Ciasteczka twarogowe
Przepis na szybkie ciasteczka twarogowe
Moje proste ciasteczka z dodatkiem twarogu to idealna przekąska dla miłośników słodkich smaków i jednocześnie poszukujących zdrowych alternatyw. Twaróg dodany do ciasta sprawia, że ciasteczka mają fajny smak i ciekawą teksturę, a jednocześnie sycące i pełne białka. Jeśli chcesz, to możesz nawet dodać do nich posiekane orzechy, albo rodzynki, aby nadać im dodatkowego smaku i chrupkości. Takie ciastka z twarogu są idealne na słodki przysmak w ciągu dnia lub jako dodatek do popołudniowej kawy. Spróbuj koniecznie i przekonaj się, jak proste i pyszne mogą być te ciasteczka!
Spis treści
Ciasteczka twarogowe przepis krok po kroku
Już dziś zrób razem ze mną takie proste i pyszne ciastka twarogowe. Te szybkie ciasteczka świetnie smakują i idealnie nadają się do wykrajania kształtów. Gorąco polecam!
Ciasteczka twarogowe przepis
Składniki
składniki na ciasteczka z twarogiem
- 250 g twarogu ((najlepiej półtłustego))
- 3 szklanki mąki pszennej (450 g)
- 1 szklanka cukru (200 g)
- 1 żółtko (u mnie z jajka rozmiar L)
- 1 białko
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki mleka
- 50 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Instrukcja
Jak zrobić ciasteczka twarogowe
- Twaróg zmiel (albo porządnie rozdrobnij widelcem), dodaj resztę składników i wyrób ciasto.250 g twarogu, 3 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka cukru, 1 żółtko, 2 łyżki śmietany, 2 łyżki mleka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 opakowanie cukru waniliowego
- Rozwałkuj po kawałkach na grubość około 0,5cm i wycinaj foremkami ciasteczka (dla leniwych – można pokroić ciasto w paseczki lub na kwadraty i takie ułożyć na blaszce).
- Ciastka posmaruj roztrzepanym widelcem białkiem i posyp cukrem kryształem.1 białko
- Ciastka piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra-dół) przez około 15 minut (do zrumienienia).
Notatki
Prywatne
Kruche twarogowe ciastka – uwagi
Te ciasteczka twarogowe to takie „małe co nie co” dla łasuchów. Do ich zrobienia używamy twarogu, więc wychodzą w smaku zupełnie inne niż zwykłe ciasteczka. Oprócz niebywałego smaku, twaróg dodany do ciasta sprawia, że ciasto się fajnie listkuje, nabiera lekkości i fajnej chrupkości. Jeśli do tej pory nie robiliście takich ciasteczek z twarogiem, to koniecznie musicie spróbować!
Jak zrobić ciastka z twarogiem – wskazówki
To bardzo proste – szybko zagniatacie wszystkie składniki i wałkujecie ciasto na placek. Foremkami wycinamy ciasteczka i układamy na blaszce z piekarnika. Robi się je bardzo szybko, bo ciasto nie wymaga chłodzenia w lodówce, a po upieczeniu przypominają trochę ciasto francuskie, ponieważ fajnie się rozwarstwiają. Możecie je także po upieczeniu przełożyć marmoladą albo kremem czekoladowym i sklejać tak po dwa. Z podanej porcji wyszły mi 4 blachy ciasteczek, więc jest co zjadać. Proponuję posypać wierzch ciasteczek cukrem – wtedy dodajemy im fajnej chrupkości.
Koniecznie zajrzyjcie do innych przepisów na pyszne domowe ciasteczka – np. ciasteczka z żurawiną, kokosowe ciasteczka z białą czekoladą, ciasteczka z czekoladą i solą albo ciasteczka z ziarenkami.
A tu moje stare zdjęcia ciastek twarogowych – możecie je zrobić w wersji markiz – przełożone marmoladą, albo np. nutellą.
Polecane przepisy na ciasteczka
Jeśli lubicie chrupiące i pyszne domowe ciasteczka, to koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na te słodkości. Tu polecam Wam między innymi takie przepisy:
12 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Ponownie skorzystałam z przepisu na te ciasteczka i muszę przyznać, że tym razem również wyszły pyszne. Polecam
Nie polecam…. zrobiłam dokładnie z tych proporcji i wyszły twarde…. na pewno za dużo mąki
Sądzę, że to kwestia użytego twarogu a nie mąki. Robiłam je kilka razy i zawsze były idealne
Standardowo, po skorzystaniu z przepisu – komentuję :)
Proporcje idealne, ciastka wyszły bardzo smaczne i faktycznie szybko znikają. Po wyjęciu z piekarnika są miękkie ale jak wystygną, robią się sztywniejsze. Bardzo podobne w smaku do amoniaczków, aczkolwiek amoniaczki są zdecydowanie bardziej kruche. Te ciastka nie będą na maxa kruche bo przecież robione są na bazie twarogu. Ja użyłam twarogu (trójkąt) z Piątnicy i w zasadzie nie musiałam nawet ani mielić, ani zbyt dużo rozgniatać. Rozgniotłam podczas zagniatania ciasta ;)
Przyznam że zrobiłam też wersję polecaną niżej, jedne z ciastka z kawałkami czekolady na środku, drugie z dżemem malinowym i również były smaczne, ale uważam, że tradycyjne, bez dodatków lepsze :)
Polecam!
Super :)
Bardzo dziękuję za przepis
Ciasteczka znikły w mgnieniu oka.Dzieci je uwielbiają.
Bardzo się cieszę, że ciasteczka tak zasmakowały :)
Czy ciastka sa miekkie typu biszkopty czy kruche?
One są takie bardziej pomiędzy – nie są bardzo miękkie, ale nie są też takie twardo-chrupiące.
Koniecznie musze spróbować! Dziekuje za przepis! Pozdrawiam! :)
Czy można wpaść dzisiaj na degustację?
O ile Weronika wszytkich nie pożre, to zapraszam :)