Ciasteczka czekoladowe z solą
Przepis na ciastka czekoladowe z solą
Ciasteczka czekoladowe z solą to małe słodkości, które łączą w sobie intensywność czekolady z niezwykłą nutą soli. Te proste, pieczone ciasteczka charakteryzują się kruchością na zewnątrz i delikatnością w środku, a kawałki czekolady dodają im wyjątkowego smaku i tekstury. Nutka soli podkreśla bogactwo smaku czekolady, tworząc zaskakującą i niezapomnianą harmonię smaków. To idealne towarzystwo do herbaty czy kawy, które dostarcza prawdziwych chwil rozkoszy dla podniebienia. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Ciasteczka czekoladowe z solą przepis z filmem
Jeśli lubisz proste i szybkie ciasteczka, które nie wymagają wałkowania, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Ciasteczka czekoladowe z solą przepis
Składniki
składniki na ciasteczka z czekoladą i solą
- 115 g masła (miękkiego )
- 170 g cukru (trzcinowego – niepełna szklanka)
- 1 jajko (rozmiar L)
- 250 g mąki pszennej (1 i 2/3 szklanki)
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 150 g czekolady (posiekanej (użyłam chipsy czekoladowe))
- sól (do posypania ciasteczek)
Instrukcja
Jak zrobić ciasteczka czekoladowe z solą
- Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i solą.250 g mąki pszennej, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki soli
- Masło zmiksuj z cukrem, dodaj jajko i zmiksuj.115 g masła, 170 g cukru, 1 jajko
- Wsyp mąkę do masła i zmiksuj – utworzy się grudkowate ciasto.
- Dodaj czekoladę i zagnieć ciasto w dłoniach.150 g czekolady
- Urywaj kawałki ciasta i tocz nieduże kulki – układaj je w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
- Wierzch ciasteczek posyp odrobiną soli.sól
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 10-12 minut.
- Po upieczeniu krótko ostudź – ciasteczka będą jeszcze miękkie, gdy lekko ostygną możesz je zdjąć z blachy.
Film
Prywatne
Składniki Odżywcze
Ciastka z czekoladą i solą – uwagi
Ciasteczka czekoladowe z solą, to kolejny przepis słodko-słony na blogu (będzie chyba moim drugim ulubionym – zaraz po solonym karmelu).
Jeśli nie macie do końca przekonania do tej soli, to możecie zrezygnować z posypywania ciasteczek przed ich pieczeniem – ale nie rezygnujcie z soli dodawanej do ciasta – nie ma jej tak dużo, a fajnie podkręca smak czekolady :D
Pod zdjęciami znajdziecie filmik z przygotowywania tych czekoladowych ciasteczek z solą– sami zobaczycie jakie są one proste i ekspresowe. Ja je przygotowałam w niespełna 8 minut – oczywiście miałam wszystkie produkty przygotowane wcześniej.
Dużym plusem jest, że ciasteczka są robione bez foremek – toczymy tylko kulki w rękach – więc koniecznie zaproście do pracy dzieci – będą miały niezłą frajdę.
Ciasteczka czekoladowe z solą pieczemy od razu, ale możecie też przygotować ciasto wcześniej i przechować je w lodówce.
Z tej porcji otrzymałam 14 sporych ciastek.
Wypróbujcie również przepis na przepyszne ciasteczka z czekoladą i orzechami – moje dzieci zjadają je w 3 sekundy :D
Inspiracja – podaję przepis z moimi zmianami.
Polecane przepisy na ciasteczka bez wałkowania
Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne i szybkie ciasteczka. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: