bazylią

Chleb bazyliowy przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny drożdżowy chleb z bazyliowym pesto.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 40 minut
1 hour 30 minut
Czas całkowity 2 hours 40 minut
Porcje 1 bochenek
Składniki

składniki na ciasto na chleb

składniki na pesto z bazylii

  • 1 doniczka bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 szklanki startego parmezanu (- fajnie się też sprawdzają nieaktywne płatki drożdżowe :))
  • 3-4 łyżki oliwy
  • sól i pieprz ( do smaku)

dodatkowe składniki do chleba

  • 3 łyżki parmezanu (do posypania po wierzchu)
Instrukcja
 

Jak zrobić pesto bazyliowe:

  • Zmiksuj lub utrzyj w moździerzu bazylię razem z czosnkiem, dodaj parmezan i po trochu oliwę.
    1 doniczka bazylii, 2 ząbki czosnku, 0,5 szklanki startego parmezanu, 3-4 łyżki oliwy
  • Dopraw do smaku solą i pieprzem.
    sól i pieprz

Jak zrobić ciasto na chleb

  • Rozpuść drożdże w ćwiartce szklanki wody, dodaj cukier i wymieszaj – odstaw na chwilę do "ruszenia".
    20 g świeżych drożdży, 60 ml ciepłej wody, 1 łyżeczka cukru
  • W dużej misce zmieszaj obydwie mąki i sól, dodaj rozczyn drożdżowy oraz szklankę ciepłej wody – wyrób ciasto.
    1,5 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej, 1 łyżeczka soli, 250 ml wody
  • Miskę z ciastem przykryj i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
  • Po tym czasie ciasto ponownie zagnieć, a następnie rozwałkuj na placek.
  • Wyłóż na ciasto pesto i je równomiernie rozsmaruj.
  • Ciasto zwiń wzdłuż dłuższego boku kilkakrotnie (podobnie jak roladę) – możesz też teraz rozciąć rulon wzdłuż na pół a następnie obydwie części zapleć wokół siebie.
  • Zwinięty chleb przełóż do foremki, albo połóż na blaszce, posyp parmezanem, przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny do wyrośnięcia.
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 40 minut.
  • Po upieczeniu chleb bazyliowy ostudź na kratce.
Prywatne
Słowa kluczowe chleb drożdżowy, chleb z pesto
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
bazyliowy chleb z pesto

Chleb z pesto z bazylii – uwagi

Na stronie Baked by Rachel wypatrzyłam ciekawy przepis na chleb bazyliowy.

Jest on o tyle wyjątkowy, że użyto tu mnóstwo domowego pesto z bazylii (a nie samych liści bazylii lub bazylii suszonej).

Możecie oczywiście uprościć sobie zadanie i użyć gotowe pesto bazyliowe, ale takie domowe jest o wiele lepsze.

Poza tym ten sam przepis na pesto możecie wykorzystać jako dodatek do makaronu – uwielbiam to połączenie. Makaron z pesto bazyliowym to u mnie zawsze świetny pomysł na szybki obiad. 

W oryginale chleb jest zaplatany razem z pesto, jednak ja z tego zrezygnowałam i tylko kilkakrotnie złożyłam rozwałkowany placek.

Bazyliowy chleb na drożdżach możecie upiec w długiej keksówce – nawet takiej 30 cm, ale ciasto jest na tyle ścisłe, że spokojnie może być pieczone bez foremki.

Nie muszę mówić, że dzięki pesto chleb pachnie nieziemsko i również tak smakuje – nawet mój syn się do niego „dorwał” i zjadał z samym masłem i pomidorem :)

Jeśli lubicie domowe pieczywo, to zobaczcie również inne moje przepisy na chleb.

Polecane przepisy na chleb domowy

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne domowe chleby. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem