Chleb upieczony w domu najlepszy na świecie

Zaktualizowany: 2023 27 kwietnia

Chleb upieczony w domu

Od dłuższego czasu sama piekę chleb w domu – już nie pamiętam kiedy kupiłam chleb w sklepie :)

Jedyne co kupuję, to raz na jakiś czas bułkę kajzerkę dla córki.

Pieczenie chleba jest bardzo proste, a przepisów jest tyle, że każdy znajdzie dla siebie coś dobrego :)

Co najważniejsze – wiem co jem :) W moim chlebie jest tylko mąka, zakwas, drożdże, odrobina soli i dodatki w postaci ziarenek, owoców suszonych, orzechów itp. Żadnych polepszaczy smaku, spulchniaczy i wszelkich E atakujących nas z każdej strony.

Najczęściej piekę chleb z tego przepisu – połączenie mąki chlebowej z pełnoziarnistą najlepiej mi smakuje, a dzięki dodatkowi niewielkiej ilości drożdży chleb wyrasta szybciej i nie ma takiego typowego ciężkiego i kwaśnego smaku jak chleb pieczony na samym zakwasie.

Przygotujcie sobie do takiego chleba własny zakwas – ja go robię na mące pełnoziarnistej pszennej – wolę ją od żytniej, ale możecie też robić go na samej mące żytniej, lub na mieszanej. Na blogu pisałam już jak zrobić taki domowy zakwas.

Zapraszam was również do przejrzenia kategorii Pieczywo, gdzie znajdziecie mnóstwo przepisów na różne chleby (również takie na samych drożdżach, albo np. na sodzie), bułeczki i nie tylko :)

chleb pszenny domowy

chleb upieczony w domu

chleb platki2

Opublikowano: 2012 21 marca

Podziel się przepisem

4 komentarze

  1. 82cf280520ef03ff264ea54beb64b258?s=54&d=mm&r=g
    Martyna 2018 21 lutego w 05:33- Odpowiedz

    Albo jestem ślepa albo nie wiem ale nie moge znalezc przepisu na ten chleb :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 21 lutego w 08:40- Odpowiedz

      No patrz! Sama nie wiem jak to się mogło stać :) dawno temu pisałam ten post i może miał być bez przepisu :) ale dopiszę go :)

  2. b2043c8d6fa4c7b2ef12929d3dcab2b2?s=54&d=mm&r=g
    wypiekibeaty 2012 22 marca w 09:36- Odpowiedz

    wszystkich „E” zapewne nie uda się wyeliminować z pożywienia, ale można chociaż zmiejszyć ich spożywaną ilość :)

  3. be2afee7eeab3dc3d5aae3609614aea2?s=54&d=mm&r=g
    bbb 2012 21 marca w 18:52- Odpowiedz

    Jeśli sól, to być może jest tu przypadkiem coś pomiędzy E237 a E283 ;)
    http://zdrowo.info.pl/e-dodatki.html
    Z tej listy wynika również, że nie wszystkie substancje E-XXX są sztuczne, chodzi tylko o ich sklasyfikowanie. Potrafię sobie wyobrazić, że pod którymś E mogłaby być woda. Tak tylko dla porządku.

    Ale faktycznie większości lepiej nie spotykać w kuchni, a tym bardziej na stole. Chyba, że pieczesz dla teściowej ;)

Zostaw komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy