Ciasteczka dyniowe przepis
Przepis na miękkie ciastka dyniowe
Przygotujcie razem ze mną bardzo proste i szybkie ciasteczka dyniowe. Te ciastka nie dość, że są smaczne, to jeszcze przy okazji przemycicie w nich cenną porcję warzyw :) Ciasteczka nie wymagają wałkowania i wycinania foremkami, więc zrobicie je ekspresowo. Gorąco polecam!
Spis treści
Ciasteczka dyniowe przepis krok po kroku
Jeśli lubisz dyniowe wypieki, które można zrobić szybko i bez problemów, to koniecznie upiecz te ciasteczka.
Ciasteczka dyniowe przepis
Składniki
składniki na miękkie ciasteczka z dynią
- około 3 szklanki mąki (- 450 g+ dodatkowa do podsypywania)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- 170 g masła (miękkiego )
- 1 szklanka cukru (- 200 g (można dać mniej))
- 3/4 szklanki puree z dyni ((około 225 g))
- 1 jajko (rozmiar L)
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- około 100 g czekolady (posiekanej )
Instrukcja
Jak zrobić ciasteczka dyniowe bez wałkowania
- Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę.170 g masła, 1 szklanka cukru
- Mąkę przesiej przez sito z sodą, proszkiem, solą i przyprawami.około 3 szklanki mąki, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki soli, 2 łyżeczki cynamonu, 0,5 łyżeczki pół łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki mielonego imbiru, 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- Do masła dodaj puree z dyni, jajko i wanilię, dodaj porcjami mąkę i krótko zmiksuj.3/4 szklanki puree z dyni, 1 jajko, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- Na koniec dodaj czekoladę i zamieszaj.około 100 g czekolady
- Rękoma obsypanymi mąką nabieraj ciasto o wielkości orzecha włoskiego, tocz kulki.
- Obtaczaj je w mieszance cukru i cynamonu, układaj je na blaszce, a następnie lekko spłaszcz lekko spodem dłoni.1/4 szklanki cukru, 2 łyżeczki cynamonu
- Piecz ciasteczka w 180 stopniach (góra/dół) przez około 10-12 minut.
- Zaraz po upieczeniu ciasteczka są bardzo miękkie, więc pozostaw je blaszce do wystudzenia.
Notatki
Prywatne
Miękkie ciastka dyniowe bez wałkowania – uwagi
Ciasteczka dyniowe przygotowałam na „afterparty” po ślubowaniu córki w szkole.
Miało być zdrowo i smacznie :)
Najpierw chciałam zrobić ciasteczka marchewkowe z przepisu na markizy, ale potem postawiłam na ciastka dyniowe – takich jeszcze nie piekłam :)
Ciasteczka z dynią przeszły pomyślne testy u moich dzieci – musiałam wręcz im ograniczyć do nich dostęp, bo nic by nie dotarło na szkolną imprezę :)
Po takiej rekomendacji mogę z całym sercem polecić je Wam i Waszym dzieciaczkom – ciasteczka z warzywami to jest to :)
Ciacha mają obłędny kolor, smakują troszkę jak piernik (dzięki dużej ilości przypraw), a do tego są fajnie mięciutkie (nawet po kilku dniach- jeśli przechowywane są w hermetycznym pojemniku).
Jak zrobić ciasteczka bez wałkowania i wycinania?
Ciasteczka robi się tocząc w rękach kulki z ciasta i to jest trochę uciążliwe, bo ciasto jest dość luźne (nie chciałam dodawać za dużo mąki, aby ciastka nie były twarde), dlatego pomagałam sobie maczając ręce w mące i lekko obsypując wierzch ciasta mąką – ta metoda zdała egzamin i Wam też ją polecam :)
Z przepisu otrzymacie dwie blachy ciasteczek o wielkości około 5 cm.
Ps. Moje dzieci zgodziły się nawet zapozować do zdjęć :)
Przepis znalazłam tutaj.
Polecane przepisy na słodkie wypieki z dynią
Jeśli lubisz słodkości dyniowe, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na wypieki zrobione z dynią. Na blogu jest ich niezły wybór, a ja tu polecam takie trzy przepisy: