Chutney z czerwonej cebuli
Przepis na domowy chutney z cebuli
Zapraszam na domowy chutney z czerwonej cebuli o fajnie słodkim i pikantnym smaku. Karmelizowana cebula nabiera wspaniałego smaku, a chutney możecie podać jako dodatek do mięs, wędlin, czy też serów. Spróbujcie koniecznie.
Spis treści
Przepis na chutney z czerwonej cebuli
Jeśli lubicie robić w domu przetwory na zimę i jesień, to w tym roku zróbcie taką cebulkę z chili.
Chutney z czerwonej cebuli przepis
Składniki
składniki na chutney z czerwonej cebuli
- 1 kg czerwonej cebuli ((mniej więcej 7-8 dużych cebul))
- 1 papryczka chilii
- 1 liść laurowy
- 100 g cukru trzcinowego (- pół szklanki)
- 200-250 ml czerwonego wina ((wytrawnego lub półwytrawnego))
- 2 łyżki octu balsamicznego lub winnego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 0,5 łyżeczki cynamonu
Instrukcja
Jak zrobić chutney z cebuli
- Cebulę obierz i pokrój w piórka.1 kg czerwonej cebuli
- W sporym garnku rozgrzej trochę masła klarowanego lub oleju.
- Wrzuć cebulę, pokrojoną papryczkę i liście laurowe.1 papryczka chilii, 1 liść laurowy
- Smaż na małym ogniu, pod przykryciem przez kilkanaście minut.
- Dodaj 200 ml wina, cukier, ocet i przyprawy – wymieszaj.100 g cukru trzcinowego, 200-250 ml czerwonego wina, 2 łyżki octu balsamicznego lub winnego, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka czarnego pieprzu, 0,5 łyżeczki cynamonu
- Smaż aż cebula będzie miękka, a większość wina odparuje – jeśli cebula zacznie przywierać, to dolej jeszcze trochę wina.
- Gotowy chutnej przełóż do wyparzonych lub wypieczonych w piekarniku słoiczków (mi wyszły dwa słoiczki pojemności około 400-450 ml).
- Słoiki dobrze dokręć i postaw do góry dnem na ręczniku do momentu wystudzenia.
Prywatne
Chutney z cebuli na winie – uwagi
Chutney z czerwonej cebuli robiłam pierwszy raz, ale muszę przyznać, że wyszedł pyszny :)
W tym roku moja siostra przywiozła nam z Anglii dwa sosy chutney – jeden z cebuli a drugi z pomidorów i chilli.
Obydwa bardzo mi zasmakowały i często dodawałam je do grillowanej piersi z kurczaka.
Sosy już się kończą, więc zadbałam o zapasy – teraz mam dwa spore słoiczki chutneya z cebuli.
Sos z czerwonej cebuli jest łatwy do przygotowania, więc spróbujcie koniecznie :)
Zapraszam was również do wypróbowania innych przepisów na domowe przetwory.
Polecane przepisy na domowe przetwory
Zobaczcie również inne moje przepisy na domowe przetwory idealne na jesienne dni. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
6 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
zdjęcia są piękne a potrawa wyglada apetycznie, jest tylko mały myk na fujake, czerwona cebula po termicznym przetworzeniu nie zachowuje swojego koloru
To prawda, z czasem kolor się utlenia i po jakimś czasie (kilku miesiącach) kolor będzie bardziej brązowy.
Jak długo po otwarciu słoiczka można przechowywać chutney?
Hmm, robiłam pierwszy raz, więc jeszcze tego nie przetestowałam. Myślę, że jak wszystkie przetwory – po otwarciu przechowuj w lodówce – myślę, że może tak długo postać :)
A ja w lodówce mam chutney jabłkowy :)
Trzeba by też taki zrobić – u mnie jest za to mus z jabłek w lodówce :)