Ciasteczka migdałowe z dżemem
Przepis na pyszne ciastka migdałowe z dżemem
Zapraszam na pyszne i chrupiące ciasteczka migdałowe z dżemem. Te ciasteczka przygotujecie bardzo prosto i możecie je upiec z ulubionym dżemem lub konfiturą. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Ciasteczka migdałowe przepis krok po kroku
Jeśli lubicie pyszne domowe ciasteczka, to koniecznie upieczcie te ciastka migdałowe z dodatkiem ulubionej konfitury.
Ciasteczka migdałowe z dżemem przepis
Składniki
składniki na ciasteczka migdałowe
- 200 g masła (miękkiego )
- 100 g cukru ((pół szklanki) )
- 0,5 łyżeczki olejku migdałowego
- 300 g mąki pszennej ((2 szklanki) )
- okolo 100 g dżemu ( lub konfitury/marmolady)
Instrukcja
Jak zrobić ciasteczka migdałowe
- Masło utrzyj z cukrem i olejkiem na puszystą masę.200 g masła, 100 g cukru, 0,5 łyżeczki olejku migdałowego
- Dodaj stopniowo mąkę i miksuj na niskich obrotach.300 g mąki pszennej
- Schłodź ciasto przez około godzinę.
- Łyżeczką nabieraj ciasto – kulki nie muszą być duże, bo podczas pieczenia ciasteczka się rozpływają – i tocz w rękach kuleczki.
- Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia – zachowaj odstępy między ciasteczkami.
- Na środku każdej kulki zrób dołek – palcem lub trzonkiem drewnianej łyżki.
- Nałóż do każdego dołeczka trochę dżemu.okolo 100 g dżemu
- Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg – ja piekłam jednocześnie dwie blachy ciasteczek) przez około 10 minut – aż brzegi ciasteczek się zarumienią.
- Po upieczeniu ostudź i dopiero wtedy zdejmij z blachy.
- Możesz dodatkowo polać ciastka odrobiną lukru – około pół szklanki cukru pudru wymieszaj z łyżką mleka (jeśli lukier jest za gęsty do dodaj trochę mleka) i polej nim ciastka.
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Migdałowe ciasteczka z dżemem – uwagi
Och jak mi zasmakowały te ciasteczka migdałowe z dżemem.
Zresztą mi jak mi, ale moja córka to je wręcz pochłaniała :)
Ciasteczka są leciutkie, bardzo chrupiące i aromatyczne.
A do tego dżem – najlepiej użyć domowy – z mniejszą ilością żelatyny, albo konfiturę lub marmoladę – będzie się mniej rozlewał podczas pieczenia.
Same ciastka migdałowe są banalnie proste do zrobienia i bardzo chętnie włączą się w ich robienie dzieci – trzeba toczyć z ciasta kulki :)
Potem w każdej takiej kulce robimy dołek palcem – albo trzonkiem drewnianej łyżki – i nakładamy dżem.
Ciasteczka zaraz po upieczeniu są miękkie, ale po ostygnięciu robią się chrupiące.
Zapraszam was również na inne ciasteczka, które pojawiły się na blogu – np. ciasteczka z borówkami, ciastka z ziarenkami, ciasteczka czekoladowe z solą, orzechowe ciasteczka z dżemem, albo ciasteczka usteczka z jabłkami.
Przepis znalazłam tutaj.
Polecane przepisy na ciasteczka z owocami
Koniecznie zobaczcie moje przepisy na pyszne ciasteczka pieczone z dodatkiem owoców.
4 komentarze
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Dzien dobry Pani Beato,
Bardzo dziekuje za strone bo przepisy sa fantastyczne, ale dzisiaj z ciasteczkami poszlo cos nie tak. Po dziesieciu min byly zupelnie surowe wiec trzymam wlasnie nastepnie dziesiec. Piekarnik w porzadku bo wczoraj upieklam Pani ciasto jogurtowe I wyszlo super.
Pozdrawiam
Agnieszka
Niestety, często jest tak, że piekarniki pieką zupełnie inaczej i trzeba sprawdzać. Ja teraz mam nowy piekarnik i piecze zupełnie inaczej niż stary. Dlatego zwykle piszę „piecz około”, bo najlepiej to dostosować do swojego piekarnika.
Przypominają wyglądem ciasteczka jakie kupowała nam babcia w dzieciństwie ale te są na pewno o wiele smaczniejsze :D
Takie domowe zawsze wygrają z kupnymi :)