Ciasteczka z konfiturą jeżynową
Przepis na ciastka z konfiturą jeżynową – proste i szybkie do wykonania
wpis sponsorowany
Przygotujcie dziś razem ze mną bardzo proste i szybkie ciasteczka, których nie musicie wałkować i wycinać foremkami. Wystarczy utoczyć nieduże kuleczki z ciasta na ciasteczka i ułożyć je na blaszce. Teraz już tylko robimy dołek, nakładamy konfiturę i wstawiamy do pieczenia. Szybko, prosto i przyjemnie, a do tego jak pysznie – bo ciasteczka z konfiturą smakują rewelacyjnie! Spróbujcie koniecznie ze swoją ulubioną konfiturą.
Spis treści
Ciasteczka z konfiturą jeżynową przepis krok po kroku
Jeśli lubisz proste i słodkie ciasteczka, które nie wymagają wałkowania, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Ciasteczka z konfiturą jeżynową przepis
Składniki
składniki na proste ciasteczka z konfiturą
- 110 g masła (miękkiego )
- 120 g mascarpone
- 100 g cukru pudru ((2/3 szklanki) )
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 150 g mąki pszennej ((1 szklanka) )
- około 65 g Konfitury ( z jeżyn Stovit)
Instrukcja
Jak zrobić proste ciasteczka z konfiturą
- Zmiksuj razem masło, mascarpone, cukier waniliowy oraz cukier puder.110 g masła, 120 g mascarpone, 100 g cukru pudru, 1 łyżeczka cukru waniliowego
- Dodaj porcjami mąkę i krótko zmiksuj.150 g mąki pszennej
- Zagnieć lekko ciasto, zawiń w folię i schłodź w lodówce przez przynajmniej godzinę.
- Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki, nabieraj łyżeczką porcje ciasta i rób kulki wielkości orzecha włoskiego.
- Ułóż kulki na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia – zachowaj odstępy, bo ciasteczka się rozpłyną w trakcie pieczenia.
- Trzonkiem od wałka, albo łyżki zrób w każdej kulce zagłębienie i nałóż do niego małą łyżeczkę konfitury.około 65 g Konfitury
- Piecz ciasteczka w 170 stopniach (tryb góra/dół) przez około 10-12 minut – tak aby tylko brzegi zaczęły się rumienić.
- Po upieczeniu ciasteczka są miękkie, ale w trakcie stygnięcia lekko stwardnieją.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Szybkie ciasteczka z konfiturą – uwagi
Te ciasteczka z konfiturą jeżynową zasmakują całej rodzinie.
Rozpływają się w ustach, nie są za słodkie, a konfitura jeżynowa idealnie tu pasuje :D
Przygotowanie tych ciasteczek to będzie niezła frajda dla dzieci :)
Bardzo spodoba się im lepienie kuleczek z ciasta (nie trzeba ich wykrawać), a potem napełnianie ich konfiturą.
Tylko się nie zdziwcie jeśli ciasteczka znikną szybciej niż je zrobiliście i trzeba będzie zrobić nową porcję.
Polecam wam do nich Konfiturę z jeżyn Stovit – idealna w smaku – nie za słodka, leciutko kwaskowata – pyszna :)
Wypróbujcie również moje przepisy na ciasteczka markizy czekoladowe, cantucci z żurawiną albo ciasteczka kokosowe z czekoladą.
Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit
Polecane przepisy na ciasteczka
Koniecznie zobacz inne moje przepisy na ciasteczka świetne na święta i nie tylko. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
2 komentarze
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Są tak wspaniałe, że aż mój narzeczony zażyczył sobie takie na najbliższy weekend!
Super