Ciasteczka z jabłkami
Przepis na chrupiące ciasteczka nadziane jabłkami
Zrób dziś ze mną pyszne i cudownie karmelowe ciasteczka z jabłkami. Te półkruche ciasteczka nadziane są soczystymi jabłkami i posiekanymi cukierkami krówkami. Upiecz je w kształcie jabłek, a będą się prezentowały jeszcze ładniej! Spróbuj koniecznie ten przepis.
Spis treści
Ciasteczka z jabłkami przepis krok po kroku
Jeśli lubisz smakowite jesienne wypieki z jabłkami, to koniecznie wypróbuj ten przepis na ciastka.
Ciasteczka z jabłkami przepis
Składniki
składniki na kruche ciasto do ciasteczek
- 300 g mąki pszennej (2 szklanki)
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 230 g masła
- 100 g śmietany (lub gęstego jogurtu naturalnego(użyłam jogurt))
składniki na jabłkowe nadzienie do ciasteczek
- ok 200 g jabłek ((waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych))
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 50 g cukru (1/4 szklanki)
- 2 łyżeczki mąki pszennej
- ok 8 sztuk krówek (lub miękkich cukierków toffi)
- jajko (- do posmarowania ciastek)
- cukier ( do oprószenia ciastek)
Instrukcja
Jak zrobić półfrancuskie ciasto na ciastka
- Posiekaj razem mąkę, sól, proszek do pieczenia i masło – tak aby utworzyła się kruszonka.300 g mąki pszennej, 0,5 łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 230 g masła
- Dodaj śmietanę i zagnieć ciasto – na początku będzie się "mazać" – w razie konieczności możesz dosypać odrobinę mąki.100 g śmietany
- Rozwałkuj ciasto na długi placek, złóż jeden bok do środka (wzdłuż dłuższego boku) i przykryj drugim końcem ciasta, ponownie rozwałkuj i powtórz czynność ze składaniem.
- Ponownie rozwałkuj ciasto, złóż, owiń w folię spożywczą i schłodź przez przynajmniej pół godziny.
- W tym czasie przygotuj nadzienie.
Jak zrobić nadzienie z jabłek do ciasteczek
- Obrane jabłka pokrój w drobną kostkę.ok 200 g jabłek
- Zmieszaj je z sokiem z cytryny, dodaj mąkę, cukier oraz cynamon.2 łyżeczki soku z cytryny, 0,5 łyżeczki cynamonu, 50 g cukru, 2 łyżeczki mąki pszennej
- Cukierki posiekaj.ok 8 sztuk krówek
Ciasteczka z jabłkami wykonanie
- Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj (ja to robiłam po kawałku).
- Szklanką lub foremką wycinaj ciastka, na wierzchu ciastka ułóż trochę jabłek i połóż trochę posiekanych cukierków (możesz je dodatkowo posypać solą).
- Przykryj ciastko drugim kawałkiem ciasta i dokładnie zlep brzegi.
- Posmaruj ciasto jajkiem roztrzepanym z odrobiną wody, natnij w kilku miejscach i posyp cukrem.
- Piecz w 225 stopniach (góra/dół) przez około 15 minut.
Prywatne
Ciastka z jabłkami i krówkami – uwagi
Co powiecie na lekkie, kruche ciasteczka z jabłkami i toffi?
Mam nadzieję, że zdjęcia wyglądają zachęcająco i sami wypróbujecie ten przepis, bo na prawdę nie jest trudny :)
Ciasto kruche przypomina trochę ciasto pół francuskie (a to za sprawą wałkowania ciasta „na kopertę”), a wypełnione jest pokrojonymi jabłkami i krówkami (niektóre krówki posypałam odrobiną soli, aby uzyskać solony karmel).
Dzięki temu mamy całe bogactwo smaków w niewielkim ciasteczku :)
Z tej porcji otrzymacie około 2 blachy ciastek – wystarczy dla każdego.
Ps.
Koniecznie zobacz inne moje przepisy na pyszne domowe ciasteczka. Na blogu jest ich już ogromny wybór, więc na pewno znajdziesz przepis idealny dla siebie!
Źródło przepisu.
Polecane przepisy na jesienne ciasteczka
Jesienią koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne, smakowite i rozgrzewające ciasteczka. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
6 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Witam po raz kolejny :)
Postanowiłam powtórzyć akcję. Użyłam tym razem jogurtu zamiast smietany, wrzuciłam ciasto do zamrażalnika zamiast do lodówki i poszło dużo lepiej. Ogólnie ciasto jest kleiste i delikatne. Po rozwałkowaniu niełatwo je odkleić od stolnicy i nie uszkodzić, ale ciasteczka są super. Serdecznie dziękuję za ten przepis!
Super! Bardzo się cieszę, że teraz się udało :)
Witam,
Zrobiłam ciasto z Pani przepisu, ale w żaden sposób nie dało się rozwałkowywać. Rozchodziło się, przyklejało do wałka. Podsypywanie mąką nie pomogło zbytnio. Ponieważ nie lubię się poddawać dorzuciłam jajko. Trochę pomogło i dało się to uratować, dostając w efekcie blachę niekształtnych cudactw ;) W smaku wyszły całkiem niezłe, niestety rozlatywały się – część już na blaszce. Bardzo dobry smak i wygląd zachęca do powtórzenia, ale zastanawiam się co zmienić, aby ciasto dało się rozwałkować. Wszystko było wymierzane z wagą…
A dobrze schłodziłaś ciasto ?
moje przed schłodzeniem też było kleiste ale wystarczyło dobrze schłodzić.
Czasem jak ciasto jest mocno klejące to można wrzucić do zamrażarki :)
Witam,
Chciałabym upiec te ciasteczka, ale nie do końca rozumiem co oznacza ” złóż jeden bok do środka (wzdłuż dłuższego boku) „. Powiedzmy że po rozwałkowaniu mamy w przybliżeniu prostokąt, to składamy łapiąc za górna (długą) krawędź czy za boczną krawędź ciasta?
za tą krótszą i składając jak list na 3 części :)