Chlebki naan
Sprawdzony przepis na chlebki naan
Zapraszam Was dziś po przepis na chlebki naan. Te drożdżowe chlebki wyglądające jak placki to idealny dodatek do obiadu, czy też przekąska. Ten przepis został już wielokrotnie sprawdzony i wszyscy są nim zachwyceni. Wy również przygotujcie chleb naan z mojego przepisu. Podajcie chlebki z patelni do mięsa z sosem, do dań indyjskich, albo zjedzcie nawet same z odrobiną pasty kanapkowej.
Spis treści
Proste chlebki naan przepis krok po kroku
Jeśli szukasz przepisu na pyszną i szybką przekąskę idealną do zjedzenia samodzielnie albo z dodatkami, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Chlebki naan przepis
Składniki
składniki na chlebki naan:
- 15 g drożdży (świeżych (lub 7 g suszonych))
- 1 łyżeczka cukru
- 120 ml wody (ciepłej – 1/2 szklanki)
- 350 g mąki pszennej ((2 i 1/3 szklanki))
- 0,5 łyżeczki soli
- 120 ml jogurtu naturalnego ((w temperaturze pokojowej) – 1/2 szklanki)
- 1 łyżka oleju
Instrukcja
Jak zrobić chlebki naan krok po kroku
Krok 1 – przygotowanie drożdży
- Drożdże rozkrusz, dodaj cukier i wymieszaj aż drożdże się rozpuszczą.15 g drożdży, 1 łyżeczka cukru
- Dolej ciepłą wodę, wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na około 20 minut w ciepłe miejsce.120 ml wody
Krok 2 – przygotowanie ciasta drożdżowego na chlebki
- W misie umieść mąkę, jogurt naturalny, sól i olej.350 g mąki pszennej, 120 ml jogurtu naturalnego, 1 łyżka oleju, 0,5 łyżeczki soli
- Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto – będzie gęste.
- Miskę z wyrobionym ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.
Krok 3 – formowanie chlebków naan
- Po godzinie ciasto ponownie zagnieć.
- Uformuj z niego kulę i pokrój ją najpierw na ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę na pół.
- Uformuj z ciasta kule.
- Każdą rozwałkuj na cienki placek.
Krok 4 – smażenie chlebków naan
- Rozgrzej nieprzywierającą patelnię.
- Smaż placki pojedynczo (ja przykrywałam patelnię pokrywką), przewracaj, gdy na cieście zaczną się tworzyć pęcherzyki – tak po około 5 minutach – wtedy placek przewróć na drugą stronę i podsmaż około 3-5 minut.
- Zdejmij chlebek i połóż na kratkę.
Krok 4 – przygotowanie masła z ziołami
- Rozpuszczone masło zmieszaj w miseczce z ziołami i solą – wymieszaj łyżeczką.2 łyżki masła, 1 szczypta soli, 0,5 łyżeczki czosnku, 0,5 łyżeczki oregano, natka pietruszki
- Przy pomocy pędzelka silikonowego smaruj gorące chlebki naan masłem.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Domowy chlebek naan – uwagi
Chlebki naan, to typowe dla kuchni indyjskiej pieczywo podawane często do curry. Takimi chlebkami możecie również wyjadać hummus, pastę baba ghanoush, czy też pastę paprykową :) Chlebek naan, to typ podpłomyków, które są w naszej polskiej kuchni trochę bardziej znane i popularne.
Jak zrobić chlebki naan – wskazówki
Przede wszystkim chleb naan przygotowujemy z drożdży, zwykłej mąki pszennej oraz jogurtu naturalnego. Zagniatamy składniki podobnie jak ciasto drożdżowe, a następnie dzielimy na porcje. Z tego przepisu otrzymacie 8 sporych chlebków – ich wielkość zależy ostatecznie od tego jak mocno je rozwałkujecie. Co najważniejsze – naan smażymy na patelni – nie pieczemy w piekarniku – dzięki temu placki mają charakterystyczne brązowe plamki. Ja swoje chlebki przykrywałam podczas smażenia pokrywką – wtedy w cieśnie robiły się fajne pęcherzyki powietrza. Mimo że to ciasto drożdżowe, to smażenie placków naan przebiega szybko. Po usmażeniu chlebki dobrze jest posmarować rozpuszczonym masłem – ja do niego dodałam jeszcze odrobinę soli, czosnek granulowany i trochę suszonych ziół. Na pewno podnosi to walory smakowe.
W tej wersji moje dzieci zajadały je aż się im uszy trzęsły :)
Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na domowe pieczywo.
Przepis znalazłam tutaj.
Polecane przepisy na domowe pieczywo
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na najlepsze domowe pieczywo – znajdziesz tu przepisy na różne chleby, bułki, a nawet tortille! Zobacz te trzy przepisy:
82 komentarze
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Kapitalny przepis!!! Niebo w gębie, jak to ujął mój syn ;) pzdr
Super, bardzo się cieszę że zasmakowały
Przepis się do niczego nie nadaje. Wszystko robiłam krok po kroku, proporcji nie pomyliłam, a ciasto wyszło rzadkie i musiałam dosypać szklankę mąki. Robiłam dwa podejścia do przepisu, dwa razy nie wyszło. Nie polecam przepisu.
Hmm, tam nie ma tyle płynów, by ciasto było rzadkie. Ważysz produkty na wadze, czy używasz szklanki? Jeśli szklanki, to wszystkie produkty dodajesz tą samą szklanką? Bardzo dużo osób robiło z tego przepisu i nikt nie mówił, że jest za rzadkie.
Moje ciasto też wyszło za rzadkie, a robiłam wszystko wg przepisu – odmerzałam na wadze. Może to kwestia rodzaju użytej mąki?
A jaką mąkę miałaś?
Jest błąd przy robieniu zaczynu. Jeżeli ktoś robi zaczyn, gdzie podane jest pol szklanki wody, a w następnym kroku jest powielone pół szklanki wody, którą trzeba dodać do zaczynu
Nie bardzo wiem o czym piszesz. W punkcie drugim jest informacja, że należy użyć 0.5 szklanki wody, nigdzie nie ma później jej powtórzonej.
Składniki podane pod punktem oznaczają, że trzeba je dodać właśnie w tym kroku.
Za krótko wyrabiałaś ciasto lub dałaś za dużo wody.. Trzeba długo ugniatać, bo każde ciasto się będzie kleiło po minucie wyrabiania. Szklanka – mała szklanka, bo jak dasz pół dużej 400ml szklanki na 350g mąki, to za duża hydratacja będzie, więc będzie kleiste i rzadkie i nie wyjdzie. 115-135ml ciepłej wody, nie 200ml.
Czy zamiast jogurtu można użyć śmietany 18% ?
Możesz
Chciałam zapytać o to zioło, które stanowi ozdobę dania. Wydaje mi się, że jest ot oregano, ale słyszałam tyle sprzecznych opinii. Chlebki planuje zrobić jutro. Oby wyszły. Pozdrawiam
Tak, to oregano :)
W oryginale powinna to być kolendra świeża nie oregano – to nie ta kuchnia
Przecież to tylko dekoracja :)
Kolendre czosnek i opcjonalnie sezam sie dodaje nie oregano nie spolszczajmy Dan ktorego pochodzenie jest z innego kraju
Myślę, że kuchnia i gotowanie są właśnie o tyle fajne, że są kreatywne i twórcze. Każde danie, czy ciasto można zmienić, tak aby bardziej nam smakowało :)
Wyszły wspaniałe :)
Super :)
Dzień dobry, Pani Beato! Czy do przepisu nada się także jogurt typu skyr, czy może okazać się zbyt gęsty? :)
Może być
Wyszły super dzięki Pani radom ! Dziękuję ;)
Super!
Super placki, wielokrotnie wracam do tego przepisu. Łatwe w wykonaniu i pyszne, do tego domowy butter chicken – nasz obiadowy hit.
Plackow naan nie robi sie z dodatkiem droższy, to profanacja!
Na chlebki naan jest mnóstwo przepisów i różnią się one zależnie od miejsca pochodzenia.
robi się z tego z jest w kuchni
Gdybym chciała przygotować te chlebki wcześniej, a potem je odgrzać, to na patelni, czy w piekarniku. Do czasu odgrzania włożyć do lodówki czy trzymać pod przykryciem w temp pokojowej?
Ja bym podgrzała po prostu na patelni – szybciej będzie. Przechowuj w szczelnym pojemniku. Nie musisz ich trzymać w lodówce.
Wyszły doskonałe! Jak w restauracji indyjskiej :D Rewelacja!
Super! Bardzo się cieszę, że przepis się przydał :)
Mnie moja pakistanska teściowa nauczyła ze naan robi się tylko z pełnej mąki typ 1850 lub 2000, soli i wody ile zabierze. Piecze się na patelni dociskając szmatką. Z białej mąki drożdży jogurtu i oleju to jest pita.
To jest Roti wtedy(pakistański chlebek), nie naan.
Nie zmienia to faktu, że przepisy pakistańskiej teściowej są zawsze skarbem :)
To może podaj kilka oryginalnych przepisów na różne dania typowo pakistańskie. Szepnij teściowej słówko i dawaj te super przepisy. Z chęcią skorzystam i wypróbuje wszystkie
Właśnie ciasto rośnie, a na kolację tikka masala :)
Zrobiłam dzisiaj do tikka masala i wyszło pysznie, delikatne, puszyste . Robi się ekspresowo. Na pewno nie pierwszy i ostatni raz na naszym stole
Czy można je zrobić na zakwasie zamiast drożdży?
Możesz spróbować. Daj znać jak wyszły :)
Chlebki wyszły bardzo smaczne! Dzięki za przepis :)
Super :)
Wspaniałe chlebki ,łatwy przepis. Zrobiłam trochę na oko tzn .nie dokładnie mierzyłam składniki i wyszły dobre .
Super :)
Wyszły genialne. Nie zdążyłam zdjęcia zrobić – zniknęły w jednej chwili, z butter masala. Bardzo dziękuję za przepis
Super, bardzo się cieszę, że tak zasmakowały
Co to znaczy „rozgrzej dobrze patelnię”? Rozgrzałam do 120 stopni. Po ok 30 sekundach placek zaczął się przypalać. Zmniejszylam temperaturę do 90 stopni. Eksperymentuję dalej.
Ja ją ustawiam na średnim palniku. Używam grubą żeliwną patelnię, więc ona się długo nagrzewa i dobrze trzyma ciepło
Super przepis, zrobiłam wczoraj i wyszły wyśmienite chlebki które już zniknęły dziś robię drugą partię
:)
Czy do drozdzy dodać cala wode
Tak, daj całą :)
Witam, w punkcie pierwszym jest napisane aby rozpuścić drożdże w cukrze. Pytanie jak to zrobić bez wody czy innego rozpuszczalnika?
Pozdrawiam
pokrusz drożdże i zasyp je cukrem. Pomieszaj łyżeczką. Po chwili drożdże będą płynne ;)
Dodatek cukru wbrew pozorom ogranicza wzrost drożdży. W cieście cukier może być użyty jako dodatek smakowy ale nie trzeba go dodawać, żeby drożdże rosły. W mące jest wystarczająco cukrów (węglowodorów), żeby drożdże miały co przerabiać. Dlatego nie ma znaczenia kiedy co się doda w tym przepisie.
Muszę je w końcu zrobić. Wyglądają fantastycznie na Twoich zdjęciach! Pozdrawiam
Dziękuję bardzo
czy wykonane jest dokładnie takie same przy użyciu suchych drożdzy?
Możesz je dodać bezpośrednio do ciasta, albo rozpuścić z wodą jak świeże drożdże.
Może by ujednolicić system miar w przepisie bo wyszła paciaja która wyrzuciłem do kosza! Inspiracja super ale następnym razem wedle swojej intuicji sprobuje
Część osób woli podawanie miar w gramach, a część woli jednak tradycyjne szklanki. Z pół szklanki wody i jogurtu nie bardzo miała prawo zrobić się paciaja. A jeśli ciasto wyszło za kleiste, to wystarczy dodać więcej mąki.
Bardzo fajny przepis. Moje pierwsze naany w życiu i juz wiem, że nie ostatnie. Dzięki :)
Super :)
Nie wiem dlaczego ale z ciasta wyszła mi konsystencja „piany” gęsta mazia . Zrobiłam wszystko wg przepisu :( nie wyszło
Nie rozumiem co to „konsystencja piany” :(
Czy można zostawić to ciasto w lodówce do wyrośnięcia na noc?
Można, rano trzeba go wyjąć aby się ogrzało
Ile takie ciasto można przechowywać w lodowce?
Takie w stanie „surowym”? Ja najdłużej surowe ciasto drożdżowe przechowywałam w lodówce około 3 dni – zawsze w między czasie go wyjedliśmy. Możesz ciasto zamrozić (robisz to zaraz po zrobieniu ciasta – bez jego wyrastania), wtedy może być w zamrażarce kilka miesięcy.
Czy naany z tego przepisu są może takie mięciutkie jak w restauracji? Wypróbowalam już kilka przepisów i wciąż mam bardziej przypominające pizzę niż naany :(
Nie są super miękkie, bo jednak są cienkie, ale nie jest to na pewno jak ciasto pizzowe – dla mnie są podobne do tych z restauracji indyjskich :)
Właśnie kończę smażyć, już wiem że będą pyszne . i to masełkooo mmmmm
Smacznego
Czy takie ciasto nadaje się do mrożenia?
Ale surowe – przed smażeniem? Jeśli tak, to tak – można zamrozić – od razu po zrobieniu – zanim będzie wyrastać.
Dużo lepsza opcja piec w blaszce na pizze wychodzą super
Ja pizzy nie piekę w jakiejś specjalnej blaszce :) za to jak piekarnik nawala spokojnie można zrobić na patelni :)
Dzisiaj zrobiłam chlebki naan. Rewelacja. Ogólnie bardzo fajne przepisy.
Dziękuję bardzo Jola :)
Dało by się upiec je na płycie pieca?
Pewnie tak, tylko musisz pokombinować z temperaturą i czasem pieczenia na patelni idzie to szybko
Z hummusem zjadłybyśmy najchętniej :D
Chlebki mogą być też fajnym dodatkiem do sałatek, jako ich uzupełnienie :)