Ciasteczka twarogowe

Zaktualizowany: 2024 24 kwietnia
ciasteczka twarogowe

Przepis na szybkie ciasteczka twarogowe

Moje proste ciasteczka z dodatkiem twarogu to idealna przekąska dla miłośników słodkich smaków i jednocześnie poszukujących zdrowych alternatyw. Twaróg dodany do ciasta sprawia, że ciasteczka mają fajny smak i ciekawą teksturę, a jednocześnie sycące i pełne białka. Jeśli chcesz, to możesz nawet dodać do nich posiekane orzechy, albo rodzynki, aby nadać im dodatkowego smaku i chrupkości. Takie ciastka z twarogu są idealne na słodki przysmak w ciągu dnia lub jako dodatek do popołudniowej kawy. Spróbuj koniecznie i przekonaj się, jak proste i pyszne mogą być te ciasteczka!

kruche ciastka z twarogiem

Ciasteczka twarogowe przepis krok po kroku

Już dziś zrób razem ze mną takie proste i pyszne ciastka twarogowe. Te szybkie ciasteczka świetnie smakują i idealnie nadają się do wykrajania kształtów. Gorąco polecam!

ciasteczka twarogowe

Ciasteczka twarogowe przepis

Wypieki Beaty
Proste i szybkie kruche ciasteczka z twarogiem to świetny pomysł na deser dla całej rodziny.
4.19 z 53 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 15 minut
Czas całkowity 45 minut
Porcje 4 blachy
Składniki

składniki na ciasteczka z twarogiem

Instrukcja
 

Jak zrobić ciasteczka twarogowe

  • Twaróg zmiel albo rozdrobnij widelcem, dodaj resztę składników i wyrób ciasto – jeśli ciasto nie chce się zlepić, to możesz dodać trochę więcej śmietany albo zimnej wody.
    250 g twarogu, 450 g mąki pszennej, 200 g cukru, 1 żółtko, 2 łyżki śmietany, 2 łyżki mleka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 opakowanie cukru waniliowego
  • Rozwałkuj po kawałkach na grubość około 0,5cm i wycinaj foremkami ciasteczka (dla leniwych – można pokroić ciasto w paseczki lub na kwadraty i takie ułożyć na blaszce).
  • Ciastka posmaruj roztrzepanym widelcem białkiem i posyp cukrem kryształem.
    1 białko
  • Ciastka piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra-dół) przez około 15 minut (do zrumienienia).
Notatki
Część ciasta możesz rozwałkować cieniej i zrobić podwójne ciasteczka z marmoladą :) Trzeba do tego wyciąć po dwa takie same kształty, w jednym z nich wycinamy środek (np. kieliszkiem). Teraz całe ciasto posmaruj marmoladą, albo np. nutellą (omijaj tylko brzegi ciastka). Na wierzchu połóż ciastko z wycięciem i sklej oba brzegami (jeśli nie chcę się kleić, to można posmarować je odrobiną białka). Gotowe :) można piec :)
Prywatne
Słowa kluczowe ciastka z twarogu
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
kruche ciasteczka z twarogiem

Kruche twarogowe ciastka – uwagi

Te ciasteczka twarogowe to takie „małe co nie co” dla łasuchów. Do ich zrobienia używamy twarogu, więc wychodzą w smaku zupełnie inne niż zwykłe ciasteczka. Oprócz niebywałego smaku, twaróg dodany do ciasta sprawia, że ciasto się fajnie listkuje, nabiera lekkości i fajnej chrupkości. Jeśli do tej pory nie robiliście takich ciasteczek z twarogiem, to koniecznie musicie spróbować!

ciasteczka z twarogu

Jak zrobić ciastka z twarogiem – wskazówki

To bardzo proste – szybko zagniatacie wszystkie składniki i wałkujecie ciasto na placek. Foremkami wycinamy ciasteczka i układamy na blaszce z piekarnika. Robi się je bardzo szybko, bo ciasto nie wymaga chłodzenia w lodówce, a po upieczeniu  przypominają trochę ciasto francuskie, ponieważ fajnie się rozwarstwiają. Możecie je także po upieczeniu przełożyć marmoladą albo kremem czekoladowym i sklejać tak po dwa. Z podanej porcji wyszły mi 4 blachy ciasteczek, więc jest co zjadać. Proponuję posypać wierzch ciasteczek cukrem – wtedy dodajemy im fajnej chrupkości.

Koniecznie zajrzyjcie do innych przepisów na pyszne domowe ciasteczka – np. ciasteczka z żurawiną, kokosowe ciasteczka z białą czekoladą, ciasteczka z czekoladą i solą albo ciasteczka z ziarenkami.

ciastka z twarogu
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.19 z 53 ocen
Postaw mi kawę
ciasteczka z twarogiem
ciastka z twarogiem

A tu moje stare zdjęcia ciastek twarogowych – możecie je zrobić w wersji markiz – przełożone marmoladą, albo np. nutellą.

ciasteczka z twarogiem i dżemem
ciasteczka z twarogiem i marmoladą

Polecane przepisy na ciasteczka

Jeśli lubicie chrupiące i pyszne domowe ciasteczka, to koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na te słodkości. Tu polecam Wam między innymi takie przepisy:

Opublikowano: 2012 24 kwietnia

Podziel się przepisem

12 komentarzy

  1. 77dc3aa6f3a8259dbc3b436c05fe9526?s=54&d=mm&r=g
    Karolina 2023 5 marca w 12:51- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Ponownie skorzystałam z przepisu na te ciasteczka i muszę przyznać, że tym razem również wyszły pyszne. Polecam

  2. 27819a871ef04b67b835bdc4e2aed232?s=54&d=mm&r=g
    Anna 2022 21 grudnia w 14:24- Odpowiedz

    1 gwiazdka
    Nie polecam…. zrobiłam dokładnie z tych proporcji i wyszły twarde…. na pewno za dużo mąki

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 21 grudnia w 15:55- Odpowiedz

      Sądzę, że to kwestia użytego twarogu a nie mąki. Robiłam je kilka razy i zawsze były idealne

  3. 0bc884a7e45586c84452799dbef30942?s=54&d=mm&r=g
    Sylwia S. 2020 21 marca w 17:19- Odpowiedz

    Standardowo, po skorzystaniu z przepisu – komentuję :)
    Proporcje idealne, ciastka wyszły bardzo smaczne i faktycznie szybko znikają. Po wyjęciu z piekarnika są miękkie ale jak wystygną, robią się sztywniejsze. Bardzo podobne w smaku do amoniaczków, aczkolwiek amoniaczki są zdecydowanie bardziej kruche. Te ciastka nie będą na maxa kruche bo przecież robione są na bazie twarogu. Ja użyłam twarogu (trójkąt) z Piątnicy i w zasadzie nie musiałam nawet ani mielić, ani zbyt dużo rozgniatać. Rozgniotłam podczas zagniatania ciasta ;)
    Przyznam że zrobiłam też wersję polecaną niżej, jedne z ciastka z kawałkami czekolady na środku, drugie z dżemem malinowym i również były smaczne, ale uważam, że tradycyjne, bez dodatków lepsze :)
    Polecam!

  4. 5ba5b85b388497eb5a7958c2a461cb6d?s=54&d=mm&r=g
    Mini 2018 5 maja w 11:54- Odpowiedz

    Bardzo dziękuję za przepis
    Ciasteczka znikły w mgnieniu oka.Dzieci je uwielbiają.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 7 maja w 08:43- Odpowiedz

      Bardzo się cieszę, że ciasteczka tak zasmakowały :)

  5. 5db5896e8ac7676cdbbf93a0910c2113?s=54&d=mm&r=g
    Kasia 2018 2 stycznia w 21:35- Odpowiedz

    Czy ciastka sa miekkie typu biszkopty czy kruche?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 3 stycznia w 09:20- Odpowiedz

      One są takie bardziej pomiędzy – nie są bardzo miękkie, ale nie są też takie twardo-chrupiące.

  6. 3916731bbf680045f2e136b2df440da7?s=54&d=mm&r=g
    kika 2015 29 czerwca w 22:24- Odpowiedz

    Koniecznie musze spróbować! Dziekuje za przepis! Pozdrawiam! :)

  7. cae17bcc5731981d3ac16406bfd5896d?s=54&d=mm&r=g
    ninusiek 2012 24 kwietnia w 11:59- Odpowiedz

    Czy można wpaść dzisiaj na degustację?

    • 086e5e1e7e15ae24f664a95885d46d6c?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2012 24 kwietnia w 12:03- Odpowiedz

      O ile Weronika wszytkich nie pożre, to zapraszam :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy

Ciasteczka twarogowe

Jeśli uwielbiasz ciasteczka, to warto upiec je samemu w domu, a to chociażby dlatego, że będą dużo zdrowsze od tych kupnych. Mój przepis na ciasteczka z twarogiem jest bardzo łatwy i niewymagający specjalnych umiejętności. Ciastka z twarogiem są ze mną od długiego czasu, przepis jest sprawdzony i udoskonalony. Ciasteczka twarogowe przygotujesz na szybko, kiedy najdzie Cię nagła ochota na coś słodkiego. Ciasteczka z twarogiem to takie połączenie kruchego i miękkiego ciastka, zaskoczą Cię swoim wyjątkowym, niepowtarzalnym smakiem. One wręcz wciągają! Posmakują każdemu i znikną w mgnieniu oka. Kolejnym plusem tych ciastek z twarogiem jest to, że, ciasta po wyrobieniu nie musisz wkładać do lodówki, aby się schłodziło. Po połączeniu wszystkich składników na gładką masę, od razu są gotowe do wycinania!

Przepis na ciastka z twarogiem

Aby podkręcić ich i tak interesujący już smak, posyp ciasteczka twarogowe cukrem pudrem, gotową posypką albo lukrem. Ciastka z twarogiem możesz również przystroić odpowiednio do święta i powiesić na przykład na choince! Tylko przed pieczeniem pamiętaj o zrobieniu dziurki.

Spróbuj także mojego przepisu na bardzo proste ciasteczka świderki. Wyglądem przypominają chrusty, również są kruche, ale smakują troszkę inaczej. Serdecznie polecam do kawy, herbaty oraz jako deser po obiedzie.