Chleb z melasą

Zaktualizowany: 2024 13 lutego
chleb z melasą

Przepis na prosty chleb na melasie

Przepis na chleb z melasą zrobiony na drożdżach to doskonały wybór dla miłośników pełnego smaku i aromatu pieczywa. Melasa nadaje mu delikatną słodycz i głęboki kolor, podkreślając jego charakterystyczny smak. Wykorzystanie drożdży gwarantuje puszystą konsystencję wewnątrz i chrupiącą skórkę na zewnątrz. Ten chleb doskonale sprawdzi się na śniadaniowy stół, podany z ulubionym dżemem czy serem. Przygotuj go samodzielnie w domu, ciesząc się autentycznym smakiem pieczywa w każdym kęsie.

chleb z melasa3

Chleb z melasą przepis krok po kroku

Jeśli lubisz piec w domu chleb i pieczywo i masz melasę, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

chleb z melasa2

Chleb z melasą przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pełnoziarnisty chleb na melasie.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 29 minut
Czas wykonania 45 minut
1 hour 30 minut
Czas całkowity 2 hours 44 minut
Porcje 12
Wyposażenie
  • Keksowa forma do pieczenia o długości około 25 cm.
Składniki

składniki na chleb z melasą

  • 0,5 szklanki płatków owsianych
  • 250 ml gorącej wody ((do płatków owsianych))
  • 20 g świeżych drożdży
  • 60 ml letniej wody ((do drożdży))
  • 0,5 łyżeczki cukru ((do drożdży))
  • 2 łyżki melasy
  • 1 łyżeczka oleju
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 3 szklanki mąki pszennej (użyłam pełnoziarnistą – około 450 g)
  • ok 120 ml wody ( letniej (do nadania ciastu konsystencji))
Instrukcja
 

Jak zrobić chleb z melasą krok po kroku

  • Płatki owsiane zalej gorącą wodą, zamieszaj i odstaw do napęcznienia.
    0,5 szklanki płatków owsianych, 250 ml gorącej wody
  • Drożdże i cukier zalej wodą, zamieszaj i odstaw na chwilę.
    20 g świeżych drożdży, 0,5 łyżeczki cukru, 60 ml letniej wody
  • W dużej misce umieść mąkę, melasę, olej, sól, płatki owsiane i rozczyn drożdżowy.
    2 łyżki melasy, 1 łyżeczka oleju, 3 szklanki mąki pszennej, 0,5 łyżeczki soli
  • Zagnieć ciasto – dodaj po trochu wodę jeśli jest zbyt gęste (nie dawaj za dużo, bo ma być zwarte).
  • Miskę z ciastem przykryj i odstaw na około pół godziny.
  • Po tym czasie ciasto ponownie zagnieć i przełóż do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszki o długości około 25 cm.
  • Możesz dodatkowo posypać wierzch chleba płatkami owsianymi.
  • Przykryj foremkę z chlebem i odstaw na około pół godziny do podrośnięcia.
  • Piecz około 45 minut w 180 stopniach (tryb góra/dół).
  • Po upieczeniu wystudź.
Prywatne
Słowa kluczowe chleb melasowy
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
chleb z melasa2

Chleb na melasie – uwagi

Kupiłam melasę z trzciny cukrowej i zastanawiałam się do czego ją najpierw wykorzystać, a że ostatnio trochę eksperymentujemy z chlebami, to zdecydowałam się na chleb z melasą. Pogrzebałam trochę w internecie i znalazłam obiecujący przepis (który trochę zmodyfikowałam – niestety nie zapisałam sobie strony, gdzie go znalazłam). Chleb upiekłam z połowy porcji, bo mało go jadamy w domu (jedynie po kanapce do pracy).

Aby był zdrowszy użyłam pszenną mąkę pełnoziarnistą, zmniejszyłam też ilość drożdży i melasy. Melasa sprawiła, że chleb jest lekko słodki i ma ciemny, karmelowy kolor. Myślę, że jest to ciekawy przepis, tylko następnym razem upiekę go w mniejszej foremce, bo teraz wyszedł mi dość niski (upiekłam w foremce długiej na 30 cm, lepsza byłaby foremka 24-25 cm).

Zachęcam was do wypróbowania innych moich przepisów na domowy chleb.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

Polecane przepisy na chleby

Wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne i aromatyczne domowe chleby. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy, a dużo więcej na blogu.

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2014 23 marca