Ciasto 3 bit

Zaktualizowany: 2023 17 czerwca
ciasto 3-bit

Przepis na ciasto 3 bit na herbatnikach bez pieczenia

Przygotujcie dziś razem ze mną rewelacyjne ciasto bez pieczenia. Ciasto z kajmakiem i kremem budyniowym to prawdziwy hit, który idealnie się sprawdzi na imprezach. To ciasto na dużą blachę, więc na pewno wystarczy dla wszystkich gości. Do tego proste wykonanie i podstawowe składniki sprawiają, że ciasto 3 bit warto często robić! Ciasto na zimno na herbatnikach przekładanych kajmakiem i kremem budyniowym na pewno zasmakuje każdemu. Spróbujcie koniecznie! 3bit ciasto jest słodkie i idealnie kremowe, do tego świetnie się kroi i jest ładnie podzielne. Będzie się świetnie prezentowało na słodkim stole.

ciasto 3 bit

Ciasto 3 bit przepis krok po kroku

Jeśli lubicie kremowe i słodkie ciasta bez pieczenia to koniecznie zróbcie to ciasto jak 3 bit na herbatnikach i z masą kajmakową.

ciasto 3-bit

Ciasto 3-bit przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne ciasto bez pieczenia z warstw herbatników, kajmaku i kremu budyniowego.
3.84 z 12 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 4 hours
Czas całkowity 5 hours
Danie Ciasta
Porcje 24
Kalorie 285 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na dużą formę o wielkości około 25/35 cm
Składniki

składniki na ciasto 3 bit

Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto 3 bit

  • Przygotowania zacznij od zrobienia budyniu – użyj do niego jedynie 750 ml mleka (a nie litr), jeśli chcesz to go lekko posłodź.
    750 ml mleka, 2 budynie śmietankowe
  • Gotuj go na wolnym ogniu, aż zgęstnieje, a następnie odstaw do wystudzenia – przykryj wierzch folią spożywczą, tak aby nie powstała na wierzchu skorupka.
  • Miękkie masło zmiksuj na wysokich obrotach, tak aby było prawie białe – zwykle to zajmuje około 10 minut.
    100 g masła
  • Wtedy dodawaj po łyżce budyń i miksuj na niższych obrotach do połączenia.
  • Dno przygotowanej blaszki wyłóż herbatnikami.
    3-4 paczki herbatników
  • Masę krówkową lekko podgrzej w kąpieli wodnej i rozsmaruj na herbatnikach. Przykryj drugą warstwą herbatników.
    1 puszka masy kajmakowej
  • Teraz wyłóż krem budyniowy i ponownie połóż warstwę herbatników.
  • Ubij śmietanę kremówkę z cukrem pudrem.
    400 ml śmietany kremówki, 3 łyżki cukru pudru
  • Wyłóż ją na ciasto, a wierzch udekoruj startą czekoladą.
    100 g czekolady
  • Schłodź ciasto w lodówce – najlepiej przez całą noc.
Notatki
Przepis znaleziony na Kotlet Tv
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 285kcalWeglowodany: 36gBiałko: 5gTłuszcz: 14gBłonnik: 0.3g
Słowa kluczowe 3bit ciasto, ciasto z kremem budyniowym
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
Ciasto 3-bit

Ciasto 3 bit na herbatnikach – uwagi

Moja dzisiejsza propozycja – ciasto 3 bit bez pieczenia – świetnie nadaje się na ciepłą pogodę, bo podawane jest na zimno.

Polubią go wszystkie łasuchy – te duże i te małe :)

Zresztą czego tu nie lubić – herbatniki, masa kajmakowa, krem budyniowy, śmietana kremówka i czekolada – pycha :)

ciasto 3 bit

Jak zrobić ciasto 3 bit bez pieczenia – wskazówki

Proponuję wykorzystać gotową masę krówkową, ale można też kupić słodzone mleko skondensowane i gotować je przez 2-3 godziny, aby powstał kajmak.

Przygotowujemy prosty krem budyniowy – najpierw robimy budyń, a potem miksujemy go z miękkim masłem.

Masło i budyń powinny mieć zbliżoną temperaturę inaczej krem może się zwarzyć!

Herbatniki przekładamy masą kajmakową, a potem wykładamy na nie gotowy krem budyniowy.

Na koniec ciasto dekorujemy bitą śmietaną i tartą czekoladą.

3 bit ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej, żeby herbatniki namiękły od przełożenia.

Jeszcze jedna rada – najlepiej użyć foremki z odpinanym rantem, albo wyłożyć foremkę folią spożywczą, tak aby wystawała na zewnątrz. Dużo łatwiej będzie pokroić ciasto (można wtedy wyjąć ostrożnie całość razem z folią i swobodnie podzielić na kawałki).

Z podanej porcji otrzymacie dużą blaszkę – około 25/35 cm.

Polecam również ciasto chałwowe – to następne ciasto bez pieczenia :D

Koniecznie spróbuj też sernika oreo bez pieczenia, tarty czekoladowo-pomarańczowej, sernika chatka Puchatka albo ciasto Kubanka.

3 bit cake
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
3.84 z 12 ocen
Postaw mi kawę

Polecane przepisy na ciasta bez pieczenia

Jeśli lubicie kremowe ciasta bez pieczenia, to koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:

Opublikowano: 2013 3 czerwca

Podziel się przepisem

31 komentarzy

  1. 8e7b149de33ef0415695a2dc7e628f4c?s=54&d=mm&r=g
    Aga 2020 16 lutego w 17:26- Odpowiedz

    A ktoś próbował ciasto 3 bit bez pieczenia?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 16 lutego w 20:13- Odpowiedz

      Tak ;)
      Moje właśnie jest bez pieczenia :)

  2. 5256ebf009c2a274fede0081d46fe646?s=54&d=mm&r=g
    Beata 2018 29 marca w 13:35- Odpowiedz

    Jak zwykle precyzyjny przepis i piękne zdjęcia
    Będzie pysznie w święta . Pozdrawiam Beatko

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 29 marca w 13:37- Odpowiedz

      Smacznych świąt Beatko :) pozdrawiam cię serdecznie

  3. 0022840210459e09c2fd3524af2ac1eb?s=54&d=mm&r=g
    An Tonia 2017 7 maja w 15:51- Odpowiedz

    Dodaję jeszcze dżem z czarnej porzeczki, jest kwaskowy i fajnie przełamuje słodycz pozostałych składników :))

  4. 7f865d6020de9c676888292b45d1c1e3?s=54&d=mm&r=g
    Edyta moj-kawalek-podlogi 2016 9 listopada w 21:32- Odpowiedz

    Pamiętam to ciasto z czasów nastoletnich i wiem,że było przepyszne! :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2016 10 listopada w 10:10- Odpowiedz

      O tak, spróbuj – jest łatwe do zrobienia :)

  5. ad3d4d37bedf86912cad3dc5f22d9307?s=54&d=mm&r=g
    Justyna 2016 19 lutego w 07:44- Odpowiedz

    Jakiej firmy używa Pani śmietany? I czy bez problemu ona się ubija bez śmietan-fixu?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2016 19 lutego w 09:13- Odpowiedz

      W 99% używam Łaciatą 30 % i nigdy nie miałam problemu z jej ubiciem :)

  6. b078a26980298529dbaae33ef588c1ce?s=54&d=mm&r=g
    maggiegb 2016 17 lutego w 12:44- Odpowiedz

    Jakie mają być te herbatniki ? Zwykłe bebetki czy krakersy słone czy jakie ?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2016 17 lutego w 12:46- Odpowiedz

      Najzwyklejsze herbatniki :)

  7. 38843846c65995c0eb6898ee97f8adf9?s=54&d=mm&r=g
    Patrycja 2016 10 lutego w 16:25- Odpowiedz

    Jednego nie rozumiem; odnośnie masy budyniowej i masła pisze Pani „Gdy będzie zupełnie zimny ( budyń) zmiksuj go z miękkim masłem”, z kolei w ostatnim poście : „najważniejsze, aby masa maślana i budyń były w podobnej temperaturze – jeśli dodaje się zimny budyń do masy maślanej, to może się on zwarzyć.” To mają być w podobnej temperaturze, czy jednak nie ?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2016 10 lutego w 16:38- Odpowiedz

      Zarówno budyń jak i masło mają być w pokojowej temperaturze. Zimny budyń czyli ostudzony (nie wkładamy go do lodówki :) )

  8. 58d6097f814118227318f2935f7fd9fa?s=54&d=mm&r=g
    Ewelina 2016 31 stycznia w 20:29- Odpowiedz

    Dlaczego środkowa warstwa rozlała mi się i nie tężeje? Na innym przepisie było napisane że najpierw trzeba zmiksować masło na puszyste i dopiero potem dodawać budyń. Jak Pani to robi?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2016 31 stycznia w 20:59- Odpowiedz

      Możliwe, że się krem zwarzył :( Niestety kremy maślane z połączeniu z budyniem mogą się zepsuć. W takim przypadku możesz spróbować podgrzać masę w kąpieli wodnej (miskę z kremem ułóż na garnku z gotującą się wodą, po podgrzaniu masę zmiksuj, powinna nabrać ładną konsystencję. Czasami jednak próby ratowania niewiele dają, wtedy niestety trzeba zrobić krem od nowa – najważniejsze, aby masa maślana i budyń były w podobnej temperaturze – jeśli dodaje się zimny budyń do masy maślanej, to może się on zwarzyć.

  9. b5b088b5e22a38ba3bd581f7ec024bc9?s=54&d=mm&r=g
    Justi 2015 26 listopada w 21:04- Odpowiedz

    Kiedy miksuje śmietanę kremowa 30 z cukrem pudrem to po ubiciu dodaje jeszcze śmietanę fix. Napisane 1-2 a od czego to zależy

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 26 listopada w 21:40- Odpowiedz

      Sama nie używam w kuchni śmietan-fixu, więc ich ilość zależy od tego na jaką porcję kremówki jest jedno opakowanie. Nie wiem, czy jedno jest na 250 ml kremówki, czy więcej.

  10. 61c37d392b3ea934561a235b6bf91666?s=54&d=mm&r=g
    Kasia 2015 6 listopada w 13:09- Odpowiedz

    Wg opinii degustujacych ten deser – najsmaczniejszy 3bit jaki kiedykolwiek jedli. Nawet osoba, która zwykle nie je słodyczy zjadła kilka kawałków ;)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 6 listopada w 15:51- Odpowiedz

      Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało :) Zachęcam do wypróbowania również innych przepisów :) pozdrawiam, Beata

  11. 0f44d7e707f071195b4b77cfe5727bcc?s=54&d=mm&r=g
    JOANNA 2015 19 października w 08:46- Odpowiedz

    Zrobiłam je … zachwyciło wszystkich
    Wchodzi na stałe do mojego repertuaru
    Dziękuję Beatko :-)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 19 października w 08:48- Odpowiedz

      Bardzo się cieszę i zapraszam do wypróbowania również innych przepisów :)

  12. 6db8fd22d7780baf7c8e9a331ad6cc40?s=54&d=mm&r=g
    zojka 2015 8 października w 21:25- Odpowiedz

    Z gotowanego mleka powstaje kajmak, karmel to z cukru ;-) a ciacho pycha :-)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 8 października w 23:01- Odpowiedz

      Tak, oczywiście masz rację :) taki mały błąd drukarski ;)

  13. ?s=54&d=mm&r=g
    Regina Paradzińska 2015 31 marca w 10:26- Odpowiedz

    no ja spisałam produkty ide kupić i na święta sprawdze j.adłam u kolezanki pycha.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 31 marca w 19:21- Odpowiedz

      Będzie na pewno pysznie :)

  14. ?s=54&d=mm&r=g
    Katarzyna Kura 2014 19 października w 09:49- Odpowiedz

    zadanie na wolne popołudnie :)

  15. ?s=54&d=mm&r=g
    Katarzyna Nawrocka 2014 25 stycznia w 15:01- Odpowiedz

    wlasnie przyrzadzam dzisiaj 3 bita i mam nadzieje ze bedzie babcia smakowal i dziadka

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2014 25 stycznia w 16:31- Odpowiedz

      Smacznego :)

  16. ?s=54&d=mm&r=g
    Katarzyna Bielinska 2013 13 lipca w 07:45- Odpowiedz

    właśnie dzisiaj mam zamiar zrobić tego pysznego 3-bita

  17. ?s=54&d=mm&r=g
    Inspirowane Smakiem 2013 3 czerwca w 14:29- Odpowiedz

    Przecudownie wygląda:)

  18. 1fc6ff09bbb841ebfd8cf6d578f60680?s=54&d=mm&r=g
    Klaudia 2013 3 czerwca w 15:38- Odpowiedz

    Uwielbiam je, pięknie podane :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy