Ciasteczka kokosowe z czekoladą
Przepis na ciastka kokosowe z białą czekoladą
Ciasteczka kokosowe z białą czekoladą to niezwykle pyszne i proste do zrobienia ciastka. Te aromatyczne ciasteczka są pieczone z dodatkiem wiórków kokosowych, które nadają im wyjątkowego smaku i chrupkości. Co najlepsze, nie wymagają one wałkowania i wycinania kształtów foremkami – można je łatwo formować w dłoniach. Rozkoszuj się smakiem tych wyjątkowych ciasteczek, które rozpływają się w ustach i są idealne na popołudniową herbatę lub jako słodka przekąska o każdej porze dnia.
Spis treści
Ciasteczka kokosowe z czekoladą przepis krok po kroku
Jeśli lubisz szybkie i proste ciasteczka, których nie musisz wałkować i wycinać, to spróbuj tych słodkich ciasteczek o kokosowym aromacie.
Ciasteczka kokosowe z białą czekoladą przepis
Składniki
składniki na ciasteczka czekoladowe z białą czekoladą
- 125 g masła (miękkiego )
- 200 g cukru pudru ((ale można dać mniej))
- 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 jajko (rozmiar L)
- 300 g mąki pszennej (- 2 szklanki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 80 g wiórek kokosowych
- 100 g białej czekolady ( – posiekanej)
Instrukcja
Jak zrobić ciasteczka kokosowe z czekoladą
- Masło zmiksuj z cukrem i wanilią na puszystą masę.125 g masła, 200 g cukru pudru, 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi.300 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 80 g wiórek kokosowych
- Do masy maślanej dodaj jajko i krótko zmiksuj następnie wsyp porcjami mąkę z wiórkami, dodaj posiekaną czekoladę.1 jajko, 100 g białej czekolady
- Miksuj tylko do połączenia składników – na koniec możesz ciasto krótko zagnieść rękoma.
- Nabieraj dłonią nieduże porcje ciasta – tocz z niego kulki, układaj kulki na blaszce i lekko je rozpłaszcz dłonią – zachowaj między ciastkami odstępy, bo się trochę rozleją w trakcie pieczenia.
- Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 10-15 minut – nie muszą być mocno rumiane z wierzchu – jeśli będą miały lekko złocisty spód, to oznacza, że są już gotowe.
- Zaraz po upieczeni ciasteczka są bardzo miękkie i delikatne, więc nie ściągaj ich od razu z blachy – gdy przestygną to stwardnieją.
Prywatne
Kokosowe ciasteczka z białą czekoladą – uwagi
Te ciasteczka kokosowe z białą czekoladą to niezła gratka dla wielbicieli kokosowych, słodkich smaków :)
Ciacha ślicznie wyglądają, a smakują jeszcze lepiej.
Kokos nie dominuje mocno w smaku, za to z każdym gryzem czujemy go delikatnie na języku, a potem natyka się na kawałeczki rozpuszczonej białej czekolady :)
Jak dla mnie te ciasteczka to rewelacja – delikatne, przepyszne, chrupiące, a do tego dziecinnie proste do wykonania.
Jeśli macie dzieci, to koniecznie zróbcie z nimi ciastka kokosowe.
Samo ciasto przygotujecie spokojnie z pomocą miksera – dzieci będę dodawać składniki, a potem jest najfajniejsza część :)
Dłońmi nabieramy trochę ciasta, toczymy kulkę, kładziemy ją na blaszce i spłaszczamy – tadam – koniec pracy!
Uwierzcie mi – dzieci będą zachwycone – szczególnie, że ciasto ma taką konsystencję, że nie jest mocno lepiące, czy też brudzące – ja nawet pod koniec ciasto wyrobiłam krótko rękoma, aby cała mąka „weszła” do ciasta.
Mi wyszły z tego przepisu 24 duże ciacha – brałam porcje ciasta wielkości mniej więcej piłeczki golfowej.
A wielbicieli kokosowych ciasteczek zapraszam serdecznie na najprostsze na świecie i najpyszniejsze kokosanki :D
Polecane przepisy na proste ciastka
Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na ciastka bez wałkowania i wycinania. Na blogu jest ich niezła kolekcja, w przeróżnych smakach i z różnymi dodatkami. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Przepis znalazłam tutaj, ale podaję z moimi zmianami.
13 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Aha, dodam jeszcze, że wszystko było zważone, co do grama :)
Mi ciasteczka wyszły zupełnie inne i to nie w pozytywnym sensie. Ciasto było sypkie, trudno się formowało kuleczki, a przy spłaszczaniu nie za ładnie pękały… Podczas pieczenia ciasteczka w ogóle się nie rozlały, nie popękały jak na zdjęciu, i zachowały swój nie za ładny kształt ;) W smaku dobre (dałam tylko 100g cukru pudru i dla mnie w słodkości idealne), ale może trochę za bardzo „mączne”. Ogólnie mam wrażenie, że problemem jest właśnie mąka (użyłam typu 650) – jest jej za dużo. Następnym razem dam 200g i zobaczymy, czy to coś pomoże ;) Jeśli chodzi o wykonanie, to wszystko zrobiłam tak, jak w przepisie, jednak z małym wyjątkiem: po zmieszaniu masła (które leżało ponad dzień) z cukrem i wanilią, odstawiłam masę na godzinę, bo piekarnik był zajęty ;) Nwm, czy to przez to, czy jednak mąkę…
Mąka 650 jest mąką dobrą do pieczywa, a nie do słodkich wypieków. Tu najlepiej użyć zwykłą tortową typ 450 albo 500.
Ile orzed swietami mozna je zrobic?i np zamknąć w puszce jak pierniki?
To nie są ciasteczka, którym dobrze robi leżenie. Najlepiej upiec je maksymalnie tydzień przed świętami i przechowywać je w szczelnym pojemniku.
dlaczego moje ciateczka tak nie popekały jak pani , za mało/ duzo mąki ?
Trudno mi powiedzieć. A mąka była ważona?
Stanwczo za dużo mąki jak na taką ilość masła, powinno być max 200g
Ciasteczka rewelacyjne, ale zdecydowanie za słodkie. Ilość cukru można zmniejszyć nawet o połowę, a i tak będą dobre. W końcu czekolada robi swoje.
Druga sprawa to miksowanie masy po wsypaniu mąki z wiórkami. Tak czułam, że masa jest zbyt sypka i nic z tego nie wyjdzie, ale zaryzykowałam i miałam całą kuchnię do sprzątania. Dlatego uprzedzam, jak macie zwykły mikser ręczny (taki z dwoma „trzepaczkami”), to pod żadnym pozorem nie miksujcie masy po dodaniu mąki i wiórek! Ciasto da się miksować tylko do momentu dodania jajka, potem jest istna katastrofa. Następnym razem zrobię w malakserze, ale jak ktoś nie ma, to radzę wsypać mąkę i wyrobić rękami.
Ale poza tym to ciastka są super. 1000 razy smaczniejsze niż kupne.
A i można spokojnie dać margarynę do pieczenia, jak ktoś nie używa masła.
Dzięki za super przepis, pozdrawiam.
Biała czekolada robi swoje :) mąkę można dosypywać porcjami – to będzie mniej „kurzyć”
Kokos i biała czekolada to świetny duet :D
Uwielbiam kokosa ! A Twoje ciasteczka wyglądają fenomenalnie. Jak się na nie patrzy to aż ślinka cieknie :)
Dziękuję :) bardzo łatwo się je robi, więc spróbuj koniecznie :)