Ciasteczka z jabłkami

Zaktualizowany: 2023 18 września
ciasteczka z jabłkami_6

Przepis na chrupiące ciasteczka nadziane jabłkami

Zrób dziś ze mną pyszne i cudownie karmelowe ciasteczka z jabłkami. Te półkruche ciasteczka nadziane są soczystymi jabłkami i posiekanymi cukierkami krówkami. Upiecz je w kształcie jabłek, a będą się prezentowały jeszcze ładniej! Spróbuj koniecznie ten przepis.

ciasteczka z jabłkami

Ciasteczka z jabłkami przepis krok po kroku

Jeśli lubisz smakowite jesienne wypieki z jabłkami, to koniecznie wypróbuj ten przepis na ciastka.

ciasteczka z jabłkami 3

Ciasteczka z jabłkami przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i słodkie chrupiące ciastka pieczone z karmelizowanymi jabłkami.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 15 minut
1 hour
Czas całkowity 1 hour 45 minut
Porcje 4
Składniki

składniki na kruche ciasto do ciasteczek

  • 300 g mąki pszennej (2 szklanki)
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 230 g masła
  • 100 g śmietany (lub gęstego jogurtu naturalnego(użyłam jogurt))

składniki na jabłkowe nadzienie do ciasteczek

  • ok 200 g jabłek ((waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych))
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 50 g cukru (1/4 szklanki)
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • ok 8 sztuk krówek (lub miękkich cukierków toffi)
  • jajko (- do posmarowania ciastek)
  • cukier ( do oprószenia ciastek)
Instrukcja
 

Jak zrobić półfrancuskie ciasto na ciastka

  • Posiekaj razem mąkę, sól, proszek do pieczenia i masło – tak aby utworzyła się kruszonka.
    300 g mąki pszennej, 0,5 łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 230 g masła
  • Dodaj śmietanę i zagnieć ciasto – na początku będzie się "mazać" – w razie konieczności możesz dosypać odrobinę mąki.
    100 g śmietany
  • Rozwałkuj ciasto na długi placek, złóż jeden bok do środka (wzdłuż dłuższego boku) i przykryj drugim końcem ciasta, ponownie rozwałkuj i powtórz czynność ze składaniem.
  • Ponownie rozwałkuj ciasto, złóż, owiń w folię spożywczą i schłodź przez przynajmniej pół godziny.
  • W tym czasie przygotuj nadzienie.

Jak zrobić nadzienie z jabłek do ciasteczek

  • Obrane jabłka pokrój w drobną kostkę.
    ok 200 g jabłek
  • Zmieszaj je z sokiem z cytryny, dodaj mąkę, cukier oraz cynamon.
    2 łyżeczki soku z cytryny, 0,5 łyżeczki cynamonu, 50 g cukru, 2 łyżeczki mąki pszennej
  • Cukierki posiekaj.
    ok 8 sztuk krówek

Ciasteczka z jabłkami wykonanie

  • Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj (ja to robiłam po kawałku).
  • Szklanką lub foremką wycinaj ciastka, na wierzchu ciastka ułóż trochę jabłek i połóż trochę posiekanych cukierków (możesz je dodatkowo posypać solą).
  • Przykryj ciastko drugim kawałkiem ciasta i dokładnie zlep brzegi.
  • Posmaruj ciasto jajkiem roztrzepanym z odrobiną wody, natnij w kilku miejscach i posyp cukrem.
  • Piecz w 225 stopniach (góra/dół) przez około 15 minut.
Prywatne
Słowa kluczowe ciasteczka nadziane jabłkami, ciastka z jabłkami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciasteczka z jabłkami

Ciastka z jabłkami i krówkami – uwagi

Co powiecie na lekkie, kruche ciasteczka z jabłkami i toffi?

Mam nadzieję, że zdjęcia wyglądają zachęcająco i sami wypróbujecie ten przepis, bo na prawdę nie jest trudny :)

Ciasto kruche przypomina trochę ciasto pół francuskie (a to za sprawą wałkowania ciasta „na kopertę”), a wypełnione jest pokrojonymi jabłkami i krówkami (niektóre krówki posypałam odrobiną soli, aby uzyskać solony karmel).

Dzięki temu mamy całe bogactwo smaków w niewielkim ciasteczku :)

Z tej porcji otrzymacie około 2 blachy ciastek – wystarczy dla każdego.

Ps.

Koniecznie zobacz inne moje przepisy na pyszne domowe ciasteczka. Na blogu jest ich już ogromny wybór, więc na pewno znajdziesz przepis idealny dla siebie!

ciasteczka z jabłkami
ciasteczka z jabłkami
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
Postaw mi kawę

Źródło przepisu.

Polecane przepisy na jesienne ciasteczka

Jesienią koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne, smakowite i rozgrzewające ciasteczka. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2015 30 listopada

Podziel się przepisem

6 komentarzy

  1. cf3888a4b43bba162414c9b33b2ceccd?s=54&d=mm&r=g
    Ola 2015 22 grudnia w 23:44- Odpowiedz

    Witam po raz kolejny :)
    Postanowiłam powtórzyć akcję. Użyłam tym razem jogurtu zamiast smietany, wrzuciłam ciasto do zamrażalnika zamiast do lodówki i poszło dużo lepiej. Ogólnie ciasto jest kleiste i delikatne. Po rozwałkowaniu niełatwo je odkleić od stolnicy i nie uszkodzić, ale ciasteczka są super. Serdecznie dziękuję za ten przepis!

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 22 grudnia w 23:50- Odpowiedz

      Super! Bardzo się cieszę, że teraz się udało :)

  2. cf3888a4b43bba162414c9b33b2ceccd?s=54&d=mm&r=g
    Ola 2015 16 grudnia w 16:58- Odpowiedz

    Witam,
    Zrobiłam ciasto z Pani przepisu, ale w żaden sposób nie dało się rozwałkowywać. Rozchodziło się, przyklejało do wałka. Podsypywanie mąką nie pomogło zbytnio. Ponieważ nie lubię się poddawać dorzuciłam jajko. Trochę pomogło i dało się to uratować, dostając w efekcie blachę niekształtnych cudactw ;) W smaku wyszły całkiem niezłe, niestety rozlatywały się – część już na blaszce. Bardzo dobry smak i wygląd zachęca do powtórzenia, ale zastanawiam się co zmienić, aby ciasto dało się rozwałkować. Wszystko było wymierzane z wagą…

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 16 grudnia w 22:19- Odpowiedz

      A dobrze schłodziłaś ciasto ?
      moje przed schłodzeniem też było kleiste ale wystarczyło dobrze schłodzić.
      Czasem jak ciasto jest mocno klejące to można wrzucić do zamrażarki :)

  3. cf3888a4b43bba162414c9b33b2ceccd?s=54&d=mm&r=g
    Ola 2015 11 grudnia w 17:50- Odpowiedz

    Witam,
    Chciałabym upiec te ciasteczka, ale nie do końca rozumiem co oznacza ” złóż jeden bok do środka (wzdłuż dłuższego boku) „. Powiedzmy że po rozwałkowaniu mamy w przybliżeniu prostokąt, to składamy łapiąc za górna (długą) krawędź czy za boczną krawędź ciasta?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 11 grudnia w 18:14- Odpowiedz

      za tą krótszą i składając jak list na 3 części :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy