Ciasteczka twarogowe

Zaktualizowany: 2024 22 lutego
ciasteczka twarogowe

Przepis na szybkie ciasteczka twarogowe

Moje proste ciasteczka z dodatkiem twarogu to idealna przekąska dla miłośników słodkich smaków i jednocześnie poszukujących zdrowych alternatyw. Twaróg dodany do ciasta sprawia, że ciasteczka mają fajny smak i ciekawą teksturę, a jednocześnie sycące i pełne białka. Jeśli chcesz, to możesz nawet dodać do nich posiekane orzechy, albo rodzynki, aby nadać im dodatkowego smaku i chrupkości. Takie ciastka z twarogu są idealne na słodki przysmak w ciągu dnia lub jako dodatek do popołudniowej kawy. Spróbuj koniecznie i przekonaj się, jak proste i pyszne mogą być te ciasteczka!

kruche ciastka z twarogiem

Ciasteczka twarogowe przepis krok po kroku

Już dziś zrób razem ze mną takie proste i pyszne ciastka twarogowe. Te szybkie ciasteczka świetnie smakują i idealnie nadają się do wykrajania kształtów. Gorąco polecam!

ciasteczka twarogowe

Ciasteczka twarogowe przepis

Wypieki Beaty
Proste i szybkie kruche ciasteczka z twarogiem to świetny pomysł na deser dla całej rodziny.
4.19 z 53 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 15 minut
Czas całkowity 45 minut
Porcje 4 blachy
Składniki

składniki na ciasteczka z twarogiem

Instrukcja
 

Jak zrobić ciasteczka twarogowe

  • Twaróg zmiel (albo porządnie rozdrobnij widelcem), dodaj resztę składników i wyrób ciasto.
    250 g twarogu, 3 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka cukru, 1 żółtko, 2 łyżki śmietany, 2 łyżki mleka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 opakowanie cukru waniliowego
  • Rozwałkuj po kawałkach na grubość około 0,5cm i wycinaj foremkami ciasteczka (dla leniwych – można pokroić ciasto w paseczki lub na kwadraty i takie ułożyć na blaszce).
  • Ciastka posmaruj roztrzepanym widelcem białkiem i posyp cukrem kryształem.
    1 białko
  • Ciastka piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra-dół) przez około 15 minut (do zrumienienia).
Notatki
Część ciasta możesz rozwałkować cieniej i zrobić podwójne ciasteczka z marmoladą :) Trzeba do tego wyciąć po dwa takie same kształty, w jednym z nich wycinamy środek (np. kieliszkiem). Teraz całe ciasto posmaruj marmoladą, albo np. nutellą (omijaj tylko brzegi ciastka). Na wierzchu połóż ciastko z wycięciem i sklej oba brzegami (jeśli nie chcę się kleić, to można posmarować je odrobiną białka). Gotowe :) można piec :)
Prywatne
Słowa kluczowe ciastka z twarogu
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
kruche ciasteczka z twarogiem

Kruche twarogowe ciastka – uwagi

Te ciasteczka twarogowe to takie „małe co nie co” dla łasuchów. Do ich zrobienia używamy twarogu, więc wychodzą w smaku zupełnie inne niż zwykłe ciasteczka. Oprócz niebywałego smaku, twaróg dodany do ciasta sprawia, że ciasto się fajnie listkuje, nabiera lekkości i fajnej chrupkości. Jeśli do tej pory nie robiliście takich ciasteczek z twarogiem, to koniecznie musicie spróbować!

ciasteczka z twarogu

Jak zrobić ciastka z twarogiem – wskazówki

To bardzo proste – szybko zagniatacie wszystkie składniki i wałkujecie ciasto na placek. Foremkami wycinamy ciasteczka i układamy na blaszce z piekarnika. Robi się je bardzo szybko, bo ciasto nie wymaga chłodzenia w lodówce, a po upieczeniu  przypominają trochę ciasto francuskie, ponieważ fajnie się rozwarstwiają. Możecie je także po upieczeniu przełożyć marmoladą albo kremem czekoladowym i sklejać tak po dwa. Z podanej porcji wyszły mi 4 blachy ciasteczek, więc jest co zjadać. Proponuję posypać wierzch ciasteczek cukrem – wtedy dodajemy im fajnej chrupkości.

Koniecznie zajrzyjcie do innych przepisów na pyszne domowe ciasteczka – np. ciasteczka z żurawiną, kokosowe ciasteczka z białą czekoladą, ciasteczka z czekoladą i solą albo ciasteczka z ziarenkami.

ciastka z twarogu
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.19 z 53 ocen
Postaw mi kawę
ciasteczka z twarogiem
ciastka z twarogiem

A tu moje stare zdjęcia ciastek twarogowych – możecie je zrobić w wersji markiz – przełożone marmoladą, albo np. nutellą.

ciasteczka z twarogiem i dżemem
ciasteczka z twarogiem i marmoladą

Polecane przepisy na ciasteczka

Jeśli lubicie chrupiące i pyszne domowe ciasteczka, to koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na te słodkości. Tu polecam Wam między innymi takie przepisy:

Opublikowano: 2012 24 kwietnia

Podziel się przepisem

12 komentarzy

  1. 77dc3aa6f3a8259dbc3b436c05fe9526?s=54&d=mm&r=g
    Karolina 2023 5 marca w 12:51- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Ponownie skorzystałam z przepisu na te ciasteczka i muszę przyznać, że tym razem również wyszły pyszne. Polecam

  2. 27819a871ef04b67b835bdc4e2aed232?s=54&d=mm&r=g
    Anna 2022 21 grudnia w 14:24- Odpowiedz

    1 gwiazdka
    Nie polecam…. zrobiłam dokładnie z tych proporcji i wyszły twarde…. na pewno za dużo mąki

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 21 grudnia w 15:55- Odpowiedz

      Sądzę, że to kwestia użytego twarogu a nie mąki. Robiłam je kilka razy i zawsze były idealne

  3. 0bc884a7e45586c84452799dbef30942?s=54&d=mm&r=g
    Sylwia S. 2020 21 marca w 17:19- Odpowiedz

    Standardowo, po skorzystaniu z przepisu – komentuję :)
    Proporcje idealne, ciastka wyszły bardzo smaczne i faktycznie szybko znikają. Po wyjęciu z piekarnika są miękkie ale jak wystygną, robią się sztywniejsze. Bardzo podobne w smaku do amoniaczków, aczkolwiek amoniaczki są zdecydowanie bardziej kruche. Te ciastka nie będą na maxa kruche bo przecież robione są na bazie twarogu. Ja użyłam twarogu (trójkąt) z Piątnicy i w zasadzie nie musiałam nawet ani mielić, ani zbyt dużo rozgniatać. Rozgniotłam podczas zagniatania ciasta ;)
    Przyznam że zrobiłam też wersję polecaną niżej, jedne z ciastka z kawałkami czekolady na środku, drugie z dżemem malinowym i również były smaczne, ale uważam, że tradycyjne, bez dodatków lepsze :)
    Polecam!

  4. 5ba5b85b388497eb5a7958c2a461cb6d?s=54&d=mm&r=g
    Mini 2018 5 maja w 11:54- Odpowiedz

    Bardzo dziękuję za przepis
    Ciasteczka znikły w mgnieniu oka.Dzieci je uwielbiają.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 7 maja w 08:43- Odpowiedz

      Bardzo się cieszę, że ciasteczka tak zasmakowały :)

  5. 5db5896e8ac7676cdbbf93a0910c2113?s=54&d=mm&r=g
    Kasia 2018 2 stycznia w 21:35- Odpowiedz

    Czy ciastka sa miekkie typu biszkopty czy kruche?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 3 stycznia w 09:20- Odpowiedz

      One są takie bardziej pomiędzy – nie są bardzo miękkie, ale nie są też takie twardo-chrupiące.

  6. 3916731bbf680045f2e136b2df440da7?s=54&d=mm&r=g
    kika 2015 29 czerwca w 22:24- Odpowiedz

    Koniecznie musze spróbować! Dziekuje za przepis! Pozdrawiam! :)

  7. cae17bcc5731981d3ac16406bfd5896d?s=54&d=mm&r=g
    ninusiek 2012 24 kwietnia w 11:59- Odpowiedz

    Czy można wpaść dzisiaj na degustację?

    • 086e5e1e7e15ae24f664a95885d46d6c?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2012 24 kwietnia w 12:03- Odpowiedz

      O ile Weronika wszytkich nie pożre, to zapraszam :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy