Ciasteczka amoniaczki

 

ciasteczka amoniaczki z cukrem

 

Amoniaczki, czyli ciasteczka na amoniaku.

Amoniak spożywczy jest jednym z rodzajów proszków do pieczenia, zapewniającym puszystość ciast i chrupkość ciasteczek. 

Amoniak znacząco wpływa na wygląd naszych ciast i ciasteczek, które – jeśli użyjemy odpowiedniej ilości amoniaku i zachowamy właściwe proporcje reszty składników – powinny być dobrze wyrośnięte oraz pulchne. Po ugryzieniu ciasta zrobionego z wykorzystaniem amoniaku powinniśmy zauważyć, że jego środek pełen jest niewielkich bąbelków. Oznaczać to będzie, że nasz amoniak zrobił swoje.

Przy wyrobie ciasteczek koniecznie powinniśmy użyć amoniaku. To on nadaje im niezbędną chrupkość (źródło).

Pamiętajcie,  że amoniak w dużej ilości jest szkodliwy, ale do wypieków używamy go bardzo mało – nie należy się więc go obawiać.

Dodany do tych ciasteczek sprawia, że są one puszyste i ładnie wyrośnięte. Na początku są bardziej miękkie, a im dłużej leżą tym są bardziej chrupiące (wtedy idealnie nadają się do maczania w mleku, herbacie lub kawie).

Mojej córce ciasteczka amoniaczki baaardzo zasmakowały – zrobiłam szczególnie dla niej część ciasteczek z kolorową posypką na wierzchu 🙂

Koniecznie zajrzyjcie również do innych przepisów na pyszne domowe ciasteczka.

 

miękkie ciastka z cukrem  miękkie ciasteczka z cukrem
 

ciasteczka z amoniakiem  ciastka z amoniakiem
 

ciasteczka amoniaczki  ciastka amoniaczki

Przepis do druku

Ciasteczka amoniaczki
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 3-4 blachy ciasteczek.
Autor:
Typ przepisu: Ciasteczka
Ilość: 10
Składniki
  • 100 g miękkiego masła
  • 150 g (1 szklanka) cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 2 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • 500 g mąki
  • pół szklanki mleka
  • 1 łyżeczka amoniaku
Wykonanie
  1. Zmiksuj masło z cukrem aż będzie puszyste.
  2. Amoniak wymieszaj z mlekiem.
  3. Do masy maślanej dodaj po jednym jajku i po każdym dodaj łyżkę mąki.
  4. Dodaj porcjami mąkę na zmianę z mlekiem - miksuj na niskich obrotach.
  5. Gotowe ciasto zawiń w folię i schłódź przez około godzinę.
  6. Po tym czasie podziel ciasto na dwie porcje, rozwałkuj jedną - na grubość około pół cm, wytnij ciastka i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Rozwałkuj drugą porcję, wytnij ciastka.
  8. Resztki zagnieć ponownie, rozwałkuj i wytnij ciastka.
  9. Posmaruj ciastka z wierzchu odrobiną mleka i posyp cukrem - ja używałam cukier kryształ, cukier w perełkach, a także kolorową posypkę.
  10. Piecz w 180 stopniach (termoobieg) przez około 7 minut - aż będą lekko rumiane na obrzeżach.
  11. Po upieczeniu ostudź.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 345 Tłuszcze: 10 g Węglowodany: 56 g Błonnik: 1,2 g Białka: 6,5 g