Chlebki pita przepis
Przepis na domowe drożdżowe chlebki pita
Dzisiaj chcę Wam polecić moje ulubione chlebki pita! To idealna opcja na szybki i smaczny posiłek dla całej rodziny. Pity można po upieczeniu wypełnić warzywami, mięsem czy hummusem i już gotowe! Ale to nie wszystko – domowe chlebki pita są też bardzo zdrowe, ponieważ są nie zawierają konserwantów – w przeciwieństwie do chlebków dostępnych w sklepach. Polecam spróbować! Zobaczcie mój przepis ze zdjęciami i filmem z przygotowań i sprawdźcie jak zrobić pity, aby się tak ładnie napuszyły jak na moich zdjęciach :)
Spis treści
Domowe chlebki pita przepis z filmem
Jeśli nie wiesz co dziś zrobić na obiad, to może przygotuj takie rewelacyjne chleby pita i podaj je z nadzieniem z mięsa i warzyw, albo z dowolnym innym :)
Chlebki pita przepis
Składniki
składniki na chlebki pita
- 300 ml wody (1 i 1/4 szklanki – ciepłej )
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 450 g mąki pszennej (3 szklanki – polecam chlebową – typ 650)
- 14 g drożdży (świeżych (lub 2 łyżeczki suchych))
Instrukcja
Jak zrobić chlebki pita krok po kroku
Krok 1 – przygotowanie drożdży
- Do drożdży dodaj cukier, wymieszaj i rozpuść w niewielkiej ilości ciepłej wody.14 g drożdży, 1 łyżka cukru
Krok 2 – przygotowanie ciasta drożdżowego na pity
- Mąkę połącz z pozostałymi składnikami – można też dodać zioła do smaku – bazylię, oregano.3 łyżki oliwy, 1 łyżeczka soli, 450 g mąki pszennej, 300 ml wody
- Wlej drożdże i wyrób ciasto (można to zrobić mikserem). Odstaw ciasto na godzinę do wyrośnięcia i zwiększenia swojej objętości.
- Po tym czasie ciasto wyjmij na posypany mąką blat i krótko go zagnieć.
Krok 3 – formowanie pit
- Podziel ciasto dwie części, a następnie każdą z nich na 4 części.
- Z każdej uformuj kulę i odstaw na około 20 minut.
- Rozwałkuj kule (jeśli rozwałkujesz je na placki podobne do pizzy powstaną przy pieczeniu pity z dużą kieszonką, do której zmieści się farsz, jeśli rozwałkujesz słabiej powstaną fajne, pulchne bułeczki :)).
- Ułóż pity na dużej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 4 – pieczenie chlebków pita
- Pity pieczemy w mocno nagrzanym piekarniku (ok 260 stopni) przez około 8-10 minut – do momentu aż napuchną i się zrumienią.
- Ciepłe pity przekrajamy nożem (tylko ostrożnie, bo w środku jest gorąca para) i napełniamy dowolnymi dodatkami :
Film
Prywatne
Składniki Odżywcze
Domowy chlebek pita – uwagi
Ten przepis na chlebki pita pochodzi od Bajaderki i jest zamieszczony na stronie Mniam Mniam. Muszę powiedzieć, że jest to chyba moje odkrycie roku :) Lubimy u mnie w domu zjeść na obiad chleb pita z mięsem kurczaka albo świnki i z warzywami. Do tej pory bazowaliśmy na chlebkach kupowanych w sklepach. Od momentu wypróbowania tego przepisu nie kupuję już tych chlebków, gdyż teraz wyglądają dla mnie i co gorsza smakują jak tektura :(
Spróbujcie, a sami się przekonacie :)
Jak zrobić chlebek pitę – wskazówki
Samo ciasto jest proste – drożdżowe i nie ma tu żadnej ukrytej wiedzy tajemnej.
Będziecie tu potrzebować jedynie podstawowe składniki
- drożdże – ja jak zwykle użyłam świeże, ale możecie je zastąpić suszonymi – wystarczy opakowanie 7 g
- mąka pszenna – ja używam najczęściej typ 650, ale jak nie mam to i 500 jest ok
- oliwa – ją możecie zastąpić ostatecznie olejem
- letnia woda
- sól
Ze składników wyrabiamy elastyczne ciasto drożdżowe i odstawiamy do wyrośnięcia. Potem dzielimy ciasto na porcje i formujemy chlebki.
Jak piec chlebki pita, aby urosły i zrobiły „kieszonkę”?
Najważniejszą sprawą jest odpowiednie pieczenie!
Przy ich pieczeniu najważniejsza jest, podobnie jak w przypadku pizzy, temperatura – więc rozgrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury i co ważne musimy też od razu nagrzać porządnie blachę, albo kamień do pizzy. Ciasto dzielimy na porcje, każdą krótko zagniatamy, a następnie cienko wałkujemy! Wkładamy pity do gorącego piekarnika i układamy na gorącej blaszce. W trakcie pieczenia chlebki pita zaczynają rosnąć i puchnąć, tworząc w środku pustą kieszonkę :)
Gotowe pity wyciągamy i ostrożnie przekrajamy – uwaga, bo para w środku jest gorąca i można się poparzyć!
Z przepisu wychodzi 8 chlebków, jeśli nie jesteście w stanie wszystkiego na raz zjeść, to proponuję połowę ciasta schować do lodówki i upiec wtedy kiedy będą potrzebne (najlepsze są świeżo pieczone). Jeśli chcecie upiec wszystkie tego samego dnia, to pomiędzy partiami trzeba dogrzać piekarnik.
Całościowy czas przygotowania (bez pieczenia), to około 2 godziny, więc uwzględnijcie to przy robieniu ciasta:)
A co nałożyć do takiej domowej pity? Ja polecam kotleciki cevapi (cevapcici) z dodatkiem warzyw – cebuli, pomidora, sałaty i jakiegoś sosu.
Jeśli lubicie takie domowe pieczywo, to wypróbujcie również przepis na domowe chlebki naan.
A tu moje pierwsze zdjęcia pit :)
Polecane przepisy na obiad
Jeśli szukasz inspiracji na obiad dla całej rodziny, to koniecznie sprawdź inne moje pomysły na szybkie i pyszne obiady. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
36 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Niestety płaskie …
One jakoś bardzo sucho wyglądają po upieczeniu. Czy ciasto nie było zbyt gęste?
Za dużo wody, powinno być 200 ml, musiałem dodać sporo mąki dodatkowo by móc rozwałkować.
Wczytałam się jeszcze raz i już wszystko wiem dzięki Pani na 8
Cieszę się, że wszystko się wyjaśniło :)
Dzień dobry, czy przepis jest na 4 czy na 8 sztuk? Przy składnikach jest napisane że na 8 ale ilość mąki dość mała jak mi się wydaje by wyszło 8 sztuk a w recepturze dzieli Pani na 4 części :) będę wdzięczna za wyjaśnienie :)
Chlebki przepyszne. Rewelacja.
Super
Nie zrobiły sie kieszonki. Wyszly okragle placki
Jaką temperaturę miał piekarnik?
Przepis super, urosły i smakowały dzieciom
Chlebki wyszły przepyszne. Mięciutkie i z dużą kieszonką.
Bardzo się cieszę, że tak fajnie wyszły :)
Wyszły bardzo dobre! Dziękuję
Bardzo się cieszę :)
A ja dziś zrobiłam ale twarde jak kamień urosly ładnie ale pokruszyły się
Może twój piekarnik mocniej piecze i trzeba skrócić czas pieczenia.
O tak, kamień do pizzy pozwala osiągnąć rewelacyjne rezultaty. Przepis na pewno wypróbujemy u siebie :) My robimy na nim pizzę i własny chleb + bułki pita :)
Przepyszny smak ale nie utworzyły mi się przestrzenie powietrza jaka może być przyczyna?
Hmm, może kwestia temperatury. Jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się, aby pity nie urosły z kieszonką ..
DZISIAJ zarobiłam ciasto lecz chce upiec bułeczki z tego przepisu w ilu stopniach?
nagrzać piekarnik i piekę na kamieniu
To najlepiej jakieś 180 stopni jeśli chcesz aby były bardziej puszyste. Zależnie od ich wielkości piecz je kilkanaście minut – aż będą rumiane
Ile przyjąć gram na szklankę?
Mąki wychodzi 150 g – więc trzeba użyć 450 g – jeśli ciasto będzie za luźne, to wtedy można dosypać jej trochę.
mi się ogóle nie udało. Dosypałam 2 tyle. Chyba, że nie da sięwyrobić ręcznie?
zawsze można ciasto drożdżowe wyrobić ręcznie
Super! Polecam! Pytanie,czy bułki piec w takiej temperaturze jak chlebki?
A jakie bułki? Zwykle bułki drożdżowe to najlepiej piec w temperaturze około 190 stopni.
Dzisiaj wypróbowany przepis-super! Pity wyszły jak na zdjęciu : )
Super :)
Potwierdzam. dzisiaj zrobilem-Mega, super przepis!
[…] A hamburgery możecie też podać w chlebach pita […]
[…] https://wypiekibeaty.com.pl/chlebki-pita/ […]
Cześć, dzięki za ten przepis.Jest super :) Pitta jest świetna, pyszna. Dawno nie jadłam czegoś tak smacznego :)
Pozdrawiam, Ala :)
aha piec w mocno nagrzanym piekarniku, jasne!
W opisie była informacja o maksymalnej temperaturze piekarnika. Dorzucam temperaturę do samego przepisu skoro taki zapis jest niejasny :)