Ciasteczka cynamonowe
Przepis na proste i pyszne kruche ciastka cynamonowe
Na nadchodzące święta Bożego Narodzenia upieczcie razem ze mną idealne kruche ciasteczka cynamonowe z migdałami. Te ciastka smakują wyśmienicie i doskonale nadają się do ozdabiania wałkami ze wzorkami. Ciasteczka bardzo ładnie trzymają kształt wycięty foremkami i się nie rozpływają. Po upieczeniu są wspaniale chrupiące i jednocześnie rozpływają się w ustach. Koniecznie, więc zobaczcie mój przepis i sprawdźcie jak zrobić ciasteczka cynamonowe z migdałami.
Spis treści
Ciasteczka cynamonowe przepis krok po kroku
Jeśli lubisz chrupiące i aromatyczne ciasteczka, to na te święta upiecz takie z cynamonem i mielonymi migdałami.
Ciasteczka cynamonowe przepis
Składniki
składniki na ciasteczka cynamonowe z migdałami
- 150 g mąki pszennej (typ 450/500 – 1 szklanka)
- 100 g migdałów (lub orzechów laskowych, zmielonych na mączkę)
- 100 g masła (miękkiego )
- 1 cukier waniliowy ( lub łyżeczka ekstraktu z wanilii)
- 60 g cukru pudru (mniej więcej 1/3 szklanki)
- 1 jajko (rozmiar L)
- 2 łyżeczki cynamonu (startego )
Instrukcja
Jak zrobić kruche ciasteczka cynamonowe
- Mąkę zmieszaj z mielonymi migdałami lub orzechami.150 g mąki pszennej, 100 g migdałów
- Dodaj masło, wanilię, cukier puder, jajko oraz cynamon.100 g masła, 1 cukier waniliowy, 60 g cukru pudru, 1 jajko, 2 łyżeczki cynamonu
- Wszystkie składniki połącz w jednolitą masę.
- Ciasto zawiń w folię spożywczą i schłodź godzinę w lodówce (możesz ciasto przygotować wcześniej i przechować w lodówce).
- Posyp blat mąką, a ciasto krótko zagnieć, aby było bardziej elastyczne.
- Ciasto wałkuj na grubość 4-5 mm – podsypuj mąką, aby nie przywierało do blatu.
- Wytnij foremkami ciasteczka.
- Ułóż ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w temp. 175°C (termoobieg) 12-15 minut (na złoty kolor).
- Po upieczeniu ostudź i udekoruj wg uznania.
Prywatne
Kruche cynamonowe ciasteczka – uwagi
Święta Bożego Narodzenia to nie tylko pierniczki w przeróżnych odmianach :)
Ja w tym roku będę zajadać się również nowymi ciasteczkami – oto ciasteczka cynamonowe.
Chrupiące, aromatyczne, fajnie cynamonowe w smaku, a do tego migdałowe – mniam :D
Do tego podana przeze mnie porcja jest na tyle mała, że nie będziecie musieli spędzić połowy dnia, na ich pieczeniu – otrzymacie około 2 blachy ciasteczek – akurat tyle, aby się nimi nacieszyć, a nie narobić ;)
Tradycyjnie już – jak przy każdych ciasteczkach – polecam najmłodszych pomocników – wałkowanie i wykrawanie ciasteczek sprawi frajdę każdemu dziecku.
A jeśli ładnie je udekorujecie i zapakujecie w świąteczne opakowanie, to ciasteczka te będę świetnych prezentem pod choinkę :D
Ciasteczka możecie także przełożyć kremem i złożyć po dwa (jak markizy). Ja przygotowałam więcej kremu z ciasteczek orzeszków i nim przełożyłam część ciasteczek :)
Przepis pochodzi z książki „Cukiernia Lidla” Pawła Małeckiego.
Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne ciasteczka oraz przepisy na Boże Narodzenie.
Polecane przepisy na kruche ciasteczka świąteczne
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne ciasteczka idealne na Boże Narodzenie i nie tylko. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: