Przepis na chleb cebulowy

Zaktualizowany: 2023 21 września
chleb cebulowy

Przepis na domowy chleb cebulowy

Przygotuj dziś ze mną niezwykły pszenny chleb na drożdżach zrobiony z podsmażoną cebulką. Taki chleb doskonale smakuje i świetnie nadaje się na kanapki. Sprawdź mój przepis opisany krok po kroku i upiecz pyszny cebulowy chleb dla siebie i swoich bliskich.

cebulowy2

 Przepis na domowy chleb cebulowy krok po kroku

Jeśli lubisz domowe pieczywo i chętnie pieczesz własne chleby, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

chleb cebulowy

Chleb cebulowy przepis

Wypieki Beaty
Przepis na domowy chleb pszenny z podsmażaną cebulką.
4.42 z 29 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 40 minut
3 hours
Czas całkowity 4 hours 10 minut
Porcje 1 bochenek
Składniki

składniki na chleb cebulowy

  • 300 g mąki pszennej ((najlepiej chlebowej – np. 750))
  • 180 g wody (ciepłej )
  • 10 g drożdży (świeżych )
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 cebula (jedna duża, albo więcej)
Instrukcja
 

Jak zrobić chleb cebulowy

  • Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmażaj na patelni z solą i pieprzem aż do zeszklenia.
    1 cebula
  • Drożdże rozpuść w odrobinie wody z dodatkiem cukru.
    10 g drożdży, 1 łyżeczka cukru
  • W dużej misce umieść mąkę i sól, wlej rozczyn drożdżowy i wodę.
    300 g mąki pszennej, 1 łyżeczka soli, 180 g wody
  • Wyrabiaj ciasto mikserem albo ręcznie (uprzedzam, że ciasto wychodzi gęste).
  • Dodaj podsmażoną i przestudzoną cebulę i jeszcze chwilę wyrabiaj ciasto, aby cebula się rozprowadziła po cieście.
  • Wyrobione ciasto przykryj i odstaw na około 60 minut do lekkiego wyrośnięcia.
  • Po tym czasie ponownie wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia (na około 1- 1,5 godziny).
  • Ponownie zagnieć ciasto i uformuj bochenek. Przykryj go i znowu odstaw do wyrośnięcia (na około godzinę – gdy w domu jest chłodno, to można wyrastać ciasto w piekarniku – wystarczy ustawić mu temperaturę około 30-35 stopni).
  • Gdy ciasto zrobiło się bardziej miękkie, to znaczy, że jest gotowe.
  • Skrop chleb delikatnie wodą i jeśli chcesz możesz go posypać po wierzchu ulubioną przyprawą – ja użyłam granulowany czosnek i suszony majeranek.
  • Natnij chleb w kilku miejscach i można już piec.
  • Rozgrzej piekarnik do 230 stopni (góra/dół).
  • Piecz chleb w tej temperaturze przez 10 minut, potem zmniejsz temperaturę do 210 stopni i piecz kolejne 5 minut. Na koniec obniż temperaturę do 180 stopni i piecz chleb przez dalsze 25 minut.
  • Aby uzyskać chrupiącą skórkę na chlebie dobrze jest przed samym pieczeniem spryskać wnętrze piekarnika wodą.
Notatki
Czas pieczenia jest krótszy niż standardowy ze względu na „mały” chlebek. Jeżeli zrobicie z podwójnej porcji czasy będą 10-10-30
Prywatne
Słowa kluczowe chleb z cebulką
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
cebulowy3

Pszenny chleb z cebulką – uwagi

Zapraszam na pszenny chleb cebulowy.

To świetna alternatywa dla tradycyjnego chleba pszennego.

Podsmażona cebula nadaje mu wyjątkowy smak i zapach – będzie bardzo pasował do tradycyjnej jajecznicy, albo domowego smalcu :)

Wierzch chleba posypałam granulowanym czosnkiem i odrobiną suszonego majeranku – dzięki temu chleb nabrał jeszcze większej wyrazistości.

cebulowy1

Jak zrobić domowy chleb z cebulką – wskazówki

Przede wszystkim potrzebujecie odpowiednią mąkę.

Tu najlepsza będzie tak zwana mąka chlebowa – typ 720 lub 750.

Jeśli nie znajdziecie takiej w sklepie, to ostatecznie może być mąka typ 650.

To jest chleb na drożdżach, więc nie musicie się martwić o zakwas :)

Wyrabiacie ciasto drożdżowe – tu najlepiej spisuje się mikser, ale siła waszych mięśni też wystarczy.

Potem dodajecie do niego podsmażoną i przestudzoną cebulkę. Musi być ona przestudzona, bo jeśli dodacie gorącą, to może ona zabić drożdże i chleb nie wyrośnie.

Chleb pieczemy i zajadamy jeszcze ciepły – najlepszy!

Zachęcam was do pieczenia chleba i bułeczek w domu, więcej przepisów znajdziecie w kategorii Pieczywo – zajrzyjcie tam koniecznie!

Polecane przepisy na chleb pszenny

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne chleby pszenne. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2013 16 listopada