Ciasteczka cynamonowe

Zaktualizowany: 2023 3 października
ciasteczka cynamonowe

Przepis na proste i pyszne kruche ciastka cynamonowe

Na nadchodzące święta Bożego Narodzenia upieczcie razem ze mną idealne kruche ciasteczka cynamonowe z migdałami. Te ciastka smakują wyśmienicie i doskonale nadają się do ozdabiania wałkami ze wzorkami. Ciasteczka bardzo ładnie trzymają kształt wycięty foremkami i się nie rozpływają. Po upieczeniu są wspaniale chrupiące i jednocześnie rozpływają się w ustach. Koniecznie, więc zobaczcie mój przepis i sprawdźcie jak zrobić ciasteczka cynamonowe z migdałami.

cinnamon cookies

Ciasteczka cynamonowe przepis krok po kroku

Jeśli lubisz chrupiące i aromatyczne ciasteczka, to na te święta upiecz takie z cynamonem i mielonymi migdałami.

ciasteczka cynamonowe

Ciasteczka cynamonowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne kruche ciasteczka cynamonowe z mielonymi migdałami
5 z 4 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 15 minut
2 hours
Czas całkowity 2 hours 35 minut
Danie Deser
Porcje 2 blachy
Składniki

składniki na ciasteczka cynamonowe z migdałami

Instrukcja
 

Jak zrobić kruche ciasteczka cynamonowe

  • Mąkę zmieszaj z mielonymi migdałami lub orzechami.
    150 g mąki pszennej, 100 g migdałów
  • Dodaj masło, wanilię, cukier puder, jajko oraz cynamon.
    100 g masła, 1 cukier waniliowy, 60 g cukru pudru, 1 jajko, 2 łyżeczki cynamonu
  • Wszystkie składniki połącz w jednolitą masę.
  • Ciasto zawiń w folię spożywczą i schłodź godzinę w lodówce (możesz ciasto przygotować wcześniej i przechować w lodówce).
  • Posyp blat mąką, a ciasto krótko zagnieć, aby było bardziej elastyczne.
  • Ciasto wałkuj na grubość 4-5 mm – podsypuj mąką, aby nie przywierało do blatu.
  • Wytnij foremkami ciasteczka.
  • Ułóż ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piecz w temp. 175°C (termoobieg) 12-15 minut (na złoty kolor).
  • Po upieczeniu ostudź i udekoruj wg uznania.
Prywatne
Słowa kluczowe kruche ciasteczka z cynamonem, kruche ciastka cynamonowe
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciasteczka cynamonowe_4

Kruche cynamonowe ciasteczka – uwagi

Święta Bożego Narodzenia to nie tylko pierniczki w przeróżnych odmianach :)

Ja w tym roku będę zajadać się również nowymi ciasteczkami – oto ciasteczka cynamonowe.

Chrupiące, aromatyczne, fajnie cynamonowe w smaku, a do tego migdałowe – mniam :D

Do tego podana przeze mnie porcja jest na tyle mała, że nie będziecie musieli spędzić połowy dnia, na ich pieczeniu – otrzymacie około 2 blachy ciasteczek – akurat tyle, aby się nimi nacieszyć, a nie narobić ;)

Tradycyjnie już – jak przy każdych ciasteczkach – polecam najmłodszych pomocników – wałkowanie i wykrawanie ciasteczek sprawi frajdę każdemu dziecku.

A jeśli ładnie je udekorujecie i zapakujecie w świąteczne opakowanie, to ciasteczka te będę świetnych prezentem pod choinkę :D

Ciasteczka możecie także przełożyć kremem i złożyć po dwa (jak markizy). Ja przygotowałam więcej kremu z ciasteczek orzeszków i nim przełożyłam część ciasteczek :)

Przepis pochodzi z książki „Cukiernia Lidla” Pawła Małeckiego.

Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne ciasteczka oraz przepisy na Boże Narodzenie.

ciasteczka cynamonowe_1
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 4 ocen
Postaw mi kawę
ciasteczka cynamonowe_7
ciasteczka cynamonowe_6

Polecane przepisy na kruche ciasteczka świąteczne

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne ciasteczka idealne na Boże Narodzenie i nie tylko. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2015 23 grudnia