Chleb pszenny na piwie

Zaktualizowany: 2023 23 sierpnia
chleb pszenny na piwie

Przepis na chleb pszenny zrobiony na piwie

Dziś zapraszam na fajny chleb pszenny na piwie. Ten chleb zrobiłam zarówno na zakwasie jak i na odrobinie drożdży – żeby przyspieszyć proces wyrastania chleba. Do tego dodałam do niego ponad szklankę ciemnego piwa. Chleb wyszedł bardzo smaczny i z chrupiącą skórką. Gorąco polecam!

chleb pszenny na piwie

Chleb pszenny na piwie przepis krok po kroku

Jeśli lubisz domowe pieczywo, to koniecznie zrób taki chleb z dodatkiem piwa.

chleb pszenny na piwie2

Chleb pszenny na piwie przepis

Wypieki Beaty
Przepis na chleb pszenny zrobiony z dodatkiem piwa.
4 z 2 ocen
Czas przygotowania 2 hours
Czas wykonania 1 hour 10 minut
Czas całkowity 3 hours 10 minut
Porcje 1 bochenek
Składniki

składniki na chleb pszenny na piwie

  • 100 g zakwasu
  • 500 g mąki pszennej chlebowej ((np. 720))
  • 2 łyżeczki soli
  • 300 ml ciemnego piwa ((np porter))
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
Instrukcja
 

Jak robić chleb na piwie

  • Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i lekko rozmieszaj.
    15 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru
  • W dużej misce umieść zakwas, mąkę i sól. Dodaj rozczyn drożdżowy oraz 250 ml piwa.
    100 g zakwasu, 500 g mąki pszennej chlebowej, 2 łyżeczki soli, 300 ml ciemnego piwa
  • Zagnieć ciasto, w trakcie dodawaj pozostałe piwo (wg potrzeb).
  • Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut.
  • Po 30 minutach zagnieć ciasto i pozwól mu wyrastać jeszcze godzinę
  • Zanurz garnek rzymski w wodzie zgodnie z instrukcją na 15 minut.
  • Wysmaruj dół garnka masłem i obsyp mąką.
  • Z ciasta uformuj bochenek i włóż go do garnka.
  • Garnek wstaw do zimnego piekarnika na 30 minut – możesz ustawić 30 stopni aby ciasto miało odpowiednie warunki do rośnięcia.
  • Włącz piekarnik na 200 stopni (góra/dół) i zostaw w nim garnek na 60 minut.
  • Po godzinie zdejmik pokrywę i zostaw chleb w piekarniku do przyrumienienia (ok 10 minut)
  • Wyciągnij chleb i połóż na kratkę do wystygnięcia.
  • Jeżeli w trakcie stygnięcia skórka chleba robi się miękka to wstaw go ponownie do piekarnika (już bez garnka) na ok 5-10 minut z termoobiegiem.
Notatki
Jeśli pieczesz chleb w normalnej foremce, to wtedy rozgrzej piekarnik do 230 stopni. Piecz chleb w tej temperaturze przez 10 minut, potem zmniejsz temperaturę do 210 stopni i piecz kolejne 5 minut. Na koniec obniż temperaturę do 180 stopni i piecz chleb przez dalsze 25 minut.
Aby uzyskać chrupiącą skórkę na chlebie dobrze jest przed samym pieczeniem spryskać wnętrze piekarnika wodą.
Prywatne
Słowa kluczowe chleb z piwem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
chleb pszenny na piwie

Chleb z piwem – uwagi

Kupiłam sobie wreszcie garnek rzymski i upiekłam w nim chleb pszenny :)

Jako że był to debiut, więc pomyślałam sobie, że wypiek też powinien być debiutancki.

W ten oto sposób powstał chleb pszenny na piwie – użyłam do niego ciemne piwo typu porter (to które miałam, było bardzo mocne w smaku i „ciężkie” dlatego zmieszałam go w równej proporcji z wodą – jeśli użyjecie jasnego piwa, albo takiego o łagodnym smaku, to możecie nie dodawać wody).

Co do samego garnka rzymskiego, to przed jego użyciem należy go namoczyć w wodzie przez 15 minut (zastosowałam „pełne zanurzenie” ;)).

Garnek wstawia się do zimnego piekarnika, więc i pieczenie chleba przebiegło trochę inaczej – najpierw chleb wyrastał trochę w tym mokrym garnku (około 30 minut), a następnie włożyłam przykryty garnek razem z chlebem do piekarnika i dopiero wtedy włączyłam piekarnik i nastawiłam na 200 stopni.

Chleb piecze się w garnku około godzinę potem można zdjąć pokrywę i podpiec chleb przez kolejne 10 minut.

Trzeba pamiętać, żeby po namoczeniu garnka nasmarować go dokładnie olejem – można też obsypać płatkami, otrębami lub mąką –  chleb może mocno wyrosnąć i przykleić się nawet do pokrywy (mi tak zrobił).

Dzięki pieczeniu w garnku rzymskim chlebek miał niesamowitą chrupiącą skórkę, a do tego mocno błyszczącą.

Dodam jeszcze, że potem upiekliśmy jeszcze nasz typowy chleb na zakwasie i też wyszedł świetny :)

Zapraszam również na inne moje przepisy na domowe pieczywo.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4 z 2 ocen
Postaw mi kawę

Polecane przepisy na domowe chleby

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne domowe chleby o różnych smakach. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2014 24 września

Podziel się przepisem

5 komentarzy

  1. 2055206c999ceaddfd1ff8d4c1cfabc7?s=54&d=mm&r=g
    Teresa 2020 26 sierpnia w 18:56- Odpowiedz

    Chlebek wyszedł przepyszny,chrupiącaskórka,delikatny miąższ piwo dodałam książęce pszeniczne,z ciastem pracowało się super.Polecam

  2. b53715d06b1a1c69b58d2b8d88aa7b6a?s=54&d=mm&r=g
    gin 2014 25 września w 09:43- Odpowiedz

    Cudny ten chleb :)
    Marzy mi się garnek rzymski, ale ceny mnie póki co skutecznie od tej inwestycji odstraszają…

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2014 25 września w 19:17- Odpowiedz

      ja zapłaciłam ok 50pln. Na razie jestem w fazie testów i nauki użytkowania :)

  3. 4b8feaf3249bdbf4541778c6e6637433?s=54&d=mm&r=g
    Angie 2014 24 września w 15:46- Odpowiedz

    Ale pięknie wyrósł!

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy

Przepis na chleb pszenny na piwie

Zapraszam na domowy chleb pszenny robiony z dodatkiem piwa. Taki chleb domowy to idealna podstawa wszystkich kanapek! Zrobienie chleba w domu nie jest trudne - zobacz mój dokładny przepis i się przekonaj do pieczenia domowego pieczywa!

Chleb z piwem przepis

Zobaczcie mój dokładny przepis i sprawdźcie jak zrobić chleb w garnku rzymskim. Jak przygotować garnek rzymski do użycia, jak upiecz chleb w garnku rzymskim? Zobaczcie mój przepis i rozwiejcie wszelkie swoje niepewności. Chleb pszenny na piwie, to doskonały chleb z chrupiącą skórką. Spróbujcie koniecznie! Sprawdźcie również inne moje przepisy na domowe pieczywo.