Chlebki pita przepis

Zaktualizowany: 2024 11 kwietnia
chlebki pita

Przepis na domowe drożdżowe chlebki pita

Dzisiaj chcę Wam polecić moje ulubione chlebki pita! To idealna opcja na szybki i smaczny posiłek dla całej rodziny. Pity można po upieczeniu wypełnić warzywami, mięsem czy hummusem i już gotowe! Ale to nie wszystko – domowe chlebki pita są też bardzo zdrowe, ponieważ są nie zawierają konserwantów – w przeciwieństwie do chlebków dostępnych w sklepach. Polecam spróbować! Zobaczcie mój przepis ze zdjęciami i filmem z przygotowań i sprawdźcie jak zrobić pity, aby się tak ładnie napuszyły jak na moich zdjęciach :)

chlebki pity

Domowe chlebki pita przepis z filmem

Jeśli nie wiesz co dziś zrobić na obiad, to może przygotuj takie rewelacyjne chleby pita i podaj je z nadzieniem z mięsa i warzyw, albo z dowolnym innym :)

chlebki pita

Chlebki pita przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne domowe chlebki pita idealne jako dodatek do obiadu i na przekąskę.
4.46 z 93 ocen
Czas przygotowania 2 hours 20 minut
Czas wykonania 10 minut
Czas całkowity 2 hours 30 minut
Porcje 8 sztuk
Kalorie 212 kcal
Składniki

składniki na chlebki pita

  • 300 ml wody (1 i 1/4 szklanki – ciepłej )
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 450 g mąki pszennej (3 szklanki – polecam chlebową – typ 650)
  • 14 g drożdży (świeżych (lub 2 łyżeczki suchych))
Instrukcja
 

Jak zrobić chlebki pita krok po kroku

    Krok 1 – przygotowanie drożdży

    • Do drożdży dodaj cukier, wymieszaj i rozpuść w niewielkiej ilości ciepłej wody.
      14 g drożdży, 1 łyżka cukru
      jak zrobić ciasto na pity

    Krok 2 – przygotowanie ciasta drożdżowego na pity

    • Mąkę połącz z pozostałymi składnikami – można też dodać zioła do smaku – bazylię, oregano.
      3 łyżki oliwy, 1 łyżeczka soli, 450 g mąki pszennej, 300 ml wody
    • Wlej drożdże i wyrób ciasto (można to zrobić mikserem). Odstaw ciasto na godzinę do wyrośnięcia i zwiększenia swojej objętości.
      domowa pita
    • Po tym czasie ciasto wyjmij na posypany mąką blat i krótko go zagnieć.
      ciasto na pity

    Krok 3 – formowanie pit

    • Podziel ciasto dwie części, a następnie każdą z nich na 4 części.
      przygotowanie chlebków pita
    • Z każdej uformuj kulę i odstaw na około 20 minut.
      jak zrobić chlebki pita w domu
    • Rozwałkuj kule (jeśli rozwałkujesz je na placki podobne do pizzy powstaną przy pieczeniu pity z dużą kieszonką, do której zmieści się farsz, jeśli rozwałkujesz słabiej powstaną fajne, pulchne bułeczki :)).
      jak zrobić pity w domu
    • Ułóż pity na dużej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
      domowe pity

    Krok 4 – pieczenie chlebków pita

    • Pity pieczemy w mocno nagrzanym piekarniku (ok 260 stopni) przez około 8-10 minut – do momentu aż napuchną i się zrumienią.
      jak upiec pity
    • Ciepłe pity przekrajamy nożem (tylko ostrożnie, bo w środku jest gorąca para) i napełniamy dowolnymi dodatkami :
    Film
    Prywatne
    Składniki Odżywcze
    Serving: 1sztukaKalorie: 212kcalWeglowodany: 35gBiałko: 7gTłuszcz: 4g
    Słowa kluczowe chleb pita, pieczywo
    Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
    chleb pita

    Domowy chlebek pita – uwagi

    Ten przepis na chlebki pita pochodzi od Bajaderki i jest zamieszczony na stronie Mniam Mniam. Muszę powiedzieć, że jest to chyba moje odkrycie roku :) Lubimy u mnie w domu zjeść na obiad chleb pita z mięsem kurczaka albo świnki i z warzywami. Do tej pory bazowaliśmy na chlebkach kupowanych w sklepach. Od momentu wypróbowania tego przepisu nie kupuję już tych chlebków, gdyż teraz wyglądają dla mnie i co gorsza smakują jak tektura :(

    Spróbujcie, a sami się przekonacie :)

    pity

    Jak zrobić chlebek pitę – wskazówki

    Samo ciasto jest proste – drożdżowe i nie ma tu żadnej ukrytej wiedzy tajemnej.

    Będziecie tu potrzebować jedynie podstawowe składniki

    • drożdże – ja jak zwykle użyłam świeże, ale możecie je zastąpić suszonymi – wystarczy opakowanie 7 g
    • mąka pszenna – ja używam najczęściej typ 650, ale jak nie mam to i 500 jest ok
    • oliwa – ją możecie zastąpić ostatecznie olejem
    • letnia woda
    • sól

    Ze składników wyrabiamy elastyczne ciasto drożdżowe i odstawiamy do wyrośnięcia. Potem dzielimy ciasto na porcje i formujemy chlebki.

    pita

    Jak piec chlebki pita, aby urosły i zrobiły „kieszonkę”?

    Najważniejszą sprawą jest odpowiednie pieczenie!

    Przy ich pieczeniu najważniejsza jest, podobnie jak w przypadku pizzy, temperatura  – więc rozgrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury i co ważne musimy też od razu nagrzać porządnie blachę, albo kamień do pizzy. Ciasto dzielimy na porcje, każdą krótko zagniatamy, a następnie cienko wałkujemy! Wkładamy pity do gorącego piekarnika i układamy na gorącej blaszce. W trakcie pieczenia chlebki pita zaczynają rosnąć i puchnąć, tworząc w środku pustą kieszonkę :)

    Gotowe pity wyciągamy i ostrożnie przekrajamy – uwaga, bo para w środku jest gorąca i można się poparzyć!

    Z przepisu wychodzi 8 chlebków, jeśli nie jesteście w stanie wszystkiego na raz zjeść, to proponuję połowę ciasta schować do lodówki i upiec wtedy kiedy będą potrzebne (najlepsze są świeżo pieczone). Jeśli chcecie upiec wszystkie tego samego dnia, to pomiędzy partiami trzeba dogrzać piekarnik.

    Całościowy czas przygotowania (bez pieczenia), to około 2 godziny, więc uwzględnijcie to przy robieniu ciasta:)

    A co nałożyć do takiej domowej pity? Ja polecam kotleciki cevapi (cevapcici) z dodatkiem warzyw – cebuli, pomidora, sałaty i jakiegoś sosu.

    Jeśli lubicie takie domowe pieczywo, to wypróbujcie również przepis na domowe chlebki naan.

    chlebki pita
    Przejdź do przepisu Przejdź do Video Drukuj Przepis
    4.46 z 93 ocen
    Postaw mi kawę

    A tu moje pierwsze zdjęcia pit :)

    pita1
    pita2
    pita3

    Polecane przepisy na obiad

    Jeśli szukasz inspiracji na obiad dla całej rodziny, to koniecznie sprawdź inne moje pomysły na szybkie i pyszne obiady. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:

    Opublikowano: 2012 16 kwietnia

    Podziel się przepisem

    36 komentarzy

    1. dcdd8937c1f8f14c98fe911f97c5cf90?s=54&d=mm&r=g
      Agnieszka 2024 19 stycznia w 12:37- Odpowiedz

      Niestety płaskie …

      • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
        Beata 2024 22 stycznia w 17:35- Odpowiedz

        One jakoś bardzo sucho wyglądają po upieczeniu. Czy ciasto nie było zbyt gęste?

    2. e32bd13e2add097461cb96824b7a829c?s=54&d=mm&r=g
      Ja to ja 2023 11 listopada w 10:29- Odpowiedz

      3 gwiazdek
      Za dużo wody, powinno być 200 ml, musiałem dodać sporo mąki dodatkowo by móc rozwałkować.

    3. c6243fb3c8c880eaf81ee2d7eebb23b4?s=54&d=mm&r=g
      Anna 2023 25 lutego w 10:06- Odpowiedz

      Wczytałam się jeszcze raz i już wszystko wiem dzięki Pani na 8

      • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
        Beata 2023 25 lutego w 11:33- Odpowiedz

        Cieszę się, że wszystko się wyjaśniło :)

    4. c6243fb3c8c880eaf81ee2d7eebb23b4?s=54&d=mm&r=g
      Anna 2023 25 lutego w 10:04- Odpowiedz

      Dzień dobry, czy przepis jest na 4 czy na 8 sztuk? Przy składnikach jest napisane że na 8 ale ilość mąki dość mała jak mi się wydaje by wyszło 8 sztuk a w recepturze dzieli Pani na 4 części :) będę wdzięczna za wyjaśnienie :)

    5. 66da398cb985065d326981a5e5a48a07?s=54&d=mm&r=g
      Katarzyna 2023 29 stycznia w 17:41- Odpowiedz

      5 gwiazdka
      Chlebki przepyszne. Rewelacja.

    6. e9a9ad92efa4709dbd88d1269029bd20?s=54&d=mm&r=g
      Sara 2022 26 września w 13:32- Odpowiedz

      Nie zrobiły sie kieszonki. Wyszly okragle placki

      • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
        Beata 2022 26 września w 13:40- Odpowiedz

        Jaką temperaturę miał piekarnik?

    7. 4faba97de69c6110745c87b327a2095a?s=54&d=mm&r=g
      Patrycja 2022 21 września w 18:34- Odpowiedz

      5 gwiazdka
      Przepis super, urosły i smakowały dzieciom

    8. 43319fb4b37c48b474d0368fdb26c504?s=54&d=mm&r=g
      Agata 2022 10 lutego w 18:22- Odpowiedz

      5 gwiazdka
      Chlebki wyszły przepyszne. Mięciutkie i z dużą kieszonką.

      • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
        Beata 2022 10 lutego w 18:45- Odpowiedz

        Bardzo się cieszę, że tak fajnie wyszły :)

    9. 7903229d6a0791d386af68458a86afe6?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 8 stycznia w 12:38- Odpowiedz

      Wyszły bardzo dobre! Dziękuję

      • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
        Beata 2022 8 stycznia w 15:21- Odpowiedz

        Bardzo się cieszę :)

    10. 0f4cc15de207b1bc8d7f91c4fa9094a2?s=54&d=mm&r=g
      Renata 2021 6 listopada w 18:13- Odpowiedz

      A ja dziś zrobiłam ale twarde jak kamień urosly ładnie ale pokruszyły się

      • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
        Beata 2021 7 listopada w 10:36- Odpowiedz

        Może twój piekarnik mocniej piecze i trzeba skrócić czas pieczenia.

    11. f8c2492beab98737690a9e299cc6a256?s=54&d=mm&r=g
      rafal 2021 13 września w 08:33- Odpowiedz

      O tak, kamień do pizzy pozwala osiągnąć rewelacyjne rezultaty. Przepis na pewno wypróbujemy u siebie :) My robimy na nim pizzę i własny chleb + bułki pita :)

    12. 167cf38a445b291229119d6601334caf?s=54&d=mm&r=g
      Nikola 2021 4 sierpnia w 21:35- Odpowiedz

      Przepyszny smak ale nie utworzyły mi się przestrzenie powietrza jaka może być przyczyna?

      • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
        Beata 2021 5 sierpnia w 08:49- Odpowiedz

        Hmm, może kwestia temperatury. Jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się, aby pity nie urosły z kieszonką ..

    13. dceae03b6f4a2a7e578ad00ef6ee3082?s=54&d=mm&r=g
      Ada 2020 22 listopada w 11:12- Odpowiedz

      DZISIAJ zarobiłam ciasto lecz chce upiec bułeczki z tego przepisu w ilu stopniach?
      nagrzać piekarnik i piekę na kamieniu

      • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
        Beata 2020 22 listopada w 13:17- Odpowiedz

        To najlepiej jakieś 180 stopni jeśli chcesz aby były bardziej puszyste. Zależnie od ich wielkości piecz je kilkanaście minut – aż będą rumiane

    14. 8c335198fb07b0e18cb417404d06b4c1?s=54&d=mm&r=g
      Artur 2020 3 czerwca w 09:29- Odpowiedz

      Ile przyjąć gram na szklankę?

      • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
        Beata 2020 3 czerwca w 13:50- Odpowiedz

        Mąki wychodzi 150 g – więc trzeba użyć 450 g – jeśli ciasto będzie za luźne, to wtedy można dosypać jej trochę.

        • fd550ed2cd4d9f6c13e8d05c47e7706e?s=54&d=mm&r=g
          Magda 2023 18 marca w 08:34- Odpowiedz

          mi się ogóle nie udało. Dosypałam 2 tyle. Chyba, że nie da sięwyrobić ręcznie?

          • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
            Beata 2023 18 marca w 13:21- Odpowiedz

            zawsze można ciasto drożdżowe wyrobić ręcznie

    15. 6f312598070a9bef3e39ff32acc0b696?s=54&d=mm&r=g
      Anita 2020 7 maja w 15:54- Odpowiedz

      Super! Polecam! Pytanie,czy bułki piec w takiej temperaturze jak chlebki?

      • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
        Beata 2020 7 maja w 17:33- Odpowiedz

        A jakie bułki? Zwykle bułki drożdżowe to najlepiej piec w temperaturze około 190 stopni.

    16. 7bc3f2e3bd0c675b4cc6b3b7a4883d0a?s=54&d=mm&r=g
      Aneta 2018 17 marca w 23:43- Odpowiedz

      Dzisiaj wypróbowany przepis-super! Pity wyszły jak na zdjęciu : )

    17. 9c77693f3f02db4293cd83754953f550?s=54&d=mm&r=g
      daniel suchy 2017 12 maja w 21:57- Odpowiedz

      Potwierdzam. dzisiaj zrobilem-Mega, super przepis!

    18. Bułki do hamburgerów - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia 2017 24 kwietnia w 14:26- Odpowiedz

      […] A hamburgery możecie też podać w chlebach pita […]

    19. Dobre strony przepisów | narzekaczka 2015 20 listopada w 16:43- Odpowiedz

      […] https://wypiekibeaty.com.pl/chlebki-pita/  […]

    20. ?s=54&d=mm&r=g
      Alina Kurzyp-Kujawa 2015 15 lutego w 06:50- Odpowiedz

      Cześć, dzięki za ten przepis.Jest super :) Pitta jest świetna, pyszna. Dawno nie jadłam czegoś tak smacznego :)
      Pozdrawiam, Ala :)

    21. ?s=54&d=mm&r=g
      Agata Hryniewicka 2014 8 listopada w 04:57- Odpowiedz

      aha piec w mocno nagrzanym piekarniku, jasne!

      • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
        Beata 2014 8 listopada w 06:34- Odpowiedz

        W opisie była informacja o maksymalnej temperaturze piekarnika. Dorzucam temperaturę do samego przepisu skoro taki zapis jest niejasny :)

    Zostaw komentarz

    Ocena Przepisu




    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

    Polecane przepisy