Chleb bez zagniatania
Przepis na drożdżowy pszenny chleb bez zagniatania
Zapraszam Was dziś po przepis na prosty chleb bez miksera. Bo to tego chleba nie trzeba wyrabiać, „magia” dzieje się sama. Wy tylko musicie lekko połączyć składniki i trochę poczekać. Aby chleb pszenny miał bardziej chrupiącą skórkę polecam piec go w garnku – ja tu użyłam garnek rzymski, ale może być dowolny garnek, który możecie wstawić do piekarnika.
Spis treści
Pszenny chleb bez wyrabiania przepis krok po kroku
Jeśli lubisz pyszne domowe pieczywo o chrupiącej skórce i cudownym wnętrzu, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Chleb bez zagniatania przepis
Składniki
składniki na pszenny chleb bez wyrabiania
- 450 g mąki pszennej ( – najlepiej typ 650 – 3 szklanki)
- 1,5 łyżeczki soli
- 15 g drożdży (świeżych (lub 7 g suszonych))
- ok 360 ml wody (letniej)
Instrukcja
Jak zrobić pszenny chleb bez wyrabiania i zagniatania
- Świeże drożdże rozkrusz i zalej odrobiną letniej wody – rozmieszaj.15 g drożdży
- Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj sól i rozpuszczone drożdże (jeśli używasz suszone, to dodaj je w takiej postaci do mąki), wlej resztę wody i całość wymieszaj łyżką.450 g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki soli, ok 360 ml wody
- Miskę przykryj folią spożywczą, albo szczelną pokrywką i odstaw na 12-18 godzin (poza lodówką). Ciasto po nocy stanie się lepkie i luźne – tak ma być.
- Po tym czasie wyjmij delikatnie ciasto na blat obsypany mąką, krótko do przemieszaj i przenieś na papier do pieczenia (bez zagniatania). Aby ciasto się nie rozlewało możesz papier z ciastem włożyć do miski.
- Możesz też dodać odrobinę mąki do miski z ciastem i delikatnie przemieszać ciasto. Do drugiej miski włożyć papier do pieczenia i przełożyć do niej ciasto.
- Przykryj ciasto folią i w tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni (tryb termoobieg). Wstaw do niego naczynie w którym będzie pieczony chleb i grzej go przez 30 minut.
- Bochenek włóż do garnka razem z papierem do pieczenia, przykryj pokrywą i piecz przez 30 minut.
- Po tym czasie przykrywę zdejmij i podpiecz chleb przez mniej więcej 20 minut (lub do ładnego zrumieniania skórki).
- Gotowy chleb wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce.
Film
Prywatne
Składniki Odżywcze
Drożdżowy chleb z garnka – uwagi
Chleb bez zagniatania, czyli chleb idealny :D
Pyszny, pszenny chleb na drożdżach z chrupiącą skórką – idealny na śniadanie.
W czym tkwi w takim razie tajemnica?
Otóż w „czasie”.
Jak zrobić chleb bez zagniatania – wskazówki
Wieczorem wrzucacie wszystkie składniki chleba do miski, mieszacie łyżką – nie wyrabiacie – przykrywacie, a rano pieczecie.
To tak w skrócie :)
A potem to mi już tylko zostaje życzyć Wam smacznego :D
Chleb bez zagniatania trzeba piec pod przykryciem – nada się do tego brytwanka, garnek, który można wkładać do piekarnika, naczynie żaroodporne z pokrywką lub garnek rzymski (garnek trzeba wcześniej namoczyć).
Takie naczynie wcześniej nagrzewacie samo w piekarniku – to pozwoli na szybkie upieczenie chleba i zapewni chrupiącą skórkę.
Po inne przepisy na chleby zapraszam do działu z pieczywem :D
Różne ciekawe porady na tematy kuchenne, również takie dotyczące pieczenia chleba w domu znajdziecie na portalu Kobiece Porady, gdzie będziecie również mogli znaleźć moje przepisy – tak więc zapraszam serdecznie :)
Przepis znalazłam tutaj.
Polecane przepisy na chleb domowy
Koniecznie zobacz również inne moje przepisy na pyszny chleb domowy jak z piekarni. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
48 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Pycha
Można go upiec w formie do keksów?
Można, tylko najlepiej w takiej dłuższej – 30 cm. Aby otrzymać bardziej chrupiącą skórkę podstaw pod chlebem żaroodporną formę z wodą – będzie ona parować w trakcie pieczenia i dzięki temu skórka będzie bardziej chrupiąca
Dziękuję
Jest pycha
Chlebek wyszedł smaczny , a ta obłędnie chrupiąca skórka yyymm pyyycha
Moje ciasto stało co prawda nieco ponad 6 godzin tylko ale wszytko wyszło super.
Polecam przepis z całego ❤️.
Pozdrawiam ☺️
Coś chyba poszło nie tak z tym chlebkiem, tak jak u poprzedników ciasto było klejące, zaczęło ładnie rosnąć w piekarniku, ale niestety po określonym czasie pieczenia cały czas surowe w środku, piekłam dłużej o 25 minut, chleb zrobił się twardy, a w środku konsystencja gliny
A w czym go piekłaś?
W naczyniu żaroodpornym, najpierw pod przykryciem, potem bez. Może powinna być wyższa temperatura?
a włożyłaś do nagrzanego naczynia jak pisałam ,czy w zimnym naczyniu do piekarnika (wtedy trzeba piec dłużej aby naczynie mogło się nagrzać)?
Do nagrzanego.
Smak niezły, ale tak jak pisałam wcześniej dla mnie zbyt zbita i gliniasta konsystencja. Może coś sknociłam, może kiedyś znowu się skuszę, spróbuję i wtedy wyjdzie
Próbuję przepisy na chlebki, jedne wychodzą, one nie, nie wiem od czego to zależy.
Dziękuję za chęci pomocy
Zarobiłam ciasto z dwóch porcji, na chwilę obecną rośnie jak szalone. Mimo, że w przepisie nie ma cukru ja dodałam tyle samo co soli, bardziej ze względów smakowych niż „technicznych”, zobaczymy jaki wyjdzie po upieczeniu. Dodam, że użyłam mąki tortowej bo tylko taką miałam w domu. Dołączam fotkę na etapie wyrastania ciasta w dniu jego zarobienia. Jak mi wyjdzie jutro dodam po upieczeniu.
Witaj, robię ten chleb już drugi raz i po czasie 12 godzin rośnięcia ciasto jest bardzo klejące, mokre, klapnięte i rozlewające się – tak powinno być? Wyrośnięte i puszyste jest już po zaledwie dwóch godzinach… W trakcie pieczenia niewiele rośnie. Sam chleb ku mojemu zaskoczeniu (ciasto przepowiada wg mnie katastrofę) jest smaczny, skórka wychodzi obłędnie chrupiąca, jednak bochenki w moim odczuciu są dość małe i chleby w środku nie są b.pulchne, raczej przywilgocone , ale bez zakalca. Od dłuższego czasu piekę chleby na zakwasie i na tak długi czas rośnięcia bochenki na zakwasie wstawiam do lodówki (wiele przepisów tak rekomenduje), a wcześniej ciasto jest składane kilka razy. Może tutaj powinnam zrobić podobnie, lub zacząć piec chleb już po tych zaledwie 2-3 godzinach? Jeśli chodzi o jakość drożdży jest w porządku, są świeże i nie rozmrażane. Będę wdzięczna za informację jak powinno wyglądać ciasto po tym długim rośnięciu i czy rekomendowałabyś poeksperymentować z czasem rośnięcia. Bo po 12 h w moim przypadku ciasto nie jest zdecydowanie wyrośnięte, tylko po spektakularnym wyrośnięciu, ponownie opada.
Te ciasto takie właśnie jest, dlatego najlepiej piec go np. w garnku – tak aby nadawał mu kształt i powstrzymywał przed rozlewaniem się. Ja go trzymałam poza lodówką, ale możesz spróbować jak wyjdzie po trzymaniu go w lodówce.
Cześć!Ciekawe ilu osobom pękło naczynie żaroodporne tak,jak mnie dzisiaj ?Poza tym w przepisie warto by umieścić od razu informację ,że chodzi o mąkę chlebową i pieczenie w z termoobiegiem,Chleb musiałam upiec na blasze,wyszedł niezły,ale nie będę ponawiać prób.Pozdrawiam
Naczynie ci pękło?
Moje ciasto wyszło makre i klejące. Czy napewno musi być szczelnie zamknięte na 12h?
Tak.
Mam pytanie – jaki typ mąki będzie najlepszy? 720? 1000? 450? Jakiej mąki Pani używa?
Absolutnym minimum przy chlebach to mąka 650. Do jasnych chlebów polecam 720/750 lub ogólnie chlebową.
1000 i wyżej to mąki razowe, ciasto jest bardziej kleiste i zazwyczaj wymaga foremki :)
Mnie niestety nie wyszedł taki piękny, nie wiem o co chodzi. Na początku ciasto wyrosło ale rano znowu było oklapnięte.
W takim wypadku warto lekko przemieszać ciasto i przykryć ściereczką aby podrosło. Może drożdże już były „starawe”?
Czy do zarobionego ciasta nie dodajemy cukru? W wielu przepisach na chleb jak czytałam cukier się pojawia w ilości 1 łyżki, czasami 1/2 łyżeczki oraz 2 łyżki oleju.
Przechowywanie ciasta na 12 h poza lodówką jest w Pani przepisie a w innych zalecane wręcz włożenie na noc do lodówki, czy to ma jakieś znaczenie ?
Cukier jest zwykle dodawany do drożdży przy przygotowywaniu rozczynu drożdżowego – aktywuje on drożdże do namnażania. Tak samo działa mąka – tutaj od razu dodajemy drożdże do mąki, więc już nie jest potrzebny cukier, aby drożdże zaczęły pracować. Ja swój chleb trzymałam poza lodówką, teraz nie jest specjalnie gorąco, więc spokojnie można trzymać na zewnątrz. Wiadomo, że przepisów na chleby jest bardzo dużo i mogą się między sobą różnić. Ja podaję przepis z jakiego sama korzystałam.
Chlebek wyszedł znakomity, taki wilgotny, jak lubię :)
Choć odstawiłam go tylko na 7h, wyszedł idealny :)
Bardzo się cieszę, że wyszedł i smakował :)
Czy jeżeli postoi 9 godzin to też wyjdzie? Cudny Twój chlebuś
Myślę, że da radę :)
Witam, ten chleb, kiedy się na niego patrzy to aż pachnie:) Dzisiaj chcę to zrobić. Proszę powiedzieć jak długo utrzymuje świeżość.
Piękne zdjęcia. Pozdrawiam.
Najlepszy jest oczywiście pierwszego dnia i większość go wtedy znika. Przechowuj go zawinięty w papier i potem w woreczek, to będzie dłużej świeży
Witam..mam pytanie..jakiej konsystencji ma być ciasto? Wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem A le po tych 14 godzinach nie jest ono zwarte by formować z niego jakieś kształty..
Ciasto jest takie luźnawe – to formowanie, to takie bardziej zbieranie brzegów. Dlatego też trzeba go piec w jakimś garnku, żeby się nie rozlewał.
Jak ustawić piekarnik? Termoobieg? :)
Tryb góra/dół
Właśnie zamierzam dziś zmieszać ciasto, czy mąka ma być specjalna do chleba czy każda?
Z góry dziękuję za odpowiedź
Może być zwykła pszenna
Zrobiłam i wyszedł pyszny!
Bardzo się cieszę, że smakowało :) Sprawdz też inne przepisy na chlebki :D
:)
Bułeczki to około 20-25 minut :)
Zrobiłam jednak chleb i wyszedł super!
To bułeczki następnym razem :)
Wspanialy chleb , czyli ” artasian breads in 5 minutes”, robie chleby w ten sposob od lat, rozrobione ciasto mozna przechowywac w lodowce az do dwoch tygodni i piec po jednej buleczce kazdego dnia. Im dluzej ciasto polezy w lodowce tym bardziej robi sie chlebek jak na ” zakwasie”. Mozna rowniez piec bez garnka od razu na blaszce, a na dolnej polce umiescic brytwanke z woda wczesniej rozgrzana w piekarniku co spowoduje ze chleb upiecze sie za jednym razem rowniez bedzie mial chrupiaca skorke. Z tego ciasta mozna rowniez zrobic spod do pysznej pizzy . Przepiekne zdjecie tego chlebka!
Wow, dzięki za podpowiedzi :) nie pomyślałam o tym, aby go tak przechowywać w lodówce i podbierać po trochu na bułeczki – to może czasami uratować sytuację gdy „nie mam co dać dzieciom do szkoły” :D
Świetnie wygląda :) Ta chrupiąca skórka, mmm… :)
Dziękuję :)
Pięknie wygląda! Uwielbiam zapach pieczonego chleba :) Przepis na pewno wypróbuję!
Dziękuję, a przepis jest tak dziecinnie prosty, że nie można z niego nie skorzystać :)