Ciasteczka z piankami marshmallows
Przepis na proste ciastka z piankami marshmallows i kawałkami czekolady
Ciasteczka z piankami marshmallows i kawałkami czekolady to słodka gratka dla miłośników połączenia miękkiej i puszystej pianki z chrupiącą czekoladą. Te delikatne ciasteczka są pełne kawałków gorzkiej czekolady i aromatycznych, ciągnących się pianek marshmallows, które po upieczeniu pozostają miękkie i soczyste. To idealny wybór na podwieczorek lub do podzielenia się z przyjaciółmi przy filiżance kawy lub herbaty. Na pewno pokochają je dzieci :)
Spis treści
Ciasteczka z piankami marshmallows – przepis krok po kroku
Jeśli lubisz przepisy na proste ciasteczka, które nie wymagają wałkowania i wycinania foremkami kształtów, to koniecznie wypróbuj przepis na te niezwykłe ciastka z piankami i kawałkami czekolady.
Ciasteczka z piankami marshmallows przepis
Składniki
składniki na ciasteczka z piankami marshmallows
- 170 g masła (rozpuszczonego i ostudzonego )
- 200 g cukru ((1 szklanka) – użyłam trzcinowy)
- 1 jajko (rozmiar L)
- 1 żółtko
- 270 g mąki pszennej ((1 i 3/4 szklanki))
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 100 g czekolady (posiekanej – użyłam gorzką)
- 12 sztuk pianek marshmallows (dużych )
Instrukcja
Jak zrobić ciastka z piankami marshmallows i czekoladą
- Masło zmiksuj z cukrem.170 g masła, 200 g cukru
- Dodaj jajko i żółtko – zmiksuj.1 jajko, 1 żółtko
- Mąkę zmieszaj z sodą i dodaj do masy maślanej – zmiksuj na niskich obrotach.270 g mąki pszennej, 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- Wsyp posiekaną czekoladę i wymieszaj – masa będzie taka bardziej w kawałkach.100 g czekolady
- Pianki marshmallows przetnij ostrym nożem na pół.12 sztuk pianek marshmallows
- Nabieraj czubate łyżeczki masy lekko ugnieć ją w dłoniach, ułóż na środku piankę, a następnie lekko ją oblep ciastem, tak aby zrobić kulkę z pianką w środku.
- Ciastka układaj na blaszce w odstępach, bo trochę się rozpłyną przy pieczeniu.
- Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) przez około 15 minut – ja po 10 minutach zamieniłam blachy miejscami.
- Zaraz po upieczeniu ciasteczka są miękkie – tak ma być – jak ostygną, to lekko stwardnieją.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Ciasteczka z piankami marshmallows i czekoladą – uwagi
Pokochałam te przepisy na amerykańskie ciasteczka z kawałkami czekolady ❤
Są nie tylko proste, ale również bardzo szybkie i jak mnie najdzie na coś słodkiego mogę mieć pyszne, ciepłe ciacha w jakieś 30 minut.
Takie są też te ciasteczka z piankami marshmallows.
Ekspresowe, proste i bardzo smaczne.
Ja je zrobiłam jak w oryginalnym przepisie od Broma Bakery – czyli z palonym masłem.
To troszkę wydłużyło mój czas pracy, ale tym razem aż tak mi się nie spieszyło 😆
Jeśli macie czas, to też przygotujcie najpierw masło palone – to nic trudnego. Wystarczy włożyć masło do rondelka i podgrzewać go tak długo, aż zacznie robić się złote i pojawią się w nim brązowe kropki.
Zwykle to trwa maksymalnie 10 minut. Potem takie masło odstawiacie na trochę do ostudzenia – pół godziny w zupełności wystarczy – i robicie ciacha.
Jeśli się wam spieszy, to wystarczy po prostu rozpuścić masło i przestudzić.
Takie palone masło przyda się wam także do pysznego ciasta jagodowego – mniam.
Poza masłem będziecie potrzebować do ciasteczek czekoladę.
Ja użyłam gorzką czekoladę, bo pianki dodawane do ciastek i tak są słodkie.
I oczywiście potrzebujecie jeszcze pianki marshmallows – dostaniecie je praktycznie w każdym sklepie. Mogą też oczywiście być te kolorowe :)
Polecam wam także inne ekspresowe ciasteczka, np. ciasteczka z mlekiem w proszku, ciastka z czekoladą i solą, albo ciasteczka owsiane z czekoladą :)
Polecane przepisy na ciasteczka bez wałkowania
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne ciastka bez wałkowania i wycinania. Na blogu jest ich już niezły wybór. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Polecane przepisy
Zostaw komentarz